2007'den Bugüne 92,764 Tavsiye, 28,307 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Gençlerde İnternet Bağımlılığı
MAKALE #12493 © Yazan Uzm.Psk.Bilge AÇIKGÖZ | Yayın Nisan 2014 | 4,295 Okuyucu
Günümüzde hızla gelişen teknolojinin hayatımıza kattığı avantajların yanı sıra dezavantajları da görebilmemiz mümkün. İnternet teknolojisi, akıllı telefonlar ve sürekli kendini yenileyen bilgisayar sistemleri, dünya ile daha hızlı iletişim kurabilmemizi, global çapta yeniliklerden haberdar olabilmemizi, daha fazla bilgi kaynağına ulaşabilmemizi sağlıyor. Ancak bunun yanında, yakın sosyal ilişkilerden uzaklaşma, dijital dünyaya uygun zihinsel süreçler geliştirmeye bağlı olarak somuttan soyuta doğru kontrolsüz bir akışın da hayatlarımıza girdiği bir gerçek. Geçmişi, renkli televizyon mucizesine tanık olmak, evlere bağlanan ilk telefonları görmek gibi deneyimlere uzanan orta ve ileri yaş kuşakları için, baş döndürücü hızla ilerleyen teknolojinin olumsuz etkilerine karşı korunmak çok daha kolay. Bu kuşaklar iki farklı teknoloji devrini de yaşamış olmanın avantajı ile seçimler yapabiliyor, bir yeniliği kabul ederken, bir diğerini hayatının dışında tutmayı tercih edebiliyor. Ancak genç kuşaklar için böyle bir seçim şansı neredeyse yok gibi. Onlar teknoloji dünyasının içine doğdular ve bundan başka bir yaşamın mümkün olabileceğine dair bir belleğe sahip değiller.
Teknolojinin hayatlarımıza etkisini tartışırken kuşaklar arasındaki bu derin farkı görmezden gelmemek olmaz. Özellikle internet bağımlılığı gibi, çağımızın en büyük bağımlılık problemlerinden birinden söz ediyorsak. Bu nedenle genç kuşaklardan, teknoloji ile ilişkilerini bizler gibi kurmalarını beklemek hata olacaktır. Çocuklarımızın internet ve teknolojinin diğer alanları ile ilişkilerini düzenleme, sağlıklı boyutlara getirme çabasının bu gerçeğe uygun şekilde şekillendirilmesi önemlidir.
İnternet bağımlılığı, gelişen teknolojinin yaşamımıza soktuğu en önemli sorunlardan biri. Bu bakımdan adı son yıllarda sıkça telaffuz edilmekte. Bu sorunla baş edebilmek için öncelikle ne olduğunu iyi bilmek gerekir.
Bağımlılık, ister bir nesneye, isterse bir davranışa yönelik olsun, en genel anlamda, normal hissedebilmek için bağımlı olunan şeye ihtiyaç duyma ile tanımlanır. Yani, internet bağımlılığı özelinde düşünürsek, internete bağlanmadan geçirilen zamanlarda aşırı gergin ve huzursuz hissetme, internette aşırı zaman geçirme, başka aktivitelere odaklanamama, yakın çevre ilişkilerinden uzaklaşma, internet kullanımına bağlı olarak ev, iş, okul hayatında başarısızlıklar yaşama, internete bağlanabilmek için dürüst olmayan (hırsızlık, yalan söyleme) yollara başvurma gibi davranışlar bağımlılığa işaret etmektedir.
Dünyanın teknolojik gelişme düzeyi hesaba katıldığında, çocuk ve gençleri internet bağımlılığından ne kadar koruyabiliriz? Öncelikle çocuk ve gençleri internetten ve teknolojiden tamamen uzak tutma çalışmalarının umutsuz bir çaba olduğunu yeniden hatırlatmak gerekir. Yukarıda uzun uzun bahsettiğimiz gibi, dijital dünya artık toplum yaşamının vazgeçilmezidir. Bu alanda varlık gösteremeyen bireyler toplum içinde de varlık göstermekte zorlanacaktır. Bu bakımdan çocuk ve gençleri internet bağımlılığından uzak tutmanın yolu, onlara bunu yasaklamak değildir.
Öncelikle çocuk ve gençlerin internete duydukları ihtiyacı anladığımızı ve amacımızın onları dijital dünyadan tamamen koparmak olmadığını, engellemeye çalıştığımızın aşırı kullanımın sağlıksız sonuçları olduğunu mutlaka açıklamalıyız.
Daha sonra internet kullanımı ile ilgili mutlaka bir anlaşma yapmak, ama bu anlaşmayı gerçekten birlikte yapmak önemlidir. Kendilerinin de fikri doğrultusunda yapılan anlaşmalar onlar için daha ciddiye alınabilir görünecektir. Anlaşmaya uyulmadığı takdirde uygulanacak yaptırımlar da birlikte belirlenmelidir. Bu bir çeşit aile içi sözleşme olarak görülebilir.
Diyelim ki tüm bu konuşmaları yaptık ve anlaşmayı hayata geçirdik. Peki şimdi ne olacak? İnternette geçirilen varsayalım 12 saati 3 saate indirdik. Geri kalan 9 saatte ne yapılacak? İşte ailenin asıl sorumluluğu burada başlamaktadır. Eğer bu arta kalan sürede, çocuktan sadece ders çalışmak gibi bireysel çalışmalar bekleniyorsa, ya da diğer aile bireyleri ile birlikte tüm akşam oturup televizyon dizileri izlemek zorunda kalınacaksa, bu anlaşmadan olumlu bir sonuç çıkması beklenemez. Bu nedenle aile bireylerinin tümünün davranış alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekir. Siz çocuğunuzu internet bağımlılığından korumaya çalışırken kendinizi televizyon bağımlılığından koruyamıyorsanız başarı şansınız oldukça düşüktür.
Sonuçta bağımlılıkla başedebilmek için tüm ailenin kendisine yeni davranış alışkanlıkları geliştirmesi gerekli olabilir. Bu tüm aile bireylerinin birlikte ya da tek tek yapacağı aktiviteler olabilir. Aile oyunları, sanatsal aktiviteler, yakın çevre ile bir araya gelme gibi planlar faydalı olabilir. Tüm bu planlanan etkinlikler mutlaka somut sosyalleşme ortamı sağlayabilmelidir. Ancak yine bu etkinliklerin ne olacağına tüm aile oturup hep birlikte karar vermelidir.
Özet olarak, aile bireylerinden birinin yaşadığı tüm diğer problemlerde olduğu gibi, internet bağımlılığında da tek bir bireyin değişimini hedefleyen çabalar eksik ve yararsız olabilmektedir. Sorunun çözümü için tüm aile birlikte hareket edip, gerekli değişimleri birlikte sağlamalıdır. Ancak bu yolla, hem ebeveynler hem de çocuklar, yıpratıcı, uzaklaştırıcı ve çözümsüz gerilimler yaşamaktan korunabilirler.

