2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Baharatlar ve Şifalı Bitkiler
MAKALE #12298 © Yazan Uzm.Dyt.Merve KAYALI | Yayın Mart 2014 | 4,588 Okuyucu
Baharatlar ve Şifalı Bitkiler Sağlığımızı Korumak için Doğal Kaynaklardır.

Tarih boyunca baharat ve şifalı besinler tat ve koku vermek için kullanılmıştır. Bu besinler yiyeceklere kendilerine has koku verirler. Ancak yemeklerde kullanılan baharat ve şifalı bitkilerin insan sağlığı üzerinde çok sayıda olası biyolojik etkisi vardır. Yiyecekleri son derece lezzetli yapan baharatlar, uzun yıllardır insanlardaki rahatsızlıkların önlenmesinde ve tedavisinde (alternatif tıpta) kullanılmaktadır. Bitkilerden ayrılan fitokimyasallar pulmoner hastalıkların, kardiyovasküler rahatsızlıklar (kalp-damar hastalıkları) , diyabet (şeker hastalığı), obezite ve kanser gibi çeşitli hastalıkların tedavisi için mevcut olan ticari amaçlı ilaçların büyük kısmının keşfi açısından harika birer kaynak olmuşlardır. Baharat ve şifalı bitkiler sağlığımızı korumanın doğal araçlarıdır.
Baharatlar mutfağımızdaki eczane gibidir.

Bu maddeler günümüzde yeni yeni anlaşılmaya başlanan yollarla sinerjik bir şekilde işliyor gibi görünüyorlar. Yakın tarihte hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada zerdeçalda bulunan kurkuminin, fenetil izotiyosiyanat (turpgiller ailesine ait sebzelerde mevcut olan bir bileşke) ile karıştırılması durumunda, implantasyonu yapılan prostat tümörleri üzerinde önemli derecede koruyucu etki gösterdiği kanıtlanmıştır ki bu iki bileşke tek başına herhangi bir etki yaratamamıştır. Aranızda Aranızda köri soslu lahana tüketen var mı? Yapılan bir çalışmada zerdeçal, ensian kökü, acı biber ve vanilya karışımı bir baharatın kolesterol üzerindeki etkisini gözlemlemek maksadıyla test ettiği ve HDL (iyi huylu kolesterol) hariç kolesterolün yüzde on altı oranında düşürülmesinde ‘’faydalı ve klinik açıdan uzun süreli etkisi’’ olduğunun keşfedildiği belirtilmiştir. Bunun nedeni hangi baharat mı? Ülkemizde olan bir baharat değil ama buradan çıkarılacak bir sonuç yemeklerinizde baharatların aklınıza gelen her türlü kombinasyonlarını denemeniz. Fakat doktor tarafından tanısı konmuş bir hastalığı olan kişiler, hamile ve emziren kadınlar, çok ilaç kullanan kişiler dikkat etmeli ve uzman görüşü almalıdır.
Şimdi çok sık kullandığımız bazı şifalı bitkiler ilginç hikayeleri ve literatürdeki faydalarından biraz bahsedelim

Zencefil

Hint tıbbında zencefil ‘’Evrensel ilaç ‘’ olarak bilinir. Buna şaşırmaya gerek yoktur çünkü Zencefil sağlık açısından pek çok fayda sağlar.
Çoğu insan zencefilin mide bulantısına iyi geldiğini bilir. Tükürüğü artırarak hazmı kolaylaştırır. Zencefil özü mide bulantısı için ideal bir çözümdür. Deniz tutmasına iyi geldiği yönünde çalışmalar vardır.

Zencefil Sabah Görülen Rahatsızlıklara faydalıdır
Hamilelik dönemindeki bulantı şikayetlerinde zencefil kullanılabilir.
Zencefildeki aktif içerikler gingerol, shogaol, gingerdiona ve zingeron antioksidan özelliktedir. Zencefildeki zingeron ve shogaolün antiinflamatuar özellikleri de mevcuttur, arterit de zencefil kullanılması olumlu etki sağlayabilir.
Yine farelerde yapılan bir çalışma da zencefil özü kolesterolü düşürmüş, LDL kolesterolün oksidasyonunu engellemiş ve damar tıkanıklığının ilerlemesini yavaşlatmıştır.

Limonlu, güzel, sıcak bir zencefil çayının her tür ‘duygu değişimine ‘ karşı çok iyi bir ev yapımı ilaç olmasına şaşmamak gerekir.

ÖNEMLİ!!!!

Zencefilin yan etkileri oldukça azdır ancak yine de kullanırken dikkat edilmesi önemli noktalar vardır. Zencefilin diğer ilaçların emilimlerini artırması olasıdır, ancak bu her ilaç için geçerli değildir.
Uyku ilaçlarının emilimini artırdığı düşünülmektedir.
Zencefilin tıpkı aspirin gibi kan sulandırıcı etkisi vardır, bu özelliğinden dolayı Coumadin ve aspirin gibi pıhtı önleyici ilaçlarla birlikte kullanırken dikkatli olunması gerekmektedir.

