2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayaller Gerçek Olsa
MAKALE #12505 © Yazan Uzm.Psk.Melisa KÜÇÜK DEDEOĞLU | Yayın Nisan 2014 | 4,574 Okuyucu
Gerçekle hayaller arasındaki savaş insanı hayata tutunduran tek kapıdır.

Hepimizin hayatı boyunca gerçekleştirmek istediği hayaller vardır. Kimimiz bulunduğu konumdan, çalıştığımız kurumdan, yaşadığımız mekandan, kendi görüntümüzden ve hatta doğup içinde büyüdüğümüz aile modelinden memnun değildir. Öyle ki bu durum üzerimizde bir baskı yaratır ve stres yaşarız. Bu kaygı durumu kişiyi depresyona sokacak ve mutsuz olmasına yetecek kadar etkili olur. Gökten bir meleğin inip elimize sihirli değnek vermesini ve bir dokunuşla hayatımızın değişmesini dileriz. Fakat gerçekçilik kapımızı çaldığı vakit ulaşılmaz hayal bulutları bir anda dağılıverir. Kapımızı çalan mutsuzluğun ta kendisidir.

Ancak üzerinde durulması gereken asıl önemli konu, kişinin hayallerinden ne derece uzak yaşadığı ve hayatını şekillendirenin kendi iradesi olup olmadığıdır. Özgür bir yaşam sürmek toplumumuzda anlaşıldığı üzere çılgınlıkların peşinde, umarsızca, geleceğini planlamaksızın, uçlarda yaşamak değil, kişinin toplum kural ve normlarına uygun bir şekilde başka bir bireyin baskısı altında kalmaksızın kendi bağımsız iradesi doğrultusunda kararlar verebilmesidir.

Kalıplanmış yaşamlar…

Kalıplanmış insanın yaşamında baskın olan, toplumun kendinden beklediğidir. Bu beklentileri sürekli birinci planda tuttuğu için iç dünyasında olup bitenleri ikinci plana atar. Bu tarz kişiler anne-babalarının değer ve kalıplarına körü körüne inanmış ve bağlı kalmış kişiliklerdir. Davranışlarını, etrafındaki otoritenin değer ve yargılarına göre şekillendirir. En büyük özellikleri ise kendilerine dâhil hiç kimseye güvenmezler. Kalıplanmış kişinin kendine ait düşünceleri ve değer yargıları yoktur. Kişinin hayatı boyunca etkili olan akrabaları, ebeveyni, arkadaşları yaşamsal kararlarında etkili rol oynar. Böylece kişi attığı her adımda “onlar ne der?, ya duyarlarsa ?” gibi soruların verdiği tedirginlikle olmak istediği konumda yaşayamıyor. Bu mahalle baskısı hepimizi zaman zaman etkisi altına alıyor. Eminim ki her birimiz dönem dönem bu baskı nedeniyle gerçekleştirmek istediğimiz bir hayali ertelemişizdir.
İnsanlığın yeni umudu, sanal yaşam oyunları…
Tüm bu baskılar karşısında kurtuluş yolunu yine sanal ortamda bulma çabasındayız. Kişi bilinmeyenle karşılaşmaya direnme, karşılaşmaktan kaçınmak için kendi özel yollarını geliştirir. Gerçek hayatta tutunduğu dalda başarı sağlayamayan, ümidini kaybetmiş, çaresizlikler arasında sıkışmış, gerçek dünyada etkinliği kalmamış bireyler son çareyi gerçeğe hem uzak hem de benzer olan sanal yaşam oyunlarına sığınır. Özellikle son zamanlarda ülkemizde ilgi görmeye başlayan Second Life, bu alanda mevcut olan yaşam simülasyonudur. Dinamik bir altyapıya sahip ve tüm bileşenleri internete bağlı sunucularda tutulan multiplayer bir oyundur. Bu oyun kişilere sınırsız ve özgür bir yaşam olanağı sunmaktadır. Bu yenidünyada hayallerinizi gerçekleştirme fırsatı yakalayabilir, ne yapmak istiyorsanız ve ne olmak istiyorsanız o olursunuz. Bu sadece düşünmek ve bir tuşa tıklamakla mümkün. Gerçekleştirdikleriniz hayallerinizle sınırlı. Bu oyunun Türkiye temsilcisi sitesinde yararlı olduğu noktalara birkaç örnek verildi. Sonuçlar gayet şaşırtıcı. Sitede yazıldığı üzere, ARCI adlı bir İngiliz sivil toplumu örgütü, Portekiz’de cinsel tacize uğraya çocuklara, hayata uyum sağlamaları için Second Life oynatılıyor. Amerika’daki bakım merkezi Mattapan ise Otistik ve Asperger sendromu olan hastaları için Second Life’ta Brigadoon adlı bir ada satın aldı. Hastalar bu adada birbiriyle sorunlarını paylaşıp, gerçek dünyada yapamadıkları aktiviteleri yapıyorlar. Bu oyun ilk olarak fantezileri gerçekleştirmeye yönelik başlasa da şu an ayrı bir kazanç kapısı olmuş durumda.

