2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
MAKALE #12296 © Yazan Uzm.Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK | Yayın Mart 2014 | 4,232 Okuyucu
Vajinismus, kadınlarda görülen cinsel işlev bozukluklarından biridir.

Kadınlarda anatomik olarak cinsel ilişkinin gerçekleştiği bölgeye "vajen (vajina)" adı verilir. Cinsel ilişki sırasında vajinayı çevreleyen PC kaslarının istemdışı kasılmasıyla birlikte cinsel ilişkinin gerçekleşememe durumuna ise vajinismus adı verilir.

Çoğunlukla cinsel birleşmeye olanak vermeyen bu kasılmayı kadın kendisi isteği ile yapmadığı gibi kendi isteğiyle de geçiremez. Temel bozukluk, vajina girişindeki kasların istemsiz kasılmasıdır ancak vajinismus hastalarında bu kasılmalara bedenin çeşitli bölgelerinde hatta bazen tüm bedende oluşan kasılmalar, sıklıkla bacakların kapanması, eşini kendinden uzaklaştırmak suretiyle itme, titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, hatta kusma, fenalık hissi ve ağlama gibi belirtiler eşlik edebilir. Bazı kadınlar bu istemdışı olan kasılmaları ön sevişmeyi yapıp erkeğin penisinin vajinaya giriş zamanı geldiğinde yaşamaya başlarken; bazı kadınlarda ise ön sevişme aşamasını geçemeden kasılmalar başlayabilir.

Vajinal kasılmalar zaman zaman kas ağrılarına da sebep olmaktadır. Vajinismusu olan kadınlar bu kasılmaları sadece cinsel ilişki öncesinde değil jinekolojik muayene sırasında, tampon kullanımında, parmağın vajinaya sokulması ya da herhangi bir şeyin girişini içeren her durumda yaşayabilir.

Vajinismus sorununu yaşayan bazı kadınlar cinsel isteklerinin olmadığını düşünerek "ilişkiye arzu duymuyorum. Arzu duysam, istesem olur fakat benim canım yapmak istemiyor" şeklinde cinsellikle ilgili bastırdıkları korkularına bilinçdışı olarak savunma mekanizması geliştirirler.

Vajinismusun Nedenleri

Fizyolojik ve psikolojik olmak üzere ikiye ayrılır. Fizyolojik olan nedenlerin kadınlarda görülme sıklığı %1 iken, psikolojik nedenlerin görülme sıklığı ise %99'dur. Bu sebeple vajinismus psikolojik kökenli bir sorundur diyebiliriz.

1-Fizyolojik Nedenler:

- vajina yokluğu
- kalın kızlık zarı
- vajina girişinde acı veren yara, mantar vb.
- vajina anormalliği

2-Psikolojik Nedenler:

Psikolojik nedenler hazırlayan, ortaya çıkaran ve sürdüren faktörler olmak üzere 3'e ayrılır.

HAZIRLAYAN FAKTÖRLER
- Yanlış bilinen ya da eksik bilinen cinsel bilgi
- Ailenin ve toplumun cinselliğe bakışı
- Cinsellikle ilgili gerçek dışı beklentiler
- Yakınlaşma sorunları
- Eşler arasındaki iletişim biçimi

ORTAYA ÇIKARAN FAKTÖRLER
- Evlilik öncesi ya da evlilik dışı ilişkiler
- Evlilik
- Eşlerin birbiriyle uyumsuzluğu
- Cinsel iletişim sorunları
- Stres
- Yorgunluk
- aşırı alkol kullanımı
- İlaç kullanımı
- Travmatik cinsel yaşantı

SÜRDÜREN FAKTÖRLER
- Cinsel ilişkiden kaçınma
- Eşin tepkisi
- Suçluluk ve utanç duyguları
- Sorunun çözümü ile ilgili yanlış uygulamalar

Vajinismus nedenleri %99 psikolojiktir ve tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Ülkemizin kadınlarında en sık görülen cinsel işlev bozuklukları sıralamasında birinci olan vajinismus, yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de her 10 kadından 1'inde görülen bir hastalıktır. Vajinismuslu kadınlar yaş, sosyoekonomik düzey, eğitim, sosyokültürel durum, şehirde yaşayan ya da köyde yaşayanlar olarak farklılık gözetmez.

Türkiye'de bu kadar yaygın olarak görülmesinin en büyük nedeni, cinselliğin baskı altında tutulması ile birlikte, cinsel bilgilendirmenin ve cinsel eğitimin bireylerin genel eğitim seviyesine göre değil, toplumun ve kültürün istediği yönde şekillenmesidir. Genellikle cinsel yaşamın başlangıcında, evliliğin ilk gecesinde ya da ilk cinsel birleşme denendiğinde ortaya çıkan vajinismus, doğum, düşük, kürtaj, cinsel taciz ya da hasta açısından kötü deneyimlenen jinekolojik muayene ve operasyonlar sonrasında da gelişebilir.