Aynı zamanda zencefilin safra asidi salgısını artırdığı söylenir, safta kesesi rahatsızlığı ve safra taşı olan kişilerin zencefili çok az tüketmeleri veya uzak durmaları önerilmektedir. En iyi yol her zaman beklenmeyen bir etki de uzman görüşü almaktır.

KARANFİL

Karanfil oldukça uzun bir süredir diş ağrısı ilacı olarak kullanılmaktadır. Aranızda 1970 filmi Marathon Man’i izleyen varsa hatırlar belki. Dustin Hoffman‘in dişçi sandalyesindeki o korkunç sahnede ‘’antidot’’ olarak hemen uygulanan ağrı kesici aslında karanfilden yapılan bir yağdır.

Karanfil, Baharat adaları (Endonezya) menşeli bir ağaç türünün kurutulmuş, henüz açmamış çiçek tomurcuğudur. Karanfil küçük bir çiviyi andırır aslında ismi de buradan gelmektedir, ‘clavus’ Latince de ‘’çivi’’ demektir. Asya tıbbında, karanfil enerji devrini geliştiren ve metabolizmayı hızlandıran baharatlar arasındadır.

Karanfil Bakteri ve Virüsleri Öldürür

Karanfilin antiseptik ve anestetik olarak kullanılması tıpta onaylanmıştır.
Yapılan bir araştırmada suda çözünen karanfilin deri kanseri üzerindeki kemokoruyucu etkisi araştırıldı ve karanfil solüsyonunun antikanserojen etkisinin olduğu keşfedildi.

Bir yemek kaşığı karanfil kadınlara önerilen manganez miktarının tümünü içerir ve erkeklere önerilen miktardan da sadece biraz daha azının barındırır. Manganez kemik oluşumu, yağ ve karbonhidrat metabolizmaları açısından oldukça önemli bir proteindir. Bir yemek kaşığı karanfilde aynı zamanda 43 mg kalsiyum, 73 mg potasyum ve 17 mg fitosterol de mevcuttur.

KEKİK

Kekiğin temeli olan güzel kokulu yağı güçlü bir antiseptik olan timöldür. Eğer gargara yağmışsanız tedavi edici etkilerini de büyük olasılıkla fark etmişsinizdir. Timöl harika bir antioksidan ve antiinflamatuar maddedir. Hazım açısından da çok iyi bir yardımcıdır. Kekik bağırsak sisteminin mukus tabakasının çıkarılmasına yardımcı olabilir, öksürük ve bronşit gibi göğüs ve solunum yolları sorunlarının hafiflemesinde oldukça uzun bir süredir kullanılmaktadır ki uygulanan buhar banyolarına ya da öksürük şuruplarına dahil edilmesi de büyük olasılıkla bu sebeptendir. Antiseptik özellik taşıdığından, doğal diş macunlarının içeriğinde de sık sık boy gösteririr.
Bu şifalı bitki yavaş yavaş pişirilen her hangi bir yemekte (çorba ve güveçlerde) çeşni olarak kullanılır. Garnitüre de katılabilecek iyi bir malzemedir. Ayrıca kaynar suya üç yemek kaşığı kuru kekik ve bal eklenerek evde hazırlanan öksürük şurubunun hazır öksürük şurubundan daha etkili olduğu iddia edilmektedir.
Düşük tansiyonlu bireylere de bol miktarda kekik tüketmeleri tavsiye edilir.

KARABİBER
Eskiçağlarda ise karabiberi para olarak kullanıyorlardı.
Kıvırcık salata sebzeler için neyse karabiber de baharatlar için odur. Ülkemizde en yaygın baharat herhalde karabiberdir. Aynı zamanda iyi bir tıbbi geçmişi vardır.
Karabiber tat alma cisimciğini uyarır ki bu da midedeki hidroklorik asit üretiminin artmasına ve hazmın kolaylaşmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda iştah açma özelliği de vardır.
Ayrıca karabiber bir ‘karminatif’ olarak düşünüldü, yani bağırsaklardan gaz atımına yardımcı olabilecek şifalı bir bitki ya da hazım toniği. Bir karminatifin temel görevi bağırsak duvarını esneterek hazma yardımcı olmaktır.
Filipinler ‘de halk arasında ateş düşürmek için yaygın olarak kullanılır. İşte tarifi eşit miktarda anason ve karabiberi ve bir bardak ılık suyu blendrize edin ve bu karışımı ılıkken yudumlayın ama yutmadan önce ağzınızda bekletin. Bunun ateşi düşürdüğüne inanılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Baharatlar ve Şifalı Bitkiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve KAYALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve KAYALI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve KAYALI
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın Yazıları
► Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler Nelerdir? Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Baharatlar ve Şifalı Bitkiler' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tarçın ve Diyabet Kasım 2016
► Hidrasyon Eylül 2016
► Menopoz Dönemi ve Beslenme Haziran 2014
► Besin Alerjisi Mayıs 2014
► Anne Sütü ve Önemi Mayıs 2014
◊ Balık Sezonu Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:28
Top