2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş İmplantları Nasıl Üretiliyor?
MAKALE #1250 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Temmuz 2008 | 12,557 Okuyucu
İmplant teknolojisi dünya da kabul edilen ve üzerine yatırımlar yapılan bir sektör. Sonuç itibariyle implant kullanım amacıyla geliştirilmiş bir ürün.Kullanılımı arttıkça üretimide artmakta. Üretim arttıkça rekabet doğmakta .Bu rekabetin sonucunda firmalar ürünlerin de ve tasarımların da farklılıklar sunarak;pazardaki paylarını yükseltmekteler.

İmplantın tüketici kesimi doktorlar. Fakat doktorlar bu implantları hastalarına uyguladıklarından ; hastalarda dolaylı yoldan tüketici oluyorlar.Bunun sonucunda hastalar kendilerinde kullanılan implantın kalitesi nedir ?Nasıl üretiliyor?Hangi marka ? hangi ülkeye ait gibi sorularla muatap kalıyorlar. Araştırmalarını ya eş dost tavsiyesi yadainternet üzerinden yapıyorlar.

Fakat göz ardı edilen bir konu İmplant nedir? Ne amaçla üretilmiştir?

Çünkü implant vücudda bir fonksiyonu görmesi amaçlı icad edilmiştir.Aynı kolumuz kırıldığında yada bel kemiğimizde sorun olduğunda yerleştirilen implantlar gibi . Farklı olan bir özelliği yoktur. Ortak özellik kemiğe tutunmasıdır.

Dişlerde kemiğe tutunurlar:

Büyükçe bir çark hayal edin.Dişler de çarkın birer dişlisi gibi çene kemiğinde yer alır.Bu dişlilerden birini kaybettiğimizde o dişlinin foksiyonunu yapabilecek yeni bir dişliye ihtiyaç vardır. Çünkü vücudumuz boşlugu kabul etmez hemen yeridi doldurmak ister. Dişler boşluğa doğru kayar o zaman sorunlar başlar.Diş kaybının hemen ardından o eksik diş yerine koymak gerekir. Yüz yıllardır insanlar eksik dişleri yerine koymak için protezler geliştirmişler.

Branemark ve arkadaşlarının yaptıkları araştırmalar bu konuda bir devrim niteliğindedir. 1969 yılında implant ile kemik doku arasında bağlanma olduğunu ispatlamışlardır. İmplant titanyumdan üretilmektedir. Ve titanyumla kemik direk bağlantıya geçmektedir. İşte bunun ispatının ardından Titanyuma şekiller verilmiş.Yüzey yapıları geliştirilmiş fonksiyon ve estetik olarak birebir dişe yakın hale getirilmiştir
.

Titanyum cubuklar halinde olan implantlar çeşitli aşamalardan geçerek vücuda uygulanır .Bu aşamaları tek tek aktaracağım.

1: Titanyum çubuklara CNC lerle implant vidaları haline getirilir.Bu vidaların tasarımları farklı farklıdır.Her tasarımın bir amacı vardır:

Bu tasarımlar hekime uygulama kolaylıgı sağlamak için geliştirilmiştir.

2) İmplantlar tek tek yada 10 adetde bir kontrol edilir. Firma farklılıgı burada açığa cıkar.Çünkü kimisi her implantı ;kimisi 10 yada değişen sayılarda implantı inceler. Kusurlu olanın üretimi durdurulur.

3) İmplantların yüzeyleri diş kök yüzeyini taklit etmesi için kumlamaya girer. Kumlama çok önemlidir.Kimi firma kumlamada aliminyum oksit ;kimisi de calsiyum içerikli toz kullanır. Binlerce toz implantın yüzeyine püskürtülerek pürüzlendirme işlemi yapılır:


4) İmplant yüzeyinin asitleme ile dahada pörözlü hale getirilmesi sağlanır. Bütün bu pörözlendirme işlemleri implant ve kemik bağlantısının orjinal diş ve kemik bağlantısına yakın olmasını sağlamak amaçlı yapılır.


5) İmplantların ağıza uygulanabilmesi için steril olması gerekir. İmplantlar paketlenip bir dizi titizlik gerektiren sterilizasyon işlemlerine tabi tutulur.Artık uygulamaya hazır haldedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş İmplantları Nasıl Üretiliyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Diş İmplantları Dr.Dt. Laçin BERBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş İmplantları Nasıl Üretiliyor?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:43
Top