Nedeni ne olursa olsun vajinismus psikolojik nedenleri olan bir hastalıktır ve %100 tedavisi vardır.

Vajinismus sadece kadının yaşadığı bir sorunmuş gibi gözükse de aslında çiftin ortak sorunudur ve tedavi sürecinde eşin tutumu ve desteği çok büyük önem arz etmektedir. Vajinismus tedavisinde önemli olan eşlerin iş birliği içinde olması, tedaviye istekli olması ve bir cinsel terapiste başvurmasıdır.

Vajinismus tedavisinde öncelik bir kadın doğum uzmanına muayene olmaktır. Bu muayene kadına iki açıdan fayda sağlamaktadır. Bunlardan ilki jinekolog muayenesi sonucu az da olsa görülme ihtimali olan fizyolojik anlamda bir sorun olup olmadığını anlamak adına önemlidir. İkincisi ise muayene sonucu kadının anatomik bir sorunu olmadığını öğrenmesi psikolojik olarak rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca vajinal muayene sonucu vajinada oluşan bir mantarın ya da enfeksiyonun tespit edilip tedavisine başlanması, vajinismusun ilerleyen seanslarındaki tedavi sürecini olumsuz etkilememek adına önemlidir.

Tedavinin iki amacı vardır. Birincisi cinsel birleşmeyi sağlamak, ikincisi ise iyi bir cinsel eğitimle cinsel yaşamlarını düzene sokma, orgazm ve zevk alma ile ilgili teknik bilgiler vermektir.

Vajinismus tedavisinde en etkili tedavi metodunun seçilebilmesi için çiftin çok iyi bir şekilde psikolojik değerlendirilmesinin yapılması gerekir. Değerlendirme sırasında hasta ve eşi ile hem ayrı ayrı hemde birlikte görüşülür. Bu görüşmeler sonucunda çiftin vajinismusu nasıl algıladığı, nasıl etkilendiği, vajinismus hakkında ne bildiği öğrenilir. Değerlendirmenin ardından tedavi planı oluşturulur ve tedavide nasıl bir yol izleneceği konusunda bilgi verilir. Bununla birlikte vajinismusun ne hissettirdiği, korku ve kaygılar, varsa geçmişte yaşamış olduğu olumsuz deneyimler ve ilişkiler hakkında konuşulur.

Tedavi sürecinde ilk önce çifte vajinismus hakkında bilgi verilir. Çiftin ilk gece ya da kızlık zarı ile ilgili doğru bildikleri yanlış mitler üzerinde konuşulur ve çiftin eğitim düzeyine göre psiko-eğitim verilir.

Tedavi sürecinde uyulması gereken en önemli kural belirli bir aşamaya gelene kadar çifte cinsel ilişki yasağı koymaktır. Bu yasağı koymanın iki amacı vardır. Bunlardan ilki vajinanın kasılması engellenmeden yapılacak cinsel deneyimin büyük olasılıkla yine başarısız olması ve bununla birlikte tedaviye olan motivasyonun düşmesini engellemek, ikincisi ise cinsel ilişki nedeniyle kaygılanan hastanın kaygılarını ortadan kaldırmaktır.

Hastanın bedenini ve vajinasını tanımaya yönelik egzersizlerin verildiği tedavi sürecinin ilerleyen aşamalarında çiftin beraber uygulamaları gereken ödevlere geçilir.

Psikologlar, cinsel terapistler ya da psikiyatristler tarafından yapılan cinsel terapi ile %100 başarı sağlayan vajinismus tedavisi; ilaç kullanımı, alkol kullanımı, jel kullanımı, lokal anestezik uygulamalarla, kızlık zarına yapılan müdahalelerle ortadan kalmaz aksine kadın için daha travmatik bir hal almasına neden olur.

Vajinismus tedavisinde amaç cinsel birleşmeyi sağlamak kadar, kaliteli bir cinsel yaşam oluşturmaktır. Bu sebeple rahat cinsel birleşmenin sağlanmasından sonra çift tedaviyi yarım bırakmamalı, orgazm ve zevk alma konularını da tedavi destek sürecinde tamamlamalıdır.

Psk. Dilek ÇELEBİ ÇELİK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilek ÇELEBİ ÇELİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK'in Makaleleri
► Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Pınar ŞİMŞEK
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir Psk.Övül MENGÜLOĞUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:09
Top