2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir İnsan Yetişsin, Toplum Güzelleşsin, Türkiye Değişsin.
MAKALE #12273 © Yazan Zekeriya GUTER | Yayın Şubat 2014 | 2,287 Okuyucu
Anne babalık bir coşkudur, Bir çok anne baba çocuk sahibi olmaya karar verme noktasında konuşabilirken, işin özü olan huzurlu bir toplum için sağlıklı bireyler yetiştirebilmek olduğunu yadsırlar. çocuk doğar ve anne babalar ; çevresine, kültürüne göre 2 yaş, 5 yaş, 7 yaş 15 yaş… şeklinde yetiştirme yaşı belirlerler. Toplumumuz anne baba 0lmayı teşvik ederken anne babalar bu işin eğitim kısmını çoğu zaman ihmal ederek geleneksel yöntemlerle çocuk büyütme yoluna giderler.

Üzülerek burada “yetiştirirler” kelimesi kullanamıyorum ki geleneksel yöntemlerin ilke edinildiği kültürlerlde çocuk yetiştirmeden söz edilemez. Anne babaların çocuk sahibi olmaya hazır olmadan “oldu desinler” diye olunan anne babalığı tercih ettikleri yapılan araştırmalar fazlaca göstermektedir. Anne babalık kendiliğinden gelmez hazırlık ister sorumluluk gerektirir Bilgi beceri ile beraberinde fedekarlık ister .

Eğitimin temeli ailede atılır. ünlü bir düşünür eğitimin temelinin ailede, küçük yaşlarda atıldığına binaen şu sözünü vurgulamıştır. “çocuklar donmamış beton gibidirler, üzerine ne düşse iz yapar” başka bir düşünür ise “ terbiye ana kucağında başlar, her söylenilen kelime çocuğun şahsiyetine konan bir tuğladır. anne baba iyi terbiye almışlarsa çocuklar da terbiyeli olur. eğer aile çocuğuna doğumdan itibaren gerekli ilgi, sevgi ve şefkati göstermiş ve eğitimi için elinden geleni yapabilmişse bu aile için çocukları huzur ve neşe kaynağı temsil eder. ne ekmişse onu toplar aile.

Çocuğun ailesinde kazanacağı ilk eğitim yaşantıları onu okulda meslek hayatında ve tüm yaşamında etkiler. çocuklarımıza ne verirsek onu alıyoruz bu 2x2=4 eder kadar doğal bir durum. çocuklarımızın kişilik ve şahsiyeti tesadüfi yönde tezahür etmesi mümkün değildir. çocuklarımızın kişilik ve şahsiyet yapısının temeli, eğitim kurumlarının en önemli öğretmeni olan anne babasının elinde şekillenir.

Anne babalık Gerekirse (ki bana göre gerekli) belgeyle olunabilen, öğrenilerek yapılabilecek bir meslek, bir sanattır. Sağlıklı anne baba olabilmenin yolu mutlu bir evlilikten geçer. Özellikle evliliğin ilk üç-beş yılı aynı yastığa baş koymuş huzurlu bir ömür temenni eden çiftler açısından çok önemlidir. Çiftler açısından yuvaya yeni bir yavrunun “hoş” gelmesi sürpriz kadar tatlı olsa da, hazır olmaları gerektiğini de sürekli dile getirmekteyiz. Önemine binaen anne babaların çocuklarını nasıl yetiştireceği konusunda bilgilenmeleri şarttır.

Çocuk gelişimi ve eğitimi bir bilimdir. İnsanın kişiliği zihinsel duygusal ve fiziksel gelişimi, hamilelik dönemi ve ilk 6 yılda çok hızlı gelişir. İnsan hayatının altın yıllarıdır diyebiliriz.. bu dönemde çocuğun fiziksel bakımı yanında psikolojik ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılayarak sağlıklı bir birey olarak topluma kazandırmak ilk etapta anne babanın görevidir. Karşımızdaki çocuğun 10-20 yıl sonra ne olacağını bilemeyiz. Fakat hangi ihmalin kurbanı olacağını da çok pişman olmamak için bilmeliyiz.. bugün dünyayı yönetenler dünün çocuklarıydı.

Yarınları düzeltecek olan da bugünün çocukları, çocuklarımızdır. Aslında bizler de anne baba olarak arif Nihat asyalının belirttiği gibi “fatihler fatımalar yetiştirecek kumaştayız.” kemal ural da buna binaen “ Dünya yangını ancak çocukla söndürülebilir,ama önce çocuğu kurtarmak lazım” sözüyle çocuk eğitiminin önemine dikkat çekmiş ve çocuğun görmezden gelinemeyecek varlık olduğunu vurgulamaktadır.bu da ebeveyn olarak işbirliği içerisinde birlikte hareket etmemizi gerektirir.

Ahmet Maraşlı hoca ne güzel söylemiş: Hidrojen ve oksijenin birleşerek “su”yu meydana getirdiği gibi ne yanıcı ne yakıcı olalım, can olalım can verelim. Anne yada baba münferit olarak yansa da evladım diye diğeri yakıp, yıkıp geçiriyorsa ortalığı ne huzur kalır ne de disiplin. Anne baba olarak el ele verelim yetiştirelim ki çocuğumuzu çiçek misali köklerini toprağa, dallarını yukarıya ve akabinde mis gibi kokusunu da etrafa yayabilsin.

Bir insan yetişsin, toplum güzelleşsin, Türkiye değişsin.

Bizler çocuk yetiştirmek istiyoruz; öyle çocuk yetiştirelim ki kirlenen toplum hafızasını ak pak etsin, toplumu güzelleştirsin. Bir çocuk Türkiye'yi değiştirir, evet değiştirir; bu nasıl mı olacak o çocuğu gerçekten ebeveynlik yaparak yetiştirirsek mümkün olabilecektir.

Ne diyelim son olarak:

Bir insan yetişsin, toplum güzelleşsin, Türkiye değişsin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir İnsan Yetişsin, Toplum Güzelleşsin, Türkiye Değişsin." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Zekeriya GUTER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Zekeriya GUTER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zekeriya GUTER Fotoğraf
Zekeriya GUTER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Okul Öncesi Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Zekeriya GUTER'in Makaleleri
► Ben Değil Eşim Değişsin Psk.Ali BIÇAK
► Birey Toplum İlişkisi Psk.Esra ERDOĞAN
► İntihar ve Toplum Etkisi Nazlı ÇALIŞKAN
► Çocuk (Toplum’u) Yetiştirmek Psk.Sabahattin ZENGER
► Değişen Toplum (Toplumda Değişim) Psk.Burçak DEMİRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bir İnsan Yetişsin, Toplum Güzelleşsin, Türkiye Değişsin.' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Başarı İçin Öğrenci Koçluğu ÇOK OKUNUYOR Eylül 2022
► Anne Baba Olmak Kolay! Mart 2014
► Problem, Çocuk mu? Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:42
Top