2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet Yaparken Yaptığımız Yanlışlar
MAKALE #12414 © Yazan Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL | Yayın Mart 2014 | 7,990 Okuyucu
Obezite, basit bir tanımla bireyin vücut yağ oranının artmasıdır. Günümüzde birçok birey bu sorunla karşı karşıya kalmış durumda. Sayıları az olsa da bazı kişiler kimden ve nasıl yardım alması gerektiği bilirken maalesef çoğu kişi kendi bildiği yöntemlerle zayıflama çabası içerisine girmektedir. Doğal olarak en çok başvurdukları yöntem ise aç kalmak.
Aç kalınarak yapılan diyetler tam bir zaman kaybıdır. Bu diyetler hem kişinin psikolojisini bozmakta hem de uzun süre boş yere aç kalmasına sebep olmaktadır. Zaman zaman kilo aldırdığı dahi görülmektedir.

Peki Aç Kalmak Neden Yanlış?


Her bireyin kendine özgü bir metabolizma hızı vardır. Bu kişinin yaşına, boyuna, kilosuna ve cinsiyetine göre değişmektedir. Metabolizma hızı belirlenip bu hıza göre diyet planı yapılmalıdır. Yani hazırlanan diyetin kalorisi kişiye özgü olmalı ve asla düşük olmamalıdır. Eğer aç kalınarak çok az kalorili diyetler yapılırsa vücut iyice zorlanmış olacaktır ve metabolizma hızı iyice düşecektir. Bu durumda kişi ne yerse yesin vücut depolama durumuna geçecek ve vücut yağ depolarını artırmaya eğilimli olacaktır. Bu anlattığım döngü sebebiyle kilo verme söz konusu olmaz aksine kilo alınabilir.
Genç bireylerde aç kalma durumunda kilo verme söz konusu olabilir. Ama bu verilen kilolar yağlardan değil, su ve kas kaybıdır. Fazla kilolardan kurtulmak amacıyla yapılan bilinçsiz diyet uygulamaları sonucunda hızlı kilo kaybı, tüm vücut sistemlerini etkileyebilir özelikle ağır hormonal ve metabolik bozukluklara neden olabilir. Bazı vakalarda aşırı kilo veren ergenlerde hızlı kilo kaybı sonrasında troid bezlerinin çalışmaması (hipotroid) gibi rahatsızlıklarla karşılaşılmıştır. Hipotroidi rahatsızlığı daha fazla kilo artışına sebep olarak kişiyi sürekli kilo artışı olan bir kısır döngüye girdirecektir.
Başka bir bakış açısı ise aç kalınarak yapılan diyetlerden bireyler çabuk sıkılmaktadır. Uzun süre az yiyerek beslenen bireylerde manevi doygunluk sağlanamayacak ve ruh sağlığı göz ardı edilmiş olacak. Yine bunun yanında halsizlik, kalp çarpıntısı, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarıyla diyet son bulacaktır.

Kısacası aç kalmak çare değildir. Aç kalınarak kısa zamanda verilen kilolar kişi için kalıcı olmaz aksine kişinin sağlığını tehlikeye atar.

Diyet Yaparken Yaptığımız Yanlışlar

Aç Karına Limon Suyu İçmek Yağları Eritir mi?

Maalesef herhangi bir yiyecek veya içeceğin tüketilmesi ile vücuttaki depo edilen yağlardan kurtulmak mümkün değildir. Beslenme tedavisi ve egzersiz programı birlikte sürdürülmeden fazla kilolardan ve depo edilen yağlardan kurtulmak pek mümkün olmamaktadır.

Zayıflama İlaçları Etkili midir?

Bu tür ilaçların ishal, gaz, karın ağrısı, vitamin eksikliği, kabızlık, uykusuzluk, ağız kuruluğu, yüksek tansiyon gibi yan etkileri mevcuttur. Zamanında piyasadan kaldırılan bazı ilaçların bağımlılık, katarakt, ölüm gibi sonuçlara yol açtığını bilinmektedir. İlaç tedavisinin aşırı şişmanlarda, ilgili uzman doktor ve diyetisyen kontrolünde kullanılması gerektiğini unutmamak gerekir. İlaç tedavisinin yararlı olması için mutlaka, kişiye özel bir diyetle birlikte kullanılması, yapılan hatalı davranışların yerine doğru beslenme alışkanlıkların kazandırılması gerekmektedir.

Çok su içmek zayıflatır mı?

Belli bir diyet ve egzersiz programına bağlı olmadan çok miktarda su içmenin zayıflatıcı bir etkisi yoktur. Buna karşılık rejim yaparken, özellikle su, bitkisel çaylar gibi bol miktarda (en az 1, 5 litre) sıvı alınması vücutta biriken toksinlerin atılmasını kolaylaştırmak açısından yararlı olacaktır. Gün içinde hafif bir açlık hissettiğinizde bir büyük bardak su içmek belki de o an için iştahınızı kesebilir ve sizi gereksiz kaloriler almaktan koruyabilir.

Diyet Ürünler Serbestçe Tüketilebilir mi?

