2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Problem, Çocuk mu?
MAKALE #12336 © Yazan Zekeriya GUTER | Yayın Mart 2014 | 2,434 Okuyucu
Merhaba kıymetli Tavsiye ediyorum sitesi okuyucuları…
Çocuklarımız, hepimizin dilinden düşürmediği gibi bizim en değerli varlıklarımızdır. Yaşam sevincimiz, bazı anne babalara göre yaşam mücadelemizdir. Onlar için çalışır çabalarız. Geleceklerinin daha aydınlık olması yolunda ayna olmaya, onlara ışık tutarak hayat rehberleri olmaya çalışırız. Tabi ki anne baba olmak, bir bebeğin “ıngaa…” sesiyle müjdelenirken bizlere, dünyaya gözlerini yumuk yumuk açan yavrumuza anne babalık yapabilmek, epey meşakkatli ve çaba gerektiren bir yolculuk olsa gerek.
Değerli anne-babalar ve eğitimciler, çocuklarımızı büyütüyoruz; lakin onları gerçekten yetiştirebiliyor muyuz? Sanırım yaşadığımız hız çağında zamanla yarışırken onları hazlarımıza kurban ediyoruz. Hayatı bir yarış, çocuklarımızı da birer yarışmacı olarak kabul ediyoruz. Bizimle aynı şeyleri düşünmelerini, hayata aynı pencereden bakmasını, onlar için yaptığımız tercihleri itirazsız kabul etmelerini istiyoruz. Böylelikle de onların doğallığına müdahale ederek “korku” ve “baskı” şemsiyesi altında güven oluşturduğumuzu, uysal çocuklar yetiştirdiğimizi zannetmekten öte gidemiyoruz maalesef.
Annesini emerken minik yavrumuzun bir gülüvermesi, onun anne sütüyle karnını doyurmasından duyduğu mutluluktan öte, annesine yakın olmanın verdiği huzur ve sukûnettendir. Hal böyle olunca, çocuklarımızla olan birlikteliğimizin ehemmiyeti ortadadır. Onları yedirip içirmek ve giydirmekten daha öncelikli asli vazifelerimizin olduğu apaçıktır.
Çocuklar balon gibidirler… Nefeslerimizle hayat bulurlar; özgürce duygularını yaşar, hayallerine koşarlar. Çocuklarımıza bir balonu tutar gibi hassas davranmalıyız. Onları avuçlarımızda hissetmeli ve nefesimizle onlara hayat vermeliyiz. Onlara nefes vermek yerine, onları sıkarak içlerindeki havayı da boşaltırsak eğer, “ezik, büzük, pısırık…” bireyler yetiştireceğinizden hiç şüpheniz olmasın.
Yine eksik nefesle de olsa belli bir seviyede yetiştirdiğimiz çocuklarımız, öyle bir an gelir ki patlama noktasına ulaşır. Bu zaman dilimi, “ergenlik dönemi” dediğimiz yıllara tekabül eder ve çok dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Aksi takdirde bazen ortada sadece patlayan balonlar ve uçup giden nefesler kalabilir. Sönen balonları tekrar şişirmek çok mu zor? Bu belki mümkün olabilir ama bu sefer de aynı kuvvette nefeslerimiz olmayabilir. Çocuklarımızı ne sıkarak ne de salıvererek yetiştirmeliyiz. Bu işin ortası, ancak çocuklarımızla aramızda “güven ve sevgi” iksirinin tesiriyle mümkündür. Yaşadığımız ortamlarda anbean “yapma, elleme!” cümleleriyle çocuklarımızı hücre ortamlarına hapsediyoruz. Onların hayatı keşfederek öğrenmesine fırsat vermiyoruz. Davranışlarını olumlu şekilde biçimlendirmek, disipline etmek yerine duygularına kelepçe takıyoruz âdeta.
Geçen günlerde anne babalara yönelik verdiğim seminerde “Problemli çocuklar vardır; lakin her problemli çocuğun ardında dikkat edelim problemli anne babalar vardır demiyorum, kendini yetiştirmeye, bilinçli anne baba olmaya zaman ayıramayan anne babalar vardır.” dediğimde bu sözüm gerçekten onları tarif etmişti. Katılımcılardan biri “Evet, hocam çocuklarımız problemli, biz de bilinçlenemiyoruz çok doğru söylediniz.” demişti.
İşte kıymetli okurlar, verdiğim onlarca ücretsiz seminerler, yazdığım kitaplar, sadece ve sadece topluma bilinçli anne babalar ve görgülü, ahlaklı, sağlıklı ve başarılı nesiller kazandırabilmek içindir. Bir baba ve eğitimci olarak derdim, derdinize derman olabilmek ve bir nebze de olsa bir çocuğun gülen yüzünde kendimizi hissedebilmektir.
Hep birlikte bilinçli anne babalar olmak için okuyup bilgiyle donanalım, çocuklarımızı ilgi ve sevgiyle doyuralım.
Saygılarımla…


Zekeriya Guter

Eğitimci-Yazar
Çocuk ve Aile Danışmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Problem, Çocuk mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Zekeriya GUTER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Zekeriya GUTER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zekeriya GUTER Fotoğraf
Zekeriya GUTER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Okul Öncesi Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Zekeriya GUTER'in Makaleleri
► Problem Çözme Becerisi Psk.Hilal KÜÇÜK
► Problem Davranış Nedir? Psk.Aysu AVCI
► Çocuklarda Problem Davranışlar Psk.Sabahat ERLER
► Evlilikte Problem Çözme Becerisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Çocuklarda Problem Davranışlarla Baş Etme Psk.Zehra ŞELECİ YAYCILI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Problem, Çocuk mu?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Başarı İçin Öğrenci Koçluğu ÇOK OKUNUYOR Eylül 2022
► Anne Baba Olmak Kolay! Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:28
Top