2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Dışkı Yeme ( Kaprofaji )
MAKALE #12574 © Yazan Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA | Yayın Mayıs 2014 | 25,702 Okuyucu
KÖPEKLERDE DIŞKI YEME PROBLEMİ
(KAPROFAJİ)

Sözlük anlamı dışkı yeme olan kaprofaji, kedilerde nadiren, köpeklerde ise sıklıkla görülen bir davranış bozukluğudur.

Kaprofaji kolayca alışkanlık haline gelebilen bir sorundur. Bazı köpekler sadece kendi dışkılarını değil, başka köpeklerin veya kedi, at gibi diğer hayvanların dışkılarını da yeme eğilimindedirler. Bu da özellikle paraziter enfeksiyonlar başta olmak üzere pek çok hastalığın nedeni olabilir.

Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu davranış bozukluğu, stres, içgüdüsel davranış, alışkanlık ve ileri yaşlarda bazı metabolik ve sistemik hastalıklara bağlı olarak gözlenmektedir.

Köpek ve kedi sahiplerinin hiç istemediği bir problem olan ve özellikle yavru köpeklerde görülen dışkı yeme problemi yani diğer adıyla kaprofaji sorununu tetikleyen eksiklikler göz ardı edilmemeli ve derhal müdehale edilmelidir.

Dışkı yeme ciddi eksiklikler sonucu ortaya çıkmazlar fakat ciddi problemlere neden olduklarından dolayı önemlidir.

Yedikleri dışkının kendi dışkıları olması veya başka bir hayvanın
dışkısı olması ya da sağlık kaynaklı mı davranış kaynaklı mı olduğu çözüm konusunda değişkendir.

Şimdi köpeklerde dışkı yeme problemlerinin sebeplerine gelelim.

Kendi dışkısını yiyen bir köpek için;
Sağlık kaynaklı sebepler:
* Vücuttaki her hangi bir vitaminin eksikliği,
* Geç kalınmış parazit tedavisi,
* Sindirim sistemi problemleri,
* Kalitesiz ve Düzensiz beslenme.
Kendi dışkısını yiyen bir köpek için;
Sağlık kaynaklı sorunların çözümleri:
- Köpeğinizi minik bir check-up ‘tan geçirerek her hangi bir vitamin eksikliği olup olmadığını Veteriner Kliniğinde kontrol ettirebilirsiniz. Gerekli vitamin için
yine veteriner önerisi ile beslenme ya da ilaç desteği uygulayınız.

- Köpeğiniz için düzenli iç-dış parazit tedavisini aksatmadan uygulayınız.

Dışkı yeme probleminin baş rolü iç parazitler olabilir. Köpeğinizin beslendiği düşünürken aslında sadece iç parazitlerin beslendiğini anlayamayabilirsiniz.

- Özellikle kuru mama ile beslenen köpeklerde görülen
sindirim problemi kaprofajiye neden olabilir. Köpeğiniz mamasını yiyor 3-5 dakika içinde dışkılıyorsa ve
(genelde bu dışkının kıvamı akışkandır) dışkısını yiyorsa mamayı sindirememesi dışkısının tıpkı mamasına benzemesi ve kokması onu dışkı yemeye itiyor olabilir. Bu konu için sizin yapabileceğiniz kuru mama değişimi olacaktır. Veterinerinize danışınız.

Mamanızdan memnunsanız ve kaynağın bu tarz bir şey
olduğunu düşünüyorsanız problemin çözümü için köpeğiniz dışkılar dışkılamaz temizliğini yapmaktır.

- Kalitesiz ve düzensiz beslenme köpeğinizin yeterli bir
şekilde doyamaması onu dışkı yemeye itiyor olabilir. Köpeğinizi her gün aynı saatte, ırkına ve yaşına uygun bir mama ile besleyiniz.

Kendi dışkısını yiyen bir köpek için;

Davranış kaynaklı sebepler:
* Köpeğinizin egzersiz eksikliği,
* Köpeğinizin yalnızlık sendromu / stres,
* Köpeğinizin sizi memnun etme çabası,
* Köpeğinizin sizi taklit edişi.