Örneklerde de görüldü gibi yararlı amaçlara hizmet etmenin yanı sıra her yazımda savunduğum bozuk kişilik yapılarında bu tarz oyunlar olumsuz sonuçlar doğuruyor. Sınır tanımayan bu sanal oyunlar bireyleri giderek gerçeklikten koparıp, uzaklaştırıyor. Bir yandan insan ilişkilerini güçlendirir, sosyalleşmeye olanak tanır gibi gözükse de aslında birebir dünyevi ilişkilerden, bağlantılardan koparıcı bir işlev görüyor. Daha çok insanı internete, bilgisayara pasif uygulamalı bir yaşama sürüklüyor. İnternet üzerinde gelişen her yenilik hepimizi bu kablo dünyasına her geçen gün daha çok prangalıyor. Biz bu süreç içerisinde hayatımıza yenilik kattığımızı düşünsekte, aslında mahkûmiyetin tam ortasına düşüyoruz. Giderek dijitalleşiyoruz. Gerçek ve sanal arasındaki sınır giderek bulanıklaşıyor. Sanal dünyanın vaat ettikleri, sunduğu düşler karşısında gerçek dünyada yaşananlar sönük kalıyor. Bu dünyaya kapılan bir birey gerçek dünyayı monoton buluyor. Bu yaşanan depresyon kişiyi sanal aleme daha çok bağlıyor. Sanal yaşam oyunları karşısında başarı sağlayan birey bazı konularda aşırı ümide kapılıp gerçek dünyada büyük hayal kırıklıkları yaşıyor. Öte yandan böyle bir sanal gerçeklik sayesinde alternatif cisimsiz bir doğa gerçekliği yaratılıyor ve böylece arzu edilen, merak uyandıran deneyimleri yaşama fırsatı tanınıyor. Burada denetim sadece sizin elinizde. Denetleme isteği ve arzusu kişinin fiziksel cisimlerin kusurlarından ve düzensizliklerinden kaçma arzusunun bir ifadesidir. Bunlara ek olarak kişiyi zaman ve mekan kısıtlamasından kurtarma potansiyeli, herhangi gerçek yaşam tehlikesinin olmayışı, tanrılardan tanrı olabilmek kişiyi büyüler. Sanal dünyanın bu denli çekici olmasının nedeni aslında uzak, dokunulmaz ve kurgusal olmasıdır.

Hayallerinizi aşamalandırın.
Dört bir yanımızı saran böyle bir dünya karşısında ruhsal yaşantımızı en az zararla kurtarmak yine bizim elimizde. Bu sürecin ilk adımı hayallerimizi aşamalandırmak. Yüksek beklentiler, gerçekleşemeyecek istekler, ulaşılamaz arzu ve dileklerle dolu bir yaşam mutsuzluğun, umutsuzluğun, çaresizliğin hüküm sürdüğü bir mahkumiyetten başka bir şey değildir. Kişinin hayata karşı beklentileri ne derece ulaşılabilir olursa başarı o kadar yakınınızda. Hayallerinizi basamaklandırın. Her adımda hayale ulaşmak, her adımda mutluluğa ulaşmak size doyulmaz bir haz tattıracaktır. İsteklerinizi uzun bir süreye dağıtın. Böylece çabalarınızın ve çalışmalarınızın sonuçlarını almak için daha rahat olacaksınız. Bu rahatlık size gerçek performansınızı ortaya koymanızı, daha verimli sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Oyunlardan haberler….

Kendisini oyuna fazla kaptırdığını iddia eden genç kavgada yenildiği okul arkadaşını itfaiye çağrılacak biçimde yaktı. Ateş büyücüsü böyle bir şey olsa gerek. Kavgada yenildiği okul arkadaşını (ki burada arkadaş demek ne kadar doğru, tartışılır) benzin döküp yakan on yedi yaşındaki genç, tutuklanıp mahkeme yollarını görünce oyunlardan çok etkilenme rollerine soyundu. Çin'de gerçekleşen olayda, arkadaşını benzin döküp yakan genç "World of Warcraft'tan çok etkilendim, bu işi yaparken vallahi kendimi oyundaki bir ateş büyücüsü sanıyordum" şeklinde konuştu. Bu örnekte de görüldüğü gibi oyunların genler üzerindeki etkisi her geçen gün vahşi sonuçlar doğurmaya devam ediyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayaller Gerçek Olsa" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Melisa KÜÇÜK DEDEOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Melisa KÜÇÜK DEDEOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melisa KÜÇÜK DEDEOĞLU'nun Makaleleri
► Evlilikte Hayaller ve Gerçekler Psk.Ebru ÖZKURT TOPÇU
► Cevap Şıklarına Sıkışmış Hayaller Psk.Bengü TOROSLUOĞLU
► Gerçek Aşk Var mı? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Necdet GONCAGÜL
► 2 Yaş Sendromu Gerçek mi? Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Gerçek Ebeveynlik Psk.Cüneyt KAYA
► Gerçek Kendilik Kapasiteleri Psk.Meral AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hayaller Gerçek Olsa' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:34
Top