2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Akut Karın Ağrısı
MAKALE #12546 © Yazan Doç.Dr.H. Ahmet DEMİR | Yayın Nisan 2014 | 3,869 Okuyucu
Çocuklarda karın ağrısı sık görülen bir sorun olup, çocukların karın ağrısını tarif etmelerindeki güçlükler nedeni ile değerlendirilmesi ve tanı konulma süreci zor olabilir. Karın ağrısını akut ve kronik olarak ayırmak mümkündür. Ancak burada akut olarak ortaya çıkan her karın ağrısı cerrahi bir nedene bağlı değildir. Tersine kronik olarak devam eden bir karın ağrısının nedeni de cerrahi bir sorun olabilir. Dolaysıyla karın ağrısı değerlendirilirken hastanın özellkleri, karın ağrısının özellikleri ve ağrıya eşlik eden durumlar dikkatle incelenmelidir.

Akut karın ağrısı ile gelen çocukların çoğunda, önemli olmayan gastroenterit, kabızlık veya viral bir hastalık bulunmaktadır. Vakaların yaklaşık %1’nde cerrahi bir problem tesbit edilebilmektedir. Karın ağrısının üç şekilde hissedildiği hastalar tarafından ifade edilebilir ve bu bilgiler karın ağrısı nedenleri hakkında ipucu verebilir. Birincisi karın bölgesinde yanma tarzında olan bir ağrıdır ve hasta tüm karında ağrı tarifler. İkincisi sert, keskin ve bıçak saplanır tarzda ve sıklıkla yeri belirlenebilen bir ağrı olup sıklıkla cerrahi bir durum veya böbrek taşlarını işaret edebilir. Üçüncüsü ise yansıyan ağrı dediğimiz bir ağrı olup zatürre (pnömoni) nedeni ile karın bölgesinde ağrı hissedilmesidir. Karın ağrısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri
Gastrointestinal Sistem,
Apandisit
Karın travması
Fıtık (düğümlenmiş)
Bağırsak tıkanıklığı (intussusception, volvulus)
Meckel’s divertikülü
Nekrıtizan enterokolit
İntestinal perforasyonu
İnflamatuvar bağırsak hastalığı
Gastroenterit
Kabızlık
Peritonit
Peptik Ülser
Mezenterik Lenfadenit

Karciğer, Dalak ve Pankreas İlişkili
Hepatiti
Karaciğer absesi
Kolesistit
Kolelitizis (safra kanallarında taş)
Dalakta enfarkt
Dalak yırtılması
Pankreatit

Genitoüriner Sistem
İdrar yolu enfeksiyonu
Nefrolitiazis
Dismenore
Pelvik inflamatuvar hastalık
Dış gebelik
Over veya testis torsiyonu

Kalp ilişkili
Myokardit
Perikardit
Endokardit
Konjestif kalp yetmezliği
Akciğer ilişkili
Alt lob pnömonisi (zatürre)
Pnömotoraks
Diyafragmatik plörezi

Hematolojik (Kan sistemi ilişkili)
Orak hücreli anemi
Hemolitik üremik sendrom
Akut Lösemi
Henoch-Schölein Purpura
Vazooklusif kriz

Metabolik
Diyabetik ketoasidoz
Hipoglisemi
Akut adrenal yetmezlik
Akut porfiri

Nörolojik
Karın epilepsisi
Karın migreni (abdominal migren)
Herpes (Zona)
Radikülit