Kendi dışkısını yiyen bir köpek için;

Davranış kaynaklı sorunların çözümleri:
# Yetişkin köpeğinizin tamamen egzersiz eksikliği sonrası sıkıntıdan dışkı yediğini görebilirsiniz. Bu egzersizler ve tuvalet saatlerinin rutin oluşu köpeğinizin dışkı yeme problemini çözecektir.
Yetişkin köpeğinizi özellikle tuvalet saatlerinde dışarıya çıkarmanız ve dışkısını hemen orada bir poşet yardımı ile almanız köpek bakımının en sık ritüeli ve en sosyal davranışıdır.

Dışkı yeme problemi köpeğinin tuvalet ihtiyacı için ev içerisinde
bir alan tercih eden sahiplerin karşılaşmaktan kaçamayacağı bir şeydir.
Çözüm ise; uyku sonrası, yemek öncesi, oyun sonrası köpeğinizi tuvalet eğitimi için dışarıya çıkartınız. Köpeğinizin tuvaletini ev içerisine değil dışarıda çim ya da toprak bir alana yapması için teşvik ediniz.

* Dışarı tuvaletini yaptığında ödüllendiriniz.

*** Yetişkin bir köpekte yaşanan dışkı yeme problemi için iki kat sabırlı olunması gerekmektedir. Alışkanlık haline getirilmiş olduğunu unutmayın. Problem sağlık kaynaklı değil ise çözümün siz de saklı olduğunu unutmayın.

# Yalnızlık ve stres faktörü de köpeğinizi yine sıkıntıdan bu davranışa itebilir.
Köpeğinizin gün içinde yorulduğundan emin olunuz. Ev içerisinde koltuk kemirme, bir şeyler parçalama, aşırı enerjik davranışlar gösterme ve dışkı yeme sorunu köpeğinizin egzersiz ve disiplin eksikliği ile alakalıdır. Köpeğinizi stresten uzak, huzurlu bir ortamda yetiştiriniz. Egzersiz ve disiplini ne olursa olsun köpeğinizden eksik etmeyin.

# Köpeğinizin evde yalnız kaldığı zamanlarda yanında dikkatini dağıtacak ve zihnini oyalayacak oyuncaklar bırakmalısınız.

# Köpeğinize dışkı yeme eylemi sonrası o an
ya da gördükten sonra kızmanız ona pişmanlık hissi yerine gerilim hissi verir.
Köpekler;
- “Kaka yapmasaydım keşke, bak sahibim üzüldü.
En iyisi bir daha kaka yapmayayım.” yerine
- “ Sahibim neden gergin? Hiç huzurlu değil.” diye hissederler. Ve sizi huzurlu ve mutlu edebilmek için bir dahakine yapsalar da yerler. Köpeğiniz zamansız ya da yanlış yere kaka veya çiş yaparsa kızmak yerine daha yapıcı ve pozitif çözümler uygulayın.

# Köpeğinizin önünde tuvalet temizliğini yapmanız veya
anne köpeklerin yavru köpeklerin dışkılarını yiyerek temizleyişinin bir kopyası da köpeklerin dışkı yemesidir.
Bunun çözümü ise olayı yakaladığınız an uyarmak net bir HAYIR ya da öğretilmişse BIRAK komutlarıdır. Olayı yakalayamadığınız an ise hiçbir şey yapmayın çünkü köpeğiniz çoktan bunu unutmuş olacak.

# Olaya o an müdahele edecek birileri yoksa ve köpeğiniz
bunları tamamen zevk için yapıyorsa yapabilecekleriniz;
Düzenli Egzersiz,
Dengeli bir lider,
Pozitif eğitimtir.

# Köpeğinizin dışkısını yememesinin her hangi sağlık kaynaklı
bir durumu yoksa bir öneride; mamasına dışkısının tadını değiştirecek sebzeler ya da ilaçlar karıştırmak olabilir. Bunlar için veteriner Hekiminize danışınız.

# Yavru köpeğinin kaprofoji probleminin davranış kaynaklı
olduğunu düşünenler için en iyi çözüm; köpeklerinin tuvalet alanını gazete benzeri ilkel bir yöntem yerine talaş kaplamanızdır.

