2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Baba Olmak Kolay!
MAKALE #12341 © Yazan Zekeriya GUTER | Yayın Mart 2014 | 2,445 Okuyucu
Her çocuğun farklı kişiliği ve uyum biçimi olmakla birlikte her yaşa ait belli başlı özellikler mevcuttur. Anne babanın bu özellikleri bebek dünyaya gelmeden öğretmenleri ve gerçekten bebek için hazır olup olmadıklarından emin olmalarının önemi büyüktür. Yeni doğmuş bir bebeğin 6 yaşına kadar olan dönemi yaşamın öğrenme gelişim ve kişiliğin oluşumu açısından en önemli dönemidir. Bu dönemde bakım ve sevgi kadar çocuğun psikolojik , fiizksel ve zihinsel ihtiyaçlarını da tanımak ve karşılamak önemlidir. Çocuğun tüm ihtiyaçlarını uygun şekilde karşılamak ve onu sağlıklı yetişkin olarak hayata hazırlamak birinci derecede babanın sorumluluğudur.

Anne babaların 3-4 yaş dönemindeki çocuklarının sorularına uygun ve doğru yanıtlar bulmaları, öğrenme isteklerinin kırılmaması açısından önem taşımaktadır. Çünkü bu vakıa çocuklarımızda merak duygusunun giderilmesi ve zihindeki kavram kargaşasının önüne geçilmesi açısından çok mühimdir ve bilinmelidir ki tam tersi bir cinayettir.

Çocuklar bu dönemde çok hareketlidirler ve tehlikelere maruz kalma olaşılıkları artar. Kazaların en fazla yaşandığı dönem 3-4 yaş civarıdır.bu açıdan bunu normal görmek gerekir. Asla harketleri kısıtlanmamalıdır. Eğer ki siz çocuğunuzun bu hareketliliğinden rahatsız olup onu engellemeye kalkarsanız onu ruh ve psikoljik bağlamda gelişimsel dönemleriyl e ele aldığımızda sakat bırakmış olacaksınız. Benim çocuğum çok dikkatlidir hiç düşmez ve ben onu koruyorum asla çıkmayacağı kanepeye çıkartmıyorum diyen anne babalara ben de diyorum ki siz de çocuğunuz da öğrenmekten mahrum kalmışsınz.düşmeden öğrenilmez çocuklarımızı koruyacağız ama asla kollamayacağız. Onlara deneme fırsatı vereceğiz ama asla duyarsız kalmayacağız. Ne aşırı koruyucu anne baba olcağız ne de aşırı koruyucu veya mükemmeliyetçi… demokratik anne baba olabilmek konulu yazımı ilerleyen günlerde okumuş olacaksınız inşallah.
Güvenlik önemldiir çocuklarımız doğayla iç içe olsun toprakla oynasın diyor ve topraktaki cam kırıklarını dikkate almıyorsanız bu bizim ciddi olmadığımız anlamına gelir ve bu da çocuklarımız yaşam deneyimi edinerek öğrensin mantığına ters kalmaktadır. Biz önlemini alacağız ve çocuğumuz huzur içinde kum, çakıl, yeşillik ve doğanın tadına vararak öğrenme süreçli bir hayat yaşamış olsun.

Çocuklarımız bu şekilde zihinsel fiziksel ve duygusal gelişimlerini destekleyerek kanadı kırık asla olmayacaktır. Uçan kuşun kanadı kırılsa duygularımız devereye girer ve hemen yarayı sarmaya telafi etmeye çabalarız; kim çocuğunun özgürlüğünü kısıtlayıp yaşam deneyimlerinden mahrum edebilir ki? Hiç kimse… lütfen anne babalar çocuklarımızı yetiştirirken asla duygularımız devre dışı olmasın.

Elinizde tabiri caizse yaş bir meyve ağacı ve siz onun bir budağını 4.yılında kırdınız ve öyle kırık bıraktınız dal kurudu ve sonra pişman oldunuz düşündünüz ki tekrar eski haline getirmek için aklınızı ve mantığınızı kullanarak yüklendiniz budağa ve korkunç bir ses çatırtttt… evet dostlar çocuklarımızın ilk 6 yılında gelişimleri adına yanlış bir yol izler ve taze iken çocukta bir kırılma meydana gelirse lise dönemine geldiğinde düzeltmeye çalışmak zor olacaktır ve ozaman islediğiniz yöntemler işe yaramayacak ve hepten çocuğunuz kırılacak ve size karşı cephe alacaktır.

Sözün özü; 0-6 yaş dönemi telafisi az mümkün olabilen bir dönemdir. Eğitilmesi şarttır. Hayatımızın altın yıllarıdır. Sevgiyle kalınız.

Zekeriya GUTER
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Baba Olmak Kolay!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Zekeriya GUTER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Zekeriya GUTER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zekeriya GUTER Fotoğraf
Zekeriya GUTER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Okul Öncesi Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Zekeriya GUTER'in Makaleleri
► Anne-Baba Olmak Psk.Ali BIÇAK
► Anne Baba Olmak Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Anne-Baba Olmak ve Sorumluluk Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne Baba Olmak Kolay!' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Başarı İçin Öğrenci Koçluğu ÇOK OKUNUYOR Eylül 2022
► Problem, Çocuk mu? Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:06
Top