Toksin ve İlaçlar
Kurşun zehirlenmesi
Yılan sokması
Eritromisin
Salisilat

Diğer
İnfantil kolik
Farenjit
Fonksiyonel ağrı
Anjiyonörotik ödem
Yukardaki listeden de görüldüğü gibi karın içi ve karın dışı bir çok organ ve ya sistemi ilgilendiren hastalıklar karın ağrısı ile başvururlar. Bu nedenle karın ağrısı ile başvuran hastalarda ayrıntılı öykü alınması ve tekrarlayan muayeneler hayati önem taşımaktadır. Muayene bulgularına ek olarak çeşitli kan testleri ve görüntüleme tetkiklerinden de (tomografi, x-ray) faydalanılabilir. Bütün değerlendirmelere rağmen hastanın tanısı halen kesin değilse hasta yatırılarak gözlem altına alınmalıdır.
Hastadan öykü alınırken karın ağrısının nasıl başladığı, nasıl seyrettiği, ağrı bölgesi, ağrının yoğunluğu ve karakteri ile ağrıyı arttıran veya azaltan faktörler mutlaka sorgulanmalıdır. Ağrı nedenleri açısından hastanın yaşı çok önemlidir. Hastanın yaşına göre ağrı nedenleri aşağıda sıralanmıştır.

Çocuklarda Yaşa Göre Karın Ağrısı Nedenleri

Yenidoğan ve İnfantlar (bir yaş altı)
İnfantil kolik (gaz ağrısı)
Gastroenterit
Kabızlık
Hirschsprung’s Hastalığı
Fıtık (düğümlenmiş)
İnnvajinasyon (bağırsak düğümlenmesi)
Volvulus (bağırsağın kendi ekseni etrafında dönmesi)
İdrar yolu enfeksiyonu

Çocuklar
Gastroenterit
Apandisit
Kabızlık
Fonksiyonel ağrı
Diyabetik ketoasidoz
İdrar yolu enfeksiyonu
Travma
Farenjit
Pnömoni (Zatürre)
Henoch Schölein Purpura
Mezenteril lenfadenit

Adolesan
Apandisit
Gastroenterit
Kabızlık
Dismenore
Pelvik İnflamatuvar Hastalık
Dış gebelik
Over veya Testis Torsiyonu
Kolesistit
İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı
Pankreatit
Ağrının kaka yapma sonrası geçmesi sorunun kalın bağırsak kaynaklı olduğunu gösterirken, kusma sonrası rahatlama ise ince bağırsak kaynaklı soruna işaret eder. Kusma, karın ağrısından sonra ortaya çıkıyorsa bu genelde cerrahi bir sorun akla getirirken, kusma karın ağrısından önce ortaya çıkıyorsa bu sıklıkla medikal bir karın ağrısı nedenini gösterir. Herhangi bir çocuk safralı kusuyorsa mutlaka bağırsak tıkanıklığı ekarte edilmelidir.
Karın ağrısı olan hastada eşlik eden ateş, hipovolemi (vücu sıvı miktarında düşüklük), çarpıntı, nefes darlığı olması enfeksiyon veya enflamatuvar hastalıklar açısından önemlidir.
Hastalar dikkatli bir öykü alma ve fizik muayeneden sonra çeşitli testlerle değerlendirilir. Bu testler tam kan sayımı, idrar tahlili, kan şeker düzeyi, elektrolitler tüm hastalarda kontrol edilir. Adet gören çocuklarda mutlaka gebelik testi yapılır. Düz karın grafisi bağırsak tıkanıklığı veya nağırsak perforasyonu için mutlaka çekilir. Zatürreyi ekarte etmek için akciğer grafisi çekilebilir. Hastadaki diğer bulgulara göre karın ultrasonu ve/veya bilgisayarlı tomografi çekilebilir. Çocuklarda radyasyon içermemesi nedeni ile ultrason, çoğunlukla tercih edilmelidir.

Tedavi
Karın ağrısına neden olan soruna yönelik tedavi planlanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Akut Karın Ağrısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.H. Ahmet DEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.H. Ahmet DEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Ahmet DEMİR Fotoğraf
Doç.Dr.H. Ahmet DEMİR
Ankara
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.H. Ahmet DEMİR'in Makaleleri
► Akut Karın Sendromu Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Karın Ağrısı Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Kronik Alt Karın (Pelvik) Ağrısı Prof.Dr.Alparslan BAKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Akut Karın Ağrısı' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Lenf Bezleri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:56
Top