Talaş hem kuru hem de güzel kokuludur. Kakayı ve çişi çabuk
emerek köpeğinizin temiz kalmasını sağlarken talaş parçaları kakayı çabucak örterek köpeğinizin dışkıyı yemesini zorlaştırır/engeller. Talaşın temini ve temizliği kolaydır.
*** Yavru köpekler için hızlı bir şekilde disiplin sağlanmalı, komutlar üzerinde çalışılmaya başlanmalı, aşı programı bittiyse düzenli bir egzersiz yapılmalıdır.

Başka hayvanların(kedi vb.) dışkısını yiyen bir köpek için;

* Kedi dışkısındaki cazip kokular,
* Kedi mamalarındaki bazı vitaminlerin yüksek olup ilgi çekici olması,
* Tamamen alışkanlık olması,
* Yürüyüşlerin köpeğiniz için yeterince zevkli olmaması.

# Köpeğinize BIRAK komutunu öğretmeniz ve nesneyi teslim
almanız çok önemlidir. Köpeğiniz sokakta kedi dışkısı ya da her hangi bir şey yediğinde BIRAK dediğiniz an ağzından çıkarması ve sizin onu ödüllendirmeniz bu durum için çözüm olabilir.

# Kedi mamalarındaki bazı vitamin ve değerler köpeklerinkinden yoğundur.
Bu da köpekler için vücuttaki bir eksikliklerinin giderilmesinde yardımcı olacak, yemeleri için ilgi çekici olacaktır.Çözüm için Etrafınızda rastladığınız bir dışkının üstüne koku değiştirici bir madde sürebilirsiniz. Belki de acı bir sos bu işi çözecektir.

Sizin için oldukça iğrenç bir durum olduğunun farkındayım ama
onlar için öyle değil. Tek sorun onların yedikleri dışkılardan parazit ya da bir hastalık kapması olacaktır. Ayrıca ağız kokusu, kötü bir beslenme sonrası tokluk hissi, ishal ve kusma benzeri sorunlar yaşanabilir.

Yani onlar için iğrenç olmasa da sağlıkları yönünden risktir, dışkı yeme problemi muhakkak çözülmelidir.

# Köpeğiniz ile yürüyüşlerinizde köpeğinizin başı sürekli yerde
olması hele ki eğitimsiz bir köpek ise tıpkı bir çöp temizleyici gibi her şeyi yemesi kaçınılmazdır.Köpeğinizi bu eğitim döneminde tasmasız gezdirmemek işinizi kolaylaştıracaktır. Köpeğinizin tasmasını başını dik tutacağı şekilde ayarlamanız ve başını bir şey yemek için yere eğdiğinde HİŞŞŞT komutu ile tasmayı bir defa çekip bırakarak uyarmanız öğretici olacaktır.

# Gözleriniz köpeğinizde önce yürümeli, karşıdan gelen nesne, insan ve hayvanları önceden görüp köpeğinizi uyarmalı ya da komut vermelisiniz.Yürüyüşlerinizden köpeğinizin zevk almasını ve size odaklanmasını sağlamak içinse yanınızda kedi dışkısından daha lezzetli ödüller taşıyabilirsiniz.

Bu ödüller köpekler için üretilmiş köpek bisküvileri olabilir.
Yağsız tuzsuz minik peynir parçaları, patlamış mısır taneleri, elma dilimleri, muz dilimleri olabilir.Haşlanmış tavuk parçaları ise köpeğinizin gözlerini sizden alamamasını sağlayacaktır.

Beslenme sonrası dışarıya çıkması da karnı tok olduğu için
köpeğinizin dışkı yeme eğilimini azaltacaktır.

*** Uyarılar ve yiyecekler ile yine de önleyemiyorsanız son çare
olarak köpeğinize ağızlık takabilir olayı kökten önleyebilirsiniz. Ancak ağızlık o an için kesin çözüm olsa da genel olarak köpek eğitiminde pozitif bir yöntem olmayacaktır. Diğer hayvanların ve hatta insanların dışkılarını yeme problemi yaşanan bölgeyi bir süre için gezinti sahası
olarak kullanmamak ve köpeğinizi tasmasız gezdirmemek, eğitim esnasında size yardımcı olacaktır.

Doğru davranışın köpeğinize öğretilmesi sizi her zaman mutlu edecektir.


