2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Psikoloğun Cinneti Özelinde: İnsan Neden Cinnet Geçirir
MAKALE #12365 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mart 2014 | 11,488 Okuyucu
İNSAN NEDEN CİNNET GEÇİRİR

Son hadise çok düşündürücü. Kars'ta bir kamu kurumunda çalışan bir meslektaşım 7 kişiyi katletti, kendisi de intihar etti. Bir psikolog bile artık cinnet geçirebilir hale geldi.

İnsanoğlu normal şartlar altında cinnet geçirmez. Cinnet olgusu insan doğasına yabancı bir olgudur aslında. Bu olayın son dönemde artıyor olması da bu olgunun insanoğlunun varoluşuyla başlayan bir sorun olmadığının tipik bir ispatıdır.

TEMEL BELİRLEYİCİLER: ACİZLİK DUYGUSU VE ÇARESİZLİK ALGISI

Son yıllarda artan cinnet hadisesini bireysel bir olgu olarak ve sadece "psikolojik sorunları vardı" tespitiyle sınırlı bir mantıkla izah etmek gerçekçi değildir. Cinnet başta duyarsızlaşma olmak üzere (bunu televizyonlar sağlıyor) belki birçok şeyin toplamının bir neticesidir lakin en çok da bir biçimde (sağlıklı yahut sağlıksız) gelişen acizlik duygusunun ve (doğru yahut değil) çaresizlik algısının tetiklediği bir olgudur.

CİNNETİ HAZIRLAYAN ETMENLER

Duygusal ve psikolojik çaresizlik: Kişi gerçekte çaresiz bir konumda olmadığı halde içinde bulunduğu psikolojinin bir sonucu olarak durumunu çaresiz olarak algılayabilir. Bu dönemde kişilere psikologla konuşma desteği verilmelidir. Dahası bu imkan kolaylaştırılmalıdır. Oysa bugün ülkemizde hastanelerde dahi bir psikoloğa direkt ulaşabilme imkanı yoktur. Kişiler öncelikle psikiyatriye gitmek zorundadır. Bu ise çoğu zaman psikoloğa ulaşabilmeyi önlemekte, ilaç alıp evlerine dönmeleriyle sonuçlanmaktadır.

Maddi çaresizlik: Çoğu cinnet hadisesine yakından baktığımızda bu kişilerde genellikle ekonomik sıkıntıların söz konusu olduğu görülür. Sözgelimi kişilerin birçok yere borcu olabilmektedir. Bu dağınıklığın yol açtığı yetişememe hali kişileri ruhen tüketmektedir.

Ayrıca bu kişiler kara liste türü uygulamalar sebebiyle kredi vb. imkanlardan da mahrum kalabiliyor, iyice tıkanıp tükenebiliyorlar. Çözüm için devlet bir çok yerde borç bataklığına saplanmış bu kişilere kredi kolaylığı sağlamalı, borcunu toplayarak tek bir yere ödeyebilmelerine imkan sağlamalıdır.

Hukuki adaletsizlik ve idari çaresizlik algısı: Hukuki olarak veya idari sıkıntılar konusunda net ve adil bir uygulamaya muhatap olmamak, idari yetkilerin çoğu zaman arkadaki siyasi güce dayanılmak suretiyle keyfice kullanılması, bu sebeple çözüm arayan kişilerin idare vb. yapılar karşısında sonuç alamamaları, genellikle de aciz ve çaresiz kalmaları da cinnet olgusunu tetikleyici bir işlev görebiliyor.

Rol karmaşası ve hatalı yetki ve makam algısı: Özellikle emniyet vb. teşkilatlarda amir - memur ilişkilerinde kişiliği hedef alan muameleler, rütbe ve konumu kişiliği yahut insan onurunu rencide etmek için haklı bir gerekçe gibi gören algı ve uygulamalar da yaratacağı acizlik duygusu ve çaresizlik algısıyla cinnet psikolojisini tetikleyebilmektedir. Yüksek mevkide olmanın astlara kaba ve saldırganca bir üslupta muamele etme yetkisi verdiğini zannetme şeklindeki hatalı yetki ve rol algısı psikolojik örselenmişlikten / tükenmişlikten cinnet olgusuna varıncaya kadar bir yığın sıkıntının esas sebebidir.

