2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet Bağımlılığı, Nedenleri ve Çözüm Yolları
MAKALE #12524 © Yazan Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ | Yayın Nisan 2014 | 13,223 Okuyucu
İNTERNET BAĞIMLILIĞI

Teknolojinin ilerlemesi birçok alanda kolaylık sağlamaktadır. Özellikle bilgiye ulaşma ve iletişim kurma konusunda sınırsız bir dünya olması, zaman ve mekândan bağımsız çalışabilme olanakları sunması, teknolojiyi yaşamımızın her alanında vazgeçilmez hale getirmektedir. Peki, teknolojinin yoğun kullanımı ile teknoloji bağımlısı olmanın arasındaki fark nedir?

İnternet bağımlılığı; genel olarak internetin ve internet ile bağlantıyı sağlayan her türlü teknolojinin aşırı kullanımı, bu yöndeki isteğin durdurulamaması, kişinin internete ulaşamadığında aşırı sinirli, gergin, saldırgan olması ve tüm bunların sonucunda da kişinin aile içi ilişkilerinin, iş hayatının ve sosyal yaşamının olumsuz yönde etkilenmesidir.

İnternetin ve sanal oyunların cazibesi nedir?

İnsan sosyal bir varlıktır ve sosyalliğinin beslenmesi zorunludur. Bu zorunluluk sağlıklı şekilde doyurulmadığında kişi, farklı alanlara yönelir. İnternet ile yoğun etkileşimin oluşması bu eksikliğin bir sonucudur. İnternette uzun zaman geçirilmesi çoğunlukla aile içi iletişimin zayıf olması, kişinin sosyal ilişkilerinde güçlük yaşaması, kişinin sosyal ortamının sınırlı olması ve buna karşın oyunların renkleri ve sesleri açısından zengin olmasındandır.

Bilgisayar başındaki süre neden gittikçe artıyor?

İnternette geçirilen süre kişiye keyif verir. Bu da gerçek hayatta bulamadığı şeyi sanal dünyada aradığını gösterir. Kişi aynı keyfi alabilmek için bilgisayar başında geçirdiği süreyi artırır. Sonucunda bilgisayar başından kalkamayan kişi, sanal bir hayat yaşamaya başlar.

İnternette oynanan oyunların birçoğu yoğun bir agresyon içerir ve sınırsız bir dünya sunar. Gerçek hayatta yapamayacağı şeyleri, sanal ortamda sınırsız bir şekilde yapabildiğini gören kişinin bu oyunlardan vazgeçmesi gittikçe zorlaşır. Bu durum gerçek hayatta şiddet uygulamayı normal saymanın ve şiddete karşı duyarsızlaşmanın yolunu açabilir. Aileler açısından ise çocuğun dışarıda, sokakta olmasındansa evde göz önünde olması bakımından internet başında geçirilen zaman başta desteklenirken, bir süre sonra çocuğun bu davranışı sorun haline gelir.

İnternet özellikle bilgiye ulaşma ve bilişsel gelişim açısından oldukça yararlıdır ancak yanlış kullanımı sonucunda, kişinin gerçek dünyadan kopup sanal bir hayat yaşaması ve bağımlı olmasının dışında analiz, sorgulama, muhakeme etme yeteneğinin ve buna bağlı olarak öğrenme yeteneğinin azalması, öğrenme hızının düşmesi gibi farklı problemlere de neden olmaktadır.

Bilgisayar başında geçen sürede fiziksel hareketlilik söz konusu olmadığı için kilo alımı söz konusudur. Sürenin artışına bağlı olarak da obeziteye neden olduğu düşünülmektedir.

Oturuş pozisyonuna bağlı olarak, özellikle gelişim dönemindeki çocuklar ve ergenlerde omurga yapısında ve dolaşım sisteminde bozuklara neden olmaktadır.
Yanı sıra uzun süre ekrana bakmak göz sağlığında olumsuz etkilere sebebiyet verir.
Gençlerde cinsel hormonların aktive oluşuyla, cinselliğe yönelik merak da artmaktadır. İnternet aracılığıyla erken bir dönemde ayrıntılı olarak cinsellikle tanışan gençlerde yanlış algılar ve yanlış eğilimler söz konusu olabilir.

Özellikle belli yaşın altındaki çocukların online oynanan oyunlarda, sosyal paylaşım sitelerinde tanımadıkları kişilerle iletişime geçmeleri ve onlara kendileri hakkında bilgi vermeleri çocukların ve gençlerin istismar edilmesi yönünde tehlikeli bir kapıyı aralamaktadır.

