2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Psikolojisi
MAKALE #12394 © Yazan Psk.B. Sinem ÇATALYÜREK KESİKTAŞ | Yayın Mart 2014 | 5,211 Okuyucu
Çocuk psikolojisi hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız çocuğunuz size o denli güven duyar ve sizden ayrı olduğunda da içselleştirdiği özgüvenle davranmaya devam edebilir.

* Çocuklar yetişkin değildir. İlgi ve sevginizin öncesinde bir rehbere, egzersize ve doğru yönlendirilmeye ihtiyaç duyarlar. Onlara yalnızca sevgi vermek hayatlarında bir denge yaratmaz. Bu yüzden onun rehberi olun ve onu yönlendirin.


* Çocuğu sakinleştirmek onu ıslah etmek demek değildir. Ebeveynin ne istediğini (ne hissettiğinin ötesinde) çocuğuna anlatabilmesi gerekir. Çocuklar çevrelerindeki insanların korku, şüphe veya endişe duygularını anlarlar. Siz bu duygularla ne yapacağınızı bilemediğinizde dengesiz bir enerji yayarsınız. Çocuk duygu kontrolünün olmadığı bir ortamda güveneceği bir lider bulamazsa liderliği ele almaya çalışır. Her duygu kabul edilebilir ama bazı davranışlar kabul edilebilir değildir. Duygu – Düşünce ve Davranışları ayırt edebilecek farkındalığa sahip olan ebeveynler doğru ruh halini ödüllendirmeyi başarabilirler.

* Özellikle günlük hayatınız esnasında özgüvenli sakinliği pratik etmeye çalışın. Kendi içinizdeki enerji çocuğunuza yansıyacaktır. Gevşeme egzersizleri, stres yönetimi çalışmaları ve nefes taktikleri duygu ve düşüncelerinizi analiz edip davranışlarınızı daha iyi yönetmenizi sağlayacaktır.

* Çocuğunuza günlük kaliteli zaman programı için aynı saatte olmasına özen göstererek en az 45 dakika ayırın. Çocuğunuzun düzenli bir şekilde enerjisini boşaltıp sizinle bire bir zaman geçireceğini bilmesi ona olumlu bir enerji verecektir. Bu sürede tüm dikkat ve ilginizin çocuk üzerinde olması doyum sağlar. Kaliteli zaman kavramının püf noktası bu sürenin hiçbir şekilde telefon, televizyon ya da ev işleri ile bölünmesine izin vermemektir. Kaliteli zamanın parolası “Şimdi ve Burada” olmaktır.Yapılacak etkinlikten hem çocuğun hem de ebeveynin keyif alması kaliteli zamanın verimliliğini arttırır.


* Çocuğunuzun da dünyayı doğru algılayabilmesi için disipline ihtiyacı vardır. Kurallar, sınırlar ve limitler en az sevgi kadar önemlidir.


* Çocuğunuzun korkularını ya da dengesiz zihin dalgalanmalarını beslemeyin. Böyle anlarda başarılı bir senaryo düşünün ve çocuğunuzun onu yapacağına inanın. Çocuğunuzun hangi kişilik özelliklerine sahip bir yetişkin olmasını istiyorsanız onu bunları vurgulayarak büyütün. Sizin çocuğunuz hakkındaki inançlarınız ve yorumlarınız ileride çocuğunuzun iç sesi olacaktır. Kendiliğini olumlu sıfatlarla tanımlayabilmesi için sizin onunla ya da başkalarıyla konuşurken kullandığınız sözel ve sözel olmayan ipuçlarına ihtiyacı vardır.


*Çocuğunuzun enerji kaynağı sizsiniz; onun doğru örneği ve rol modeli olmaya gayret edin.


* Çocuğunuzun zihnini zorlayın; çocuklar hayatlarında ne yapacaklarını bilmek isterler. Bırakın çocuğunuz isteklerine ulaşmak için gayret etsin. Öfke patlamaları, pasif saldırganlık ya da regresyon gibi sosyal normlarla uyumlu olmayan başa çıkma stratejileri kullanan çocuklar bu alışkanlıkları kemikleştiğinde sorun yaşarlar. Çocuğunuzun ileride bir eş, işveren, çalışan, ev sahibi, kiracı, ebeveyn… olacağını unutmayın. Sakin ve işbirlikçi durumdayken ona gösterdiğiniz ilgi bu niteliklerini tutarlı bir şekilde devam ettirmesini sağlar.


* Unutmamak gerekir ki çocukların da eğitimler ve çalışmalar sonrasında dinlenmeye ihtiyacı vardır. Zor anlarda onunla birlikte sonuna kadar mücadele edin çözüm odaklı bakış açısını destekleyerek rehberlik edin, ancak sabırsız ve hırçın davranışlar sonrasında dinlenmesine izin verin. Bu ruh hali içerisindeyken sakinleşmeni istiyorum mesajı verip mola kullanın. Olumlu ya da olumsuz bir duyguyu çok yoğun yaşarken ve kontrolü kaybettiğimizde sağlıklı düşünemeyiz, muhakeme becerimiz azalır. Çocuklar da aynı bizin gibi sakinleştikten sonra çok daha işbirlikçi ve mantıklı davranırlar. Molayı bir ceza değil hem kendiniz hem de çocuğunuz için ruh halleri arasındaki geçişte bir makas değiştirme aracı olarak kullanın. Doğru anda ve doğru yöne makas değiştirmek kazaları önler ve gidilecek yere ulaşılmasını sağlar. Çocukların duygu ve düşünceleri özgürdür. Her duygu kabul edilebilirdir ve işlevseldir. Ancak bir duygu pek çok davranışa yol açabilir. Hangi duygu sonucunda hangi davranışı seçeceğine karar vermeden önce sakinleşmek çocuklukta da yetişkinlik hayatında da yaşam başarısını yükseltir.


Çocuklarımızın davranışları aslında bizim ne kadar öğrenebildiğimizi gösterir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.B. Sinem ÇATALYÜREK KESİKTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.B. Sinem ÇATALYÜREK KESİKTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.B. Sinem ÇATALYÜREK KESİKTAŞ'ın Makaleleri
► Alkolizm ve Çocuk Psikolojisi Psk.Ali BIÇAK
► Kekeme Çocuk Psikolojisi Öznur SİMAV
► Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:02
Top