İnternet Bağımlılığı İle İlgili İpuçları.


*Genç kuşakların internet ve teknolojiye sizin gibi bakmalarını beklemeyin.


*İnternetteki zararlı içeriklerin kontrolü için aile koruma filtreleri kullanın.


*Tüm aile bireylerinin ortak katılımının sağlanacağı hobiler edinin. Kendinizi ve çocuklarınızı televizyondan uzaklaştırın.


*Birçok aile çocuğuna cep telefonu alma yaşı ile ilgili karmaşa yaşar. Bunun için söylenebilecek kesin bir yaş yoktur. Bu, çocuğunuzun yaşı kadar, ihtiyaçları (örneğin okuldan eve yalnız dönme zorunluluğu gibi), arkadaş çevresinin etkisi ve sosyal çevreniz ile de ilişkilidir. Eğer sürekli iletişim ihtiyacınız varsa, sosyal çevreniz bunu zorluyorsa, çocuğunuzun tüm arkadaşlarının cep telefonu olması gibi bir durum söz konusu ise ve en önemlisi çocuğunuz cep telefonunu bilinçli, uygun şekilde ve kontrollü kullanabilecek gelişmişlik düzeyine sahipse alabilirsiniz. Ancak konuşma, mesajlaşma ve internet kullanımı konusunda mutlaka uygun bir limit belirlenmesi gereklidir.


*Ergenlik dönemindeki gençlerin tüm iletişim ağını kontrol etmeye çalışmayın. Bu sizin aranızdaki güven ilişkisini zedeleyecektir. Onları zararlı ilişkilerden kendiniz korumaya çalışmak yerine, karşılaşabileceği tehlikeler ve zararlar konusunda onları aydınlatmayı tercih edin.


*Çocuklarda tablet, bilgisayar ve cep telefonu oyunlarını saat sınırları içinde tutun. Geri kalan zamanlarında aktif ve verimli faaliyetler içinde olmalarını sağlayın.


*Kendi davranışlarınızı gözden geçirin. Sürekli cep telefonu, bilgisayar ya da televizyon ile meşgulseniz, reel sosyal yaşam yerine sanal sosyal yaşamda daha fazla vakit geçiriyorsanız çocuğunuzun sizi model alması kaçınılmazdır.


*Çocuklarınızın yapmalarını istedikleri davranışları siz yapın. Çocuklar söyleneni değil, yapılanı örnek alırlar!


*Çocuk ve ergenlere sınır koyma ve internet kullanımını kontrol altında tutma konusunda sorunlarınız ile başa çıkamıyorsanız, mutlaka bir uzman desteği alın.


Psikolog Bilge Açıkgöz Karaoğlu
Çocuk, Aile ve Çift Danışmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Gençlerde İnternet Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bilge AÇIKGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bilge AÇIKGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bilge AÇIKGÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Bilge AÇIKGÖZ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bilge AÇIKGÖZ'ün Makaleleri
► İnternet Bağımlılığı ve Çocuk Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nuray ŞAHİN
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
► İnternet Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nazan PARLAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Gençlerde İnternet Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Anlaşamıyoruz? Mayıs 2014
► Zihinsel Yetersizlik Nedir? Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:26
Top