İnternet bağımlılığının bir diğer tehlikesi de kişinin kimlik değiştirebilmesidir. Monitörün arkasında iken kişi cinsiyetini, yaşını, bulunduğu yeri vb. her türlü bilgiyi değiştirebilir, yalan söyleyebilir. Bu durum yalan söylemenin doğal hale gelmesine neden olmaktadır.

Bağımlılık Sinyalleri…

Aklınız sürekli olarak internette, sosyal paylaşım sitelerindeyse, internete girmeden önce kendinize koyduğunuz zaman sınırını aştığınızı fark ediyorsanız, internette kaldığınız süre gittikçe uzuyorsa, internete erişemediğinizde huzursuzluk, gerginlik, sinirlilik, hırçınlık hissediyorsanız, internet yüzünden yalan söylemek zorunda kalıyor ve de aileniz ve çevrenizle ilişkileriniz bozulmaya başladıysa (öğrenciler derslerini aksatıyorsa, ertesi gün sınavı olduğu halde zamanının tümünü internette geçiriyorsa, çalışanların iş ilişkileri bozulmaya başladıysa, araba kullanırken bile internete bakma ihtiyacı hissediyorsa), internet kullanımını azaltmaya çalışmanıza rağmen bunu başaramıyorsanız, zaman yönetiminiz bozulduysa; tüm bunlar internet bağımlılığı ile ilgili problemlerin habercisi olabilir.

Ne yapılabilir?

Çocuklar için; öncelikle ailelerin bu konuda bilinçlenmesi ve internetin bilinçli kullanımını çocuklarına öğretmeleri çok önemlidir. İnternetin aşırı kullanımı; kişinin duygusal yatırımını bu yönde yaptığını düşündürür ve bu sebeple de kişiyi internete yönelten nedenlerin farkına varılması ve bu nedenlerin aile içi iletişim, sosyal yaşamın kısıtlılığı vb. tespit edilip gerekli önlemlerin alınması yararlı olabilir.

Ailelerin çocuklarını internetin olumlu ve olumsuz yönleri konusunda bilgilendirmeleri ve ikna edici konuşmalarda bulunmaları önemlidir. Özellikle tanımadıkları kişilere bilgilerini vermemeleri yönünde uyarmaları gerekir.

İnternetin aşırı kullanımı konusunda tamamen kaldırma, yasaklama veya ceza yerine sınırlandırmaya gidilmesi olumlu olacaktır. Evde sağlıklı bir iletişim ortamının olması, yaşı ne olursa olsun kişilerin farklı ortamlara yönelmesini engeller. Aile içi iletişimde çocukların yalnızca okul başarıları ile değil, özellikle onların ilgi alanları hakkında konuşmak iletişimi güçlendirecek önemli öğelerdir.

Yanı sıra bilgisayarın, internetin doğru kullanımı konusunda örnek olmak önemlidir. Çocuğun internet kullanımını sınırladıktan sonra ebeveynlerin saatlerce bilgisayarda vakit geçirmesi olumsuz örnek oluşturacak ve çocuğun etkili kullanmayı öğrenmesini engelleyerek “sen bana zararlı olduğu için değil, kendin oynayabilmek için beni bilgisayardan kaldırdın” şeklinde tepki göstermelerine neden olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak, çocuklardan yetişkinlere her yaş grubu için, kişilerin davranışları internet ile ilgili problem yaşadığını düşündürüyorsa, şikâyetlerinizin yoğunluğuna bağlı olarak bu konuda uzman yardımı almak önemlidir. Ülkemizde sanal bağımlılık konusunda hizmete giren klinikler mevcuttur. İlaç tedavisinin yanı sıra kişinin dürtü kontrolünü yeniden kazanması ve davranışlarını düzenleyebilmesi için yapılan terapiler sayesinde, internet bağımlılığında kısa sürede sonuç alınmaktadır.

Teknoloji kullanımı, birçok konuda olduğu gibi, bizim yüklediğimiz anlamlara ve nasıl kullandığımıza bağlı olarak olumlu veya olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. İnterneti kullanıp kullanmamak değil, hangi amaçlarla kullanıldığı önemlidir. Ailelerin çocuklarına geleceğe yönelik amaçlara sahip olması konusunda destek olmaları gerekmektedir.

Funda GÜL YILMAZ
Psikolojik Danışman/Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnternet Bağımlılığı, Nedenleri ve Çözüm Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi68 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnternet Bağımlılığı, Nedenleri ve Çözüm Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:06
Top