2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Terapisi Nedir?
MAKALE #12381 © Yazan Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU | Yayın Mart 2014 | 4,492 Okuyucu
Evlilik Terapisi Nedir?
Günümüzde evlilik problemleri konusunda psikolojik destek başvurusu oldukça artmıştır. Bunun sebeplerinden birisi evlilik terapisi /danışmanlığının profesyonel bakış açısı ve çözüm sağlamadaki katkısının anlaşılması ve bu alandaki terapi yöntemlerinin oldukça gelişmesidir.
Evlilik terapisi/danışmanlığı konusuna her ne kadar ilgi artsa da bu konuda pek çok bilgi eksikliği ve yanlış beklentiler de varlığını sürdürmektedir. Pek çok çift evlilik terapisinde kimin haklı kimin haksız olduğunun açıklığa kavuşturulacağı, davranışlarının doğruluğunun ve yanlışlığının onlara bildirileceği konusunda yanlış bir beklentiye sahip olabilmektedir. Oysa evlilik terapisinde ilişkide yaşanan sorun her ne olursa olsun, bu soruna katkıda bulunan tüm faktörler araştırılırken, her iki çiftin de kendisine düşen payı anlaması sağlanmaktadır. Güvenli bir ortamda, yargılanmadan ve derin bir anlayışla, neyin değiştirilmesi ile yaşanan sorunların ortadan kaldırılabileceği veya daha doyumlu bir ilişkinin yaratılabileceği ele alınmaktadır.
Çiftlerin evlilik terapisi/danışmanlığı ile ilgili endişelerden birisi de terapi sırasında eşi tarafından şikayet edilme durumuna düşmektir. Negatif ve çözümsüz olduğunu düşündükleri konuların terapi ortamında tekrar konuşulmasını istememektedirler. Bu kaygıları taşımaları her ne kadar anlaşılır olsa da aslında terapi ortamında bu negatif konular evdeki durumdan çok daha farklı iletişim yöntemleri ile ele alındığından çiftler evdekinden çok daha farklı deneyimler yaşamaktadırlar. Çiftler sorunları konuşurken nasıl bir yöntem ile konuşulacağını ve bu sayede sorunlar konusunda nasıl uzlaşma sağlayacaklarını öğrenmekle terapi sonrasında da karşılaşabilecekleri günlük sorunlarda çok daha hızlı çözüme gidebilecekleri verimli bir yöntem kazanmış olmaktadırlar.
Evlilik terapisi/danışmanlığı her ne kadar temelde ilişkiye odaklansa da, çiftler kendileri ve partnerleri ile ilgili hiç bilmedikleri pek çok şey fark etmekte ve bu sayede birbirlerini daha iyi anlamaya başlamaktadırlar. Çözümsüz gibi görünen pek çok konuda nasıl uzlaşabileceklerini öğrenmekte ve birbirlerinden ne kadar farklı beklentiler ve bakış açılarına sahip olurlarsa olsunlar bu konularda daha önce hiç görmedikleri çözüm yollarını üretebildiklerini deneyimlemektedirler.
Günümüzdeki yüksek boşanma oranları değişen evlilik beklentileri ile de ilişkilidir. Yirminci yüzyılın son çeyreğinden itibaren evlilik ve ailenin kişilerin sadece cinsel ve kişisel ihtiyaçlarını karşılaması değil, aynı zamanda toplumsal desteğin çökmesi ve sosyal yabancılaşma sebebi ile karşılanmayan arkadaşlık, sırdaşlık, duygusal destek gibi ihtiyaçlarını da telafi edebilmesi gerekmektedir. Çiftlerin birbirlerinden karşılanmasını bekledikleri ihtiyaç listesi epeyce uzun bir listedir. Artan boşanma oranları çiftlerin birbirlerinin artan bu ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını göstermektedir. Çoğu çift evliliklerinin erken aşamalarında “duygusal banka hesaplarını” boşaltmakta ve tükenmiş hissetmeye başlamaktadırlar. Çünkü beklentiler kadın ve erkeklerin duygusal ve psikolojik kapasitelerini aşmakta, hayal kırıklığını kaçınılmaz hale getirmektedir. Artan bu beklentileri karşılayabilmeleri hem kendilerini hem de karşısındaki kişiyi çok iyi tanımalarını ve çatışan ihtiyaçları karşılayabilmeleri konusunda yeni beceriler edinmelerini gerektirmektedir. Çoğu çift bunu kendi aralarında çözebileceklerine inanmakta ve bu sebeple terapiye başvurmakta çok gecikebilmektedirler. Çiftlerin zaman içinde birbirlerinde açtıkları yaraların onarılması gecikme süresi ile doğru orantılı olarak terapi sürecinin uzunluğunu belirlemektedir. Çiftler kendilerine göre yıllarca pek çok farklı yöntem denemiş ve hayal kırıklığı yaşamış olmaları dolayısıyla terapiye oldukça ümitsiz şekilde başvurmaktadırlar. Oysa çoğu zaman çözüm, çiftlerin hiç akıllarına gelmeyen ve aslında bu zamana kadar harcadıkları enerjiden çok daha az enerji gerektiren bazı püf noktalarının anlaşılması ile gelebilmektedir. Böylece çiftler birbirlerinin yaralarını onarabilmekte ve güvenli ve doyumlu bir ilişkinin mümkün olabildiğini görmektedirler. Evlilik doyumunun artması çiftlerin tüm ilişkilerini olumlu etkilemekte, işte, evde ve sosyal yaşamda sağlıklı ilişkiler sürdürebilmelerini kolaylaştırmaktadır. Bu süreçten en fazla yararlananlar da sağlıklı ilişkileri gözlemleyerek büyüme şansına ulaşan çocuklar olmaktadır.