Örneğin yavrunun temizliğini sağlamak amaçlı olarak veya vahşi yaşamdan gelen ve iz bırakmama amacıyla ile doğası gereği içgüdüsel olarak yapılabileceği gibi yavrunun dışkısındaki sindirilmemiş proteinleri almak amacıyla da yapılabilir. Yeni doğum yapmış bir annede bu davranışların görülmesi normal olarak karşılanmakla birlikte bu bir alışkanlık halinde devam ederse sorundur.


Kimi zaman da yavru döneminde bilinçsizce yapılan bu davranış bir alışkanlık haline gelebilir. Dışkı yemesine tepki ile cevap verildiğinde yavru dikkat çektiğini düşüneceğinden, sahibinin dikkatini çekmek istediği başka zamanlarda da dışkısını yiyebilir ve bu durum alışkanlık haline gelebilir.


Kaprofaji, iyi beslenemeyen, özellikle de diyetinde yeterli protein ve mineral bulunmayan köpeklerde sık görülür. Ayrıca mallasimilasyon ve malabsorbsiyon gibi bir sindirim sistemi probleminin varlığında da görülebilir. Her iki durumda da amaç vücudun ihtiyacı olan gıdaları karşılayabilmektir.Genellikle bu soruna yatkın olanlar, sürekli kafeste tutulan, aşırı stres yaşayan ve yetersiz beslenen köpeklerdir.

Bu tür sorun yaşayan köpeklerde doğal olarak tekrarlayan parazit enfeksiyonları, kusma, ishal ve ağız kokusu gibi istenmeyen bulgular çok fazla olarak görülebilmektedir.


Sorunun çözümlenebilmesi için problemin nedenlerini çok iyi analiz etmek ve bu doğrultuda çözümler aramak gerekir. Psikolojik kökenli bir kaprofaji söz konus ise örneğin yalnız veya kafeste kapalı kalıyorsa, kıskançlık varsa, başka bir köpeği taklit ediyorsa yada sahibinin dikkatini çekme gibi bir durum söz konusu ise öncelikle bu faktörleri elimine etmek gerekir.


Yetersiz beslenme yada yeni doğum yapmış olması gibi bir durum söz konusu ise vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek dengeli bir mama seçmek, gerekirse hekiminizin uygun göreceği bir vitamin, mineral takviyesi yapmak problemin yaşanması ihtimalini asgariye indirir..


Dikkat çekmek gibi bir amaçla dışkı yeme söz konusu ise tepki vermeden ilgisini bir başka yöne çekmek, bir parça su vermek, oyuncak vermek gibi yöntemler denenebilir.

Sorunun devam etmesi durumunda veteriner hekiminize danışarak bir dışkı muayenesi yaptırmanız ve sindirilmemiş gıdaların dışkıda var olup olmadığına baktırmanız faydalı olur. Çünkü sindirilmemiş gıdaların tespit edilmesi durumunda hekiminizin sistemik bir problemin varlığını araştırarak uygun bir diyet düzenlemesi yapması gerekebilir.


Barınağının düzenli olarak temizlenmesine, yemek sonrası gezintiye çıkararak uzak bölgelerde dışkılamasına, gezintiler sırasında ağızlık kullanımına, stres faktörlerini mümkün olduğunca çözümlemeye ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir mama kullanmaya özellikle dikkat edilmelidir.


Bu önlem ve tedavilerin yanı sıra köpeğinizi bu alışkanlıktan vazgeçirmek için dışkı yemeyi önleyici tablet veya dışkısına yaklaşmaması için uzaklaştırıcı olarak kullanılan bir takım spreyler denenebilir.



İç Hastalıkları Uzmanı Veteriner Hekim Mahir KAYA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerde Dışkı Yeme ( Kaprofaji )" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahir KAYA Fotoğraf
Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
Adana
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'nın Yazıları
► Köpeklerde Hipotiroidzm Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL
► Köpeklerde Hidroterapi Vet.Hek.Kudret ÇIĞ
► Köpeklerde Glaukom Vet.Hek.Doç.Dr.M. Alper ÇETİNKAYA
► Köpeklerde Katarakt Vet.Hek.Doç.Dr.M. Alper ÇETİNKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Dışkı Yeme ( Kaprofaji )' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yavru Köpek Bakımı Nisan 2012
► Köpek Kafesi Kullanımı Ağustos 2011
◊ Kedi ve Köpekleri İçin İsim Önerileri ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
◊ Hayvan Burçları Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:16
Top