Oysa amirler astlarına karşı son derece narin, nazif ve kibar davranmalı, aksi bir tutum ciddi bir suç sayılmalı, sadece yasaların verdiği kanuni yetkiyle iş yapmalı ve yaptırmalı, amirler hesap soracaksa bunu kızarak, bağırarak değil; yasaları işleterek yapmalıdır. Kızma, bağırma, öfke iş yaptırma tekniği olarak asla fonksiyon icra edememelidir. Çünkü bunlar örselenmişlikte birikmelere, çaresizlik algısında derinleşmelere yol açmaktadır.

İLACA İNDİRGENMİŞ RUHSAL TEDAVİ UYGULAMASI

Ruhsal yaklaşımlar bütüncül olmak zorundadır. Çünkü bu sorunlara bir doku ve organ sorunu gibi yaklaşılamaz. Sadece ilaçla yürüyen ruhsal yardım uygulaması nitelikli tedaviyi sağlamada yetersiz kalmakta, bu ise mevcut çaresizlik duygusunu pekiştirmekte, mevcut durumu felaket olarak yorumlama hatasını daha fazla derinleştirmektedir. Ayrıca bu alanda verilen psikiyatrik ilaçların ciddi yan etkileri yoluyla bu sürece direkt yahut dolaylı yoldan katkı yaptığına dair ciddi göstergeler ve bilimsel veriler de mevcuttur.

Gelir adaletsizlikleri, iletişim sorunları, ailevi sorunlar, sosyal destek yoksunlukları, dışlanmışlıklar, özel hayata haksız müdahale, suçu ve kabahati hemen dışa vuran ve yıllar geçse bile unutmayarak hala kişileri bir biçimde cezalandırmaya devam eden hatalı toplumsal algılar / anlayışlar türü problemler de bu süreci besleyici yönde işlev görebilmektedir.

SONUÇ

Cinnet olgusu bir duygu ve algı meselesidir. Temelde acizlik duygusu ve çaresizlik algısının tetiklediği bir sonuçtur. Bu iki durum bazen gerçekçi bazen de gerçek dışı bir görünümde olabilmektedir. Bu nedenle mesleği algı vb. konularda yardımcı olmak olan kişilere ulaşım son derece kolaylaştırılmalı, kişilere tıkanıp kaldıkları bu zorlu ve geçici evrelerde nefes almalarına imkan verecek yardımlara (destek, konuşma, maddiyat vb) ulaşmak kolaylaştırılmalıdır.

Ayrıca ast üst hiyerarşisi içinde çalışılan kurumlarda (cinnet vb. olaylar genellikle bu tür yerlerde yaygındır) sağlıklı yetki algısı konusunda eğitimler verilmeli ve bunu zorunlu kılan yasal düzenlemeler yapılmalı, sağlıklı, net, çabuk ve adil sonuç veren bir idari işleyiş mekanizması temin edilmeli, "Ben tıkandım" diyen kişilere yönelik pozitif ayrımcı uygulamalar devreye sokulmalı (kredide kolaylık vb.) ve bir dizi kolaylaştırıcı olanaklar sağlanmalıdır.

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir Psikoloğun Cinneti Özelinde: İnsan Neden Cinnet Geçirir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► İnsan Neden Bunalır? Dr.Psk.Deniz ÇINARBAŞ
► İnsan Neden Hayır Diyemez? Psk.Necdet DÖNMEZ
► Cinnet Toplumuna Doğru Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bir Psikoloğun Cinneti Özelinde: İnsan Neden Cinnet Geçirir' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:55
Top