Sık sorulan Sorular:
1- Evlilik Terapisine eşim gelmek istemiyor ne yapmalıyım?
Sıklıkla eşlerden birinin terapiye gelmek istememesinin sebebi, terapi süreci ile ilgili endişeleri olabilir. Terapide ne ile karşılaşacaklarını bilmemelerinden kaynaklanabilir. Terapiye geldikten sonra hemen herkes önyargılarının geçerli olmadığını anlarlar.
Çoğu kişi kendi sorunlarını ancak kendilerinin çözebileceğini düşünür, bir başka kişinin onlara yardımcı olabileceğine ihtimal vermezler. Onlara göre zaten denenebilecek tüm yolları denemişlerdir. Diğer taraftan ilişki konusu bir uzmanlık alanıdır, tıpkı makine mühendisi gibi, ilişki terapistleri de "ilişki" konusunda ayrıntılı bilgiye sahiptirler. Bazen bilmediğiniz ufak bir püf noktası ilişkiyi çok az çabayla rayına oturtmanıza yardımcı olabilir.
Eğer çiftlerden birisi ısrarla terapiye gelmeyi reddediyorsa bazen gelmek isteyen eşle terapiye başlanabilir. Devam eden eşteki olumlu gelişmeler diğer eşi de terapiye gelmeye istekli hale getirebilir. Fakat bazen de sadece eşlerden birisi terapiye geliyorsa, diğer eşin çabası olmadığı için terapiye devam eden kişi kendi benliğini güçlendirerek ayrılmaya hazırlık yapma olarak bu süreyi değerlendirebilir.
Çift terapisinde en önemli husus, kimsenin eleştirilmemesi, suçlanmaması ve herkesin kendi bakışı içinde anlaşılmaya çalışılmasıdır. Terapiye önyargılı olan bir çok kişi, seans sırasında ne kadar derinden anlaşıldığını hissederek rahatlar ve terapiye devam etmeye çok istekli hale gelebilirler.


2- Evlilik Terapisi ne kadar sürer?
Davranışlarımızın ve duygularımızın kalıcı olarak beyinde değişmesi için gerekli olan bir süre vardır. Bu beynin öğrenme süreciyle ilgilidir. Yeni şeyler öğrendiğimizde ve fark ettiğimizde, beyinde bazı değişiklikler olmaya başlar. Bu değişikliklerin kalıcı hale gelmesi ise minimum 3 ay sürer. Bazen çift terapisi 3 aydan kısa da sürebilir, fakat genellikle 3 aydan az süren terapilerde bazı şeyler tam olarak yerleşemedikleri için çiftlerin terapide kazandıkları becerileri terapi sonrasında da devam ettirmek için ciddi çabaları gerekebilir. Bazı çiftler bunu kolaylıkla yapabilirler, çoğu çift eski kalıplarına geri döner. Bu nedenle genellikle haftada bir görüşme sıklığı ile minimum 3 ay terapi daha isabetli ve istenilir sonuçlar verir. Her hafta çiftler yeni bilgi, beceri ve farkındalıklar elde eder ve hafta boyunca bunları kullanmaya vakitler olur. Bu da nerede takıldıklarının anlaşılmasına yardımcı olur. Böylece her seferinde biraz daha ustalaşarak giderek çok daha kolay şekilde isabetli duygu ve davranışlar geliştirmeye başlarlar. Sonuçtan her iki eş de doyum alır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Terapisi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bilge ÇAPOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi48 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'nun Makaleleri
► Evlilik Terapisi Nedir Psk.Aylin AYDEMİR
► Evlilik ve Çift Terapisi Nedir? Psk.Duygu ÇİLOĞLU
► Aile-Evlilik Terapisi Nedir? Psk.Ebru ÖZKARDAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlilik Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak ve Emdr Haziran 2014
► Ego ve Terapi Nisan 2014
► Kendimiz Olmak Nisan 2014
► Yardım Etmenin Düzenleri Aralık 2013
► Eşim Beni Hiç Anlamıyor Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:47
Top