2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzdaki Dikkat Bozukluğu mu Yoksa Dikkat Dağınıklığı Mı
MAKALE #12312 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mart 2014 | 6,721 Okuyucu
ANNE BABALARA

Daha önceki yazı ve makalelerimde dikkat bozukluğu ile dikkat dağınıklığının ayrı sorunlar olduğundan bahsetmiştim. Bugün yüz çocuktan doksan küsurunun esas sorunu dikkat dağınıklığı olduğu halde dikkat bozukluğu varmış gibi tıbbi bir yardım almak zorunda kaldığından, bunun son derece yanlış olduğundan bahsetmiştim.

Buradan tekrar ediyorum: Çocukların problemleri genellikle davranışlarıyla ilgilidir. Davranışlar hasta olmaz; sadece uyumsuz ve sorunlu olabilir. Davranışlar sonradan kazanılan ve doğru yahut hatalı olabilen bir dizi öğrenme süreçleriyle ilgili bir alandır. Dolayısı ile bu konuda yardım alınacak yerler sanıldığı gibi çocuk psikiyatrisi klinikleri değildir. Bu klinikler çocuk davranış sorunlarına hastalık gözüyle bakma temel hatasının - anlayışının bir yansımasıdır. Dolayısı ile buralardaki öncelikli tedaviler alakasız tıbbi tedavilerdir. Alakasız olduktan sonra bir yardımı kimin hangi unvanla sunduğunun bir önemi yoktur. Sözgelimi aynı antidepresanı normal bir psikiyatri ile çocuk psikiyatristinin yazması arasında önemli bir fark bulunmamaktadır.

Dikkat bozukluğu hiperaktivite ile birlikte seyreden, zemindeki bu aşırı ve dürtüsel hareketliliğe bağlı ve onun zorunlu bir sonucu olarak gelişen bir problem türüdür. Bu sebeple sorunun adı DEHB’dir zaten!

Bugün dürtüsel hareketliliğin olmadığı dikkat bozukluğu diye uyduruk bir teşhis türü üretilmiştir. Bu, ciğerleri olmayan insan demekle aynı saçmalık düzeyindeki bir hatadır. Buradaki esas amaç; dikkat dağınıklığı dediğim sorunu tıplaştırmak, tamamen bir öğrenme sorunu olan bu sorun türünü de tıbbi müdahalelere açık hale getirmektir.

Dikkat dağınıklığı dikkat bozukluğundan kıyas kabul etmeyecek derecede daha yaygındır. Bu sorun genellikle harici etmenlere bir tepki olarak ve öğrenilmiş bir davranış olarak ortaya çıkar. Bu sorunda belirleyici olan patolojik bir anomali yahut bozukluk değildir; alışkanlık ve eğilimdir.

Bunun iki ana nedeninden daha önce bahsetmiştim. Bunlardan birisi uyarıcıların fazla olduğu bir ortamda ders çalışma pratiği diğeri de çocuğun ders esnasında ilgisinin anne yahut kardeşi tarafından sürekli (belli komut ve yönergelerle) dağıtılması uygulamalarıydı.

Üçüncü bir nedeni de çocukların özellikle ilkokul birinci sınıftan başlayarak ebeveynleriyle birlikte ders çalışma uygulamasıdır.

Birlikte ders çalışma çocuğun derse uzun süreli yoğunlaşmasına fırsat vermemekte, karşılıklı konuşma şeklindeki bu süreç bir süre sonra çocukta ilgisini ve dikkatini derse uzun süre veremez hale gelme sonucunu doğurmaktadır.

Ayrıca bu hata; ders yükünü her an annesiyle paylaşma pratiği nedeniyle çocuğu hazıra ve kolaya alıştırmakta, bu alışkanlık ders çalışmaya karşı isteksizlik ve tembellik gelişmesine, işin kolayına kaçarak her an yardım beklenmesine de yol açmaktadır. Bu hatalı model; düşünce ve anlama – algılama tembelliğine de sebep olmaktadır. Sürekli annesinden destek alan, işine uzun süre bağımsız olarak yoğunlaşamayan çocukta bir dizi olumsuz sonuçların gözlenmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu temel hata çocuktaki eğilimleri bozmakta, hatalı bir alışkanlığın doğmasına yol açmaktadır.

ÖNERİ

Yapılması gereken çocukların yalnız bir odada ve bağımsız olarak yani tek başlarına kendilerinin ders çalışması, yapamadıkları, anlayamadıkları soruları işaretleyerek “dersin bitiminde” ebeveynlerinden destek istemeleri, bunun öğretilmesidir. “Anne şu soruyu yapamadım” diyerek çocukların annenin hemen desteğe koşması da son derece yanlıştır. Yani yardım dersin sonunda sunulmalı, dersin sonuna kadar çocuğun derse yoğunlaşması diri tutulmaya çalışılmalıdır.

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzdaki Dikkat Bozukluğu mu Yoksa Dikkat Dağınıklığı Mı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Dikkat Dağınıklığı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
► Dikkat Dağınıklığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzdaki Dikkat Bozukluğu mu Yoksa Dikkat Dağınıklığı Mı' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:20
Top