2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bitkilerle Gelen Sağlık
MAKALE #12359 © Yazan Dyt.Burçin ÇELİKEZER | Yayın Mart 2014 | 3,289 Okuyucu
Sizin için en değerli bitkiler ve etkilerini yazıyorum bu ay... Bir veya bir kaçını hayatınıza katmanızın muhakkak sağlığınıza olumlu etkileri olacaktır.

Çay Çin’den dünyaya yayılmıştır ve insanlar binlerce yıldır gerek sağlık amaçlı gerek hastalıklardan korunmak veya tedavi etmek amaçlı bitkilerden kaynatarak veya kaynar suda bekleterek Pozitif etkiler sağlamışlardır.

Bitki çayları, içerisinde bulunan pek çok fitokimyasal bileşenler, antioksidanlar ve mineraller sayesinde pek çok şifalı özelliği içerlerinde barındırırlar. En güzel özellikleri su içerisinde çözünen bileşenlerinin emiliminin ağızda başlayıp sindirim sistemi içerisinde kolay ve hızlı bir şekilde olmasıdır. Ancak bitki çaylarına mucize demek kesinlikle doğru bir tanımlama değildir. Sadece katkı ve destek verebilirler.

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI ÜÇ SİLAHŞÖR: EKİNEZYA-ADAÇAYI-IHLAMUR
Bağışıklık sistemi ve üst solunum yolları enfeksiyonları denildiğinde akla gelen en değerli bileşimdir bu üçlü… İltihap giderici, nezleye karşı koruyucu, ağrı kesici, soğuk algınlığı semptomlarını giderici ve antiseptik etkileri bulunmakta

KAN ŞEKERİ VE İNSÜLİN DEYİNCE: TARÇIN
Yapılan klinik ve deneysel çalışmalar, tarçının kan şekeri kontrolü üzerinde etkili olduğunu, kolesterolü düşürdüğünü, trigliseritleri azalttığını göstermiştir. Özellikle tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini anlamlı ölçüde düşürdüğü belirlenmiştir. Tarçının bir de
antibiyotik etkisi de vardır ve bazı antibiyotiklerin etkisini 10 kat daha artırmaktadır.

MİDE, BAĞIRSAK DOSTU, HAZMI KOLAYLAŞTIRAN İKİLİ: KİMYON VE KİŞNİŞ
Kimyon çayı veya baharatı ve kişniş, mide salgı ve enzimlerini dengeler, sindirime yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, gaz, şişkinlik üzerine bilenen en değerli bileşim olduğunu kanıtlamıştır. Hazmı kolaylaştırır mide, bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

DEPRESYON SAVAŞÇILARI: SARI KANTARON, MELİSA OTU, KEDİOTU KÖKÜ
Dünyada en önemli sağlık problemlerinden üçüncü sırada yer alan çağın hastalığı depresyonla bu üçlü ile mücadele edilebilir. Almanya’da yapılan son çalışmalara göre, kediotu kökü ile sarı kantaronun ikili kırk beş günlük kullanımının belirgin oranda majör depresyona ve anksiyete ataklarına olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Melisanın sakinleştirici yatıştırıcı etkileri de bu tarz problemlerde yardım sağlamaktadır.

ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL VEYA BEYAZ ÇAY
Çay deyip geçmemek lazım çok çok değerli, en sağlıklı içeceklerden bir tanesi. Tam bir antioksidandır. Sinir sistemi, kalp damar sağlığı ve kansere karşı koruyucu etkileri saymakla bitmez. Ama özellikle zayıflama üzerine bel ve karın çevresi yağlarının yakımına muazzam katkıları klinik olarak belirlenmiştir. Günde 3 fincan yeşil veya beyaz çay daha çok kilo vermenize ve yağ yakmanıza kesinlikle katkı sağlar. 2 ay boyunca şekersiz içmek koşuluyla.

ENERJİ VEREN HAFIZA DOSTLARI: GİNSENG VE BÖĞÜRTLEN YAPRAĞI
Yorgun bitkinseniz, enerjiniz azaldıysa, vücut direnciniz düştüyse, en az iki üç hafta ginseng ve böğürtlen yaprağını denemelisiniz. Ayrıca kan sulandırıcı şeker ve tansiyon dengeleyici, beyinde kan akımını hızlandırıp enerji verici, hafızayı ve iş kapasitesini arttırıcı özellikleri vardır.

İŞTAHINIZ MI AÇIK: MATE İLE BİBERİYE
İste çağın zamanın sorunu yiyorum ama doymuyorum. O zaman her yemekten yarım saat önce 1 fincan mate ve biberiye çayını limonlu olarak için. İştah kapatıcı, doygunluk verici, tokluk hormonlarını uyardığı, leptin salgısını azalttığı bilinmektedir. Diyete dost, kilo kontrolüne yardımcı.

ÖNEMLİ
LÜTFEN ÇAYLARINIZA ŞEKER KULLANIP DA TÜM YARARLI ÖZELLİKLERİNİ KAYBETTİRMEYİN KAYNATMA VE DEMLEME ÖZELLİKLERİNİ İYİ ÖĞRENİN Kİ ZARARLI HALE GELMESİN.

AYRICA BİTKİ DEYİP GEÇMEYİN. SİZE, KULLANDIĞINIZ İLAÇLARA, METABOLİZMANIZA VE YAŞINIZA UYGUN OLUP OLMADIĞINI UZMANINIZA DANIŞIN...

Afiyet Olsun...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bitkilerle Gelen Sağlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Burçin ÇELİKEZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Burçin ÇELİKEZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Burçin ÇELİKEZER'in Makaleleri
► Kefirle Gelen Sağlık Dyt.Atilla ZEYREK
► Suyla Gelen Sağlık Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Besinlerden Gelen Sağlık Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Posa ile Gelen Sağlık Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► 'keyiften' Gelen İçecek 'kefir' Dyt.Mesude EVİRGEN
► Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler Nelerdir? Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Hayatımızın Bir Parçası Haline Gelen Obezite Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bitkilerle Gelen Sağlık' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ye, İç, Nötrle Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:38
Top