Bir ürünün üzerindeki light olması o besinin gün içerisinde serbestçe tüketilebileceği, enerjisinin olmadığı anlamına gelmemektedir. Sonuçta lezzet veren birtakım öğeler (yağ, şeker, un, tuz...) mevcuttur. Unutmayınız ki bunlardan herhangi birinde yapılan bir azaltma diğerindeki artış ile kapatılmakta ve lezzet bu şekilde korunmaktadır. O nedenle besinler satın alınırken etiketleri iyi bir şekilde okunmalı ve yorumlanmalıdır. Uygun olan ürün de serbestçe tüketilmemeli, eşdeğeri olan başka bir besinin yerine tercih edilmelidir (Örnek: Light bisküvi yenilirse günlük ekmek tüketimini azaltmak gerekir). Aksi takdirde farkında olunmadan yüksek oranda enerji alımına, dolayısıyla vücut ağırlığında artışa yol açabilir.

Kepekli Ürünlerin Enerjisi Daha mı Düşük?


Hiçbir ürünün kepekli alternatifi, normal çeşidinden daha düşük enerji içermemektedir. Hatta bazı kepekli ürünlerin enerjisi normallerine göre daha bile fazladır. Bir ürünün kepekli olması onun lif yani posa içerdiğinin bir kanıtıdır. Şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği, doygunluk ve tokluk hissi verdiği, dışkılama sayısını ve miktarını artırdığı için kepekli ürünler daha sağlıklıdır. Ama daha düşük enerjili değildir.

Sadece Salatayla Zayıflayabilir miyim ?

Sadece sebzelerle beslenmek, yeterince protein almamak vücuttaki kasların kısmen kaybına yol açar. Bu da metabolizma hızının düşmesine yani daha az enerji harcanmasına yol açar. Sonuçta aç kalınmasına rağmen kilo verilemez. Önerilen, farklı besin gruplarından çeşitlilik sağlayarak enerji açısından aşırıya kaçmadan beslenmek ve spor ile diyeti desteklemektir.

Peki ne yapmalı?

Aç kalmayın ve başkalarına ait olan diyetleri yapmayın.

1.Az ve Sık yiyin: Yemek için tamamen acıkmayı beklemeyin. Öğün aralarında 2-2,5 saat bırakarak mutlaka küçük atıştırmalar yapın. Sofraya oturmadan yarım saat önce mutlaka su tüketin sofraya tamamen aç oturmanızı engelleyecektir. Az ve sık yerseniz eğer mideniz zamanla küçülecektir.Midenin küçülmesi demek her yemek yeme isteğinizde size dur diyecek bir oto kontrol yöntemidir.

2.Bol su Tüketin: Su tüketimizi artırın aldığınız her ml su için vücudunuz daha fazla enerji yakar. Suyu fazla tüketen bireylerin metabolizmasının hızlandığı görülmüştür. Ayırca size bir tüyo belkide aç değil vücudunuz susuz kalmıştır. Yemek yeme isteğiniz susuz kaldığınız için tetiklenmiş olabilir.

3.Kendinize Zaman Ayırın ve Motive olun: Sağlıklı beslenirken bunu bir süreç olarak düşünmeyin hayatınızın tamamına yayın ve kabul edin artık ben değiştim sağlıklı şekilde besleneceğim. Evet zayıflarken süreç gözü ile bakılabilir ama ideal kilonuza indiğiniz zaman artık siz her şeyiyle sağlıklı bir bireysiniz ve sağlıklı beslenme bundan sonraki hayatınızın bir parçası. Yani sadece zayıf kalmak için değil ben her zaman doğru ve yeterli beslenme fikri olmalı .Yiyecekleri reddetmeyi öğrenmelisiniz.

4.Spor yapın: Aslında işin sırrı spor yapmakta şimdiye kadarki meslek hayatımda spor yapıp kilosundan şikayet eden çok danışan görmedim aksine ben spor yapıyordum bırakınca kilo aldım diye başvuranların sayısı daha fazla. Mutlaka ve mutlaka spor bizim gerçeklerimizden bir tanesi olmalı. Unutmayın spor mutluluk ,gençlik ve güzellik verir.
5.Doğal Besinler Tüketin: Paketli olan besinler hazır gıdalar da dediğimiz gıdalardan uzak durmaya çalışın olabildiğince doğal gıdalara yönelin. Hazır besinlerin içeriğindeki koruyucu maddeler vücudumuza zarar veren ve dolaylı yolla bize hastalık yapan besinler kilo almamıza da sebep oluyor. Ambalajlı besinler daha çok içeriği işlenmiş ve iştah açan besinler olduğu için bu besinlerden uzak durup evde kendimiz doğal besinlerimizi hazırlamalıyız. Unutmayın hazır besine hayır diyoruz.

Beslenme Ve Diyet Uzmanı
Ayşe Tuğba ŞENGEL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet Yaparken Yaptığımız Yanlışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL'in Yazıları
► Diyet Yaparken Yapılan Hatalar Dyt.Eda Canan EYGÖREN
► Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli Dyt.Merve KARA CİRAY
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diyet Yaparken Yaptığımız Yanlışlar' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dukan Diyeti Listesi Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:00
Top