2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mobing ve Yalnızlık
MAKALE #12421 © Yazan Erhan SARICA | Yayın Nisan 2014 | 4,115 Okuyucu
BEN YALNIZIM,BEN YALNIZIM,YALNIZIM…
Çalışma ortamında mobbing üst düzey yöneticilere bağlı olarak dahada karmaşık bir hal alabilir.Ve yine üst düzey yöneticinin beceriksizliği mobbingin şiddetinin artmasınada olanak sağlar.
Mobbing uygulayıcısı kendisi için uygun bir ortam bulmuştur artık.Bu durumun tadını çıkarmaya başlar.
Mobbing mağduru ise bu durumda çaresiz kalmıştır.İçinde bulunduğu durumu üst düzey yöneticilere anlatmakta ve ispatlamakta çaresiz kalacaktır.Velev ki onlarda mağduru suçlayacak ve bu süreci olumsuz yönde etkileyeceklerdir.Bir nevi mobbing uygulayıcısının ekmeğine yağ değil kaymak sürmüş olacaklardır.Malesef dış devletlerde bu durum nadiren olsada bizim ülkemizde genelde böyle olmaktadır.
Artık mobbing uygulayıcısının işi çok daha kolaydır.Hatta olaydan zevk alan bir tipse bu durumdan çok keyif alacaktır.
Mağdur olayların verdiği üzüntüyle yaşamına devam etmek mecburiyetinde olacaktır.Mobbing uygulayıcısının verdiği zarar çevreninde olumsuz etkisiyle fazlalaşacaktır.Mobbing uygulayıcısının verdiği üzüntüye birde yöneticilerinin duyarsızlığı ve aman bananeciliği eklenecektir ki işte o zaman ‘’ben yalnızım,ben yalnızım,yalnızım…’’ türküsünü mırıldanmaya başlayacaksınızdır.
Keşke tüm kurumlarda,işletmelerde ki üst düzey yöneticiler mobbingle ilgili seminerlere katılsalar, konferanslara iştirak etseler.Yönetici olmadan önce hizmet içi seminerlerinde konuyla alakalı bilgilendirilseler,yine mobbingle ilgili en az bir kitap okusalar yönetimin kalitesi,iş yerinin huzuru ve hizmet kalitesi artmış olacaktır.
Hem sürecin daha az zararla atlatılmasına ,hem mobbinge uğrayanın daha az etkilenmesine ,hemde kurumun bu durumdan daha az etkilenmesine ve daha az zarar görmesine katkı sağlayacaktır.
Ben dahada ilerisini düşünerek şunuda eklemek istiyorum.Üst düzey yöneticiler,kurum amirleri ve insan kaynakları yöneticileri bu konu hakkında bilgilendirilseler, seminer ve konferanslara katılsalarve en az bir kaynak kitap okusalar mobbing olayı başlamadan önlem alacaklardır.Ve yine şayet mobbing olayı başlamışsa dahi erken evrede müdahale edecekler ve çözüme kavuşturacaklardır.İş yerinde yaşanan mobbing ileri evrede isede mağdurun daha az zarar görmesine vesile olacaklardır.Mobbing uygulayıcısınında bu durumdandaha fazla keyif almasını engelleyeceklerdir.
Mobbing Bildiğimiz üzre psikolojik şiddetten ibarettir.Tanımıda kanıtlanmasıda zordur. Hedef alınan bir veya daha fazla kişiye karşı, uzun süreli ve sistematik düşmanca davranışları içermektedir.
Mobbing süresince görülen davranışlar, tek tek ele alındığında çoğu zaman anlamsızlaşırlar ve sizi merkezden uzaklaştırırlar.Bazı üst düzey yöneticiler bu yaşanılanları normal etkileşim davranışları olarak değerlendirilebiliyorlar.Hatta bu davranışlar benimde tanık olduğum bir mobbing davasında hoş görüldü ve davranışı yapanın o gün kötü gününde olduğu düşünüldü aslında iyi niyetli olarak bu hareketleri yaptığı söylendi. Yani uzun lafın kısası mobbinge maruz kalan direkt etkilenen yaşadıklarını anlıyamıyor ama her ne hikmetse orada bulunmayan konuya vakıf olmayan 3. Bir şahıs olayı böyle yorumluyor takdir sizin…
Beni en çok rahatsız eden bu olayları eğitim kurumlarında yaşanması ve sonuçlarının tarifi imkansız zararlara sebep olmasıdır.Bu olayların yaşandığı okullarda eğitim öğretim hayatına devam eden öğrenciler de etkilenmektedirler .Bir çok olay öğrencilerin gözleri önünde cereyan etmektedir.Mobbingin yıkımı sadece mobbingciye ve maruz kalana olmuyor aynı zamanda öğrencilerede oluyor.Okulun başarıya ulaşması huzurlu ,güvenli eğitim öğretimle olur. Aynı zamanda idarecilerin ve öğretmenlerin de istekli olmalarına bağlıdır.Ancak mobbingle karşılaşan bir öğretmenin istekli olması beklenemez.
Böyle Mobbing uygulanan ve yaşan bir durumunda okuldaki eğitim-öğretim faaliyetleri etkili bir biçimde gerçekleştirilemeyecektir.Okulda beklenen verimliliğe engel olan mobbingi içeren davranışlar ülkemizin geleceğinede zarar verecektir.
Bu zararlardan kaçınmak istiyorsak öncelikle öğretmenlerimizi mobbingden korumanın yollarını aramalıyız .Bu vesileyle okul yöneticilerine mobbing eğitimi verilmelidir.Okullarda verim bekleniyorsa mobbinge başvurulmayan ve önlemler alınması doğrultusunda bir çalışma ortamının sağlanması gerekir. Burada da en büyük görev yine yöneticilere düşmektedir. Ama lütfen şunu unutmayın mobbinge uğrayan da bir insan ve onuda Allah yarattı.

Erhan SARICA 24 MART'14 Mağusa/KIBRIS
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mobing ve Yalnızlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Erhan SARICA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Erhan SARICA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erhan SARICA Fotoğraf
Erhan SARICA
İstanbul
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Erhan SARICA'nın Makaleleri
► Yalnızlık Psk.Dila HOTLAR
► Yalnızlık Dr.Psk.Tayfun DOĞAN
► Yalnızlık Hissi Psk.Dilara ZEYBEK
► Yalnızlık Sendromu Psk.Namık ACAR
► Ergen ve Yalnızlık Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Yalnızlık Psikolojisi Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
► Yaşam ve Yalnızlık Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Teknolojik Yalnızlık... Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mobing ve Yalnızlık' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:30
Top