2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendi Performansınızı Yönetin
MAKALE #12549 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Nisan 2014 | 4,045 Okuyucu
Hepimiz,gelecekte olmak istediğimiz yerle ilgili bir arzulara sahibiz.gerek kişisel, gerek kurumsal olarak gelecekte bu günden daha iyi konumda , daha iyi yapıda olmak hepimizin isteğidir. Bize mutluluk veren, motive eden bu gelecek resmi içimizde heyecan dalgaları oluşturur. Bizi heyecanlandıran bu gelecek resmine ulaşmada motivasyonumuzu azaltan, heyecanımızın kaybolmasına neden olan çabalarımızın devamını geliştirmekten bizi alıkoyan nedir?



Hedefsizlik ya da doğru hedef tanımlamama; çoğu zaman hedef olarak tanımladığımız şeyler; *bizi kendimize ve başkalarına karşı taahhüde sokmayan,yapılmaması durumunda herhangi bir yere hesap vermek ihtiyacı hissetmediğimiz, *genel ifadeler kullandığımız için kapsamı çok geniş ve dolayısıyla başarılması uzun zaman alabilecek, *herhangi bir zaman kısıtı olmadığı için, kendimizi rahat ve baskı altında hissetme- diğimiz, *bazen, gerçekçi olmayabilen veya bizim kapasitemizin dışında kalan ifadelerdir. Böyle ifadeler kullandığımızda dilek ve temenniden öteye gitmeyen, ayakları yere basmayan bu ifadeler sanki hedef- lerimiz gibi gözükür ancak, onlara doğru hareket etmeye başladığımızda ya yok olurlar, ya da zaten var olmayan nitelik- lerini hemen yitirebilirler. Bu hayal kırıklıkları ve pes etmişlik duygusundan kurtulmak çok kolay görünmese de doğru araç kullanılığında kolaylaşır. Bu doğru araç ise doğru hedef belirleme..

Doğru hedef belirleme için eylem plani:

1-hedef belirlerken ulaşmak istediğiniz hedef, kapsamlı ve büyük bir hedefse parçalara ayırın

2-hedef olarak belirleyeceğiniz her şey sadece ve sadece bir konu ile ilgili olsun

3-belirlediğiniz hedefi nasıl değerlendirdiğinize dair mutlaka bir ölçü geliştirin

4-belirlediğiniz hedefin güzel bir hayal mi yoksa ulaşılması zor ama, gerçekçi bir hedef mi olduğunu test edin.

5-eğer hedefinizin gerçekçi olduğuna karar verdiyseniz, dönün bir de kendi yetenek ve yeterliliklerinize bakın

6-mutlaka ama mutlaka, hedefleriniz için zaman sınırı koyun. Hedefler belirlediğinizde gelişiminizin ivmesinin arttığına, yaptığınız işten aldığınız zevkin fazlalaştığına, motivasyon düzeyinizin geliştiğine yaniperformansinizin arttığına şahit olacak ve şaşıracaksınız. Kendi performansınızı yönetirken bir konuya daha dikkat etmeliyiz. O da rahat bölge; rahat bölge fazla enerji harcamadan, risk almadan ve sıkıntıya katlanmadan işlerin yürütüldüğü ve hepimizi cezbeden bir bölgedir.rahat bölgesinde sürülen bu yaşantının değişim ve gelişimi engellediği ise bir gerçektir. Siz de rahat bölgenizde olup olmadığınızı kontrol etmek için kendimize şu soruları sormakta yarar vardır.



*yarın,gelecek hafta,gelecek ay hatta gelecek yıl neler yapacağınızı öngörebiliyor ve bugünden biliyor musunuz? Eğer bu soruya evet diyorsanız. Rahat bölgesindenizdir.



*kendinizi güvende,tehditlerden uzak mı hissediyorsunuz? Eğer cevabınız evet ise, rahat bölgenizde günlük rutinleriniz içinde gelecek kaygınız olmadan yeni ufuklara açılmayı hayal ediyor olabilirsiniz.



*günlük faaliyetlerinizi yürütürken daha çok alışkın olduğunuz yöntemleri mi kulanıyorsunuz? Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde etmenin mümkün olmadığını hatırlatmak isteriz.



*günlük faaliyetlerinizi, sürekli aynı tip hareketleri yaparak veya ilişkileri yürüterek mi sürdürüyorsunuz? Rahat bölgenizin tehlikeli derinliklerine çekilmeye başlamışsınızdır.



*faaliyetleriniz hakkında size ulaşan bil- giler sürekli aynı iç ve dış kaynaklardan mı geliyor? Böyleyse dikkatli olun varsayımların bizi tutsak ettiği rahat bölgesinden çıkış için siz de bu soruları kullanabilirsiniz; a.emin misiniz? B.başka bir yol olamaz mı? C.nasıl emin olabiliyorsunuz? D.nasıl güvenebiliyorsunuz?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendi Performansınızı Yönetin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Kendi Bedeninde Yabancı Olmak Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Kendi Başarı Hikayenizi Yazın Psk.Mehmet Enver BAYATLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendi Performansınızı Yönetin' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:12
Top