2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuz Sorumluluk Almıyor mu? Bu Pasif Öfke Göstergesi Olabilir.
MAKALE #12583 © Yazan Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA | Yayın Mayıs 2014 | 4,180 Okuyucu
Öfke, günlük hayatımızda karşılanmayan beklentiler, istenmeyen durumlar, engellenmişlik ve doyurulmamış istekler karşısında hissedilen son derece normal bir duygudur. Bebeklikten yaşlılığa doğru giden yolda hepimiz her yaşta bu duyguyu yaşarız. Uygun ifade edildiğinde sağlıklı ve doğal kabul edilen bu duygu doğru şekilde ifade edilmediğinde ise yıkıcı bir güce dönüşebilir.

Öfke kimileri tarafından rahatça dışarı yansıtılırken kimileri için dışa vurması çok zordur ve farklı şekillerde ifade edilen bir duyguya dönüşebilir. Kızgınken bağırmak, bunu sözel olarak ifade etmek, kaşları çatmak, kalp ritminin artması öfkenin aktif yöntemler ile ifade edilmesidir. Bu yolların dışında, öfkeyi ifade etmenin bir diğer yolu ise pasif direniştir. Cevap vermeme, görmezden gelme, açıklamada bulunmaktan kaçınma; bunlar öfkenin pasif yolla ifade edilmesidir. Tıpkı yetişkinler gibi çocuklarda öfkelerini pasif şekillerde ifade edebilirler ve bunun üzerinden güç ve kontrol sahibi olurlar.

Neden pasif öfke?
Çocuk öfkesini ifade etmenin farklı yollarını öğrenememişse, bu duyguyu nasıl sağlıklı bir şekilde yansıtacağını da bilemez. Bu duygudan kaçınmak ister. Çatışma, hayal kırıklığı, düşmanlık, nefret gibi duyguları hissetmek bir tür suçluluğa sebep olur ve bu duygudan kaçınmanın yolları aranmaya başlanır. Öğrenilmiş olan bu kaçınma yöntemini ilerleyen zamanlarda yetişkinlik sürecinde de işlevsel olmayan bir ilişki kurma yöntemi olarak kullanılmaya devam eder. Öfkenin nasıl başka türlü ifade edileceğini bilmeyen ve bu pasif öfkenin sorumluluklardan kaçma yöntemi olduğunu fark eden çocuk/genç, bu sağlıklı ilişkiye engel olan yolu tercih edecektir.

Pasif Öfke ve Kontrol
Eğer, çocuğunuzun sorumluluklarını yerine çok geç getirip sabrınızı zorlamasından sıkıldıysanız ve artık görevlerini ona hatırlatmaktan vazgeçtiyseniz bu yöntemle sizi kontrol altına alabileceğini fark etmiş demektir. Sizin onun için, onun yerine yaptığınız her şey aslında onun gelecekte bağımsız ve güvenli bir birey olmasına engel teşkil eder. Çocuğunuzun size öğrenilmiş çaresizlik yaşatmasına izin vermeyin. Sorumluluklarını kendisinden beklemekten vazgeçmeyin. Ondan istediğiniz sorumlulukları onun yerine yapmaya başlamanız, yeterince istikrarlı şekilde tepkisiz kalmayı başarırsa sorumluluklarının azalacağı mesajını verdiğiniz anlamını taşır.
Öfkenizi Gizlemeyin
Öfkelendiğiniz zaman bunu uygun biçimde ifade etmeniz çocuğunuza doğru model olabilmeniz adına bir fırsattır. Çocuğunuzun karşısında öfkenizi gizler, öfkenizi doğru şekilde ifade etmeyerek ani patlamalar yaşamanız öfkenin ifade edilmemesi gereken zararlı bir duygu olduğu mesajını verecektir.

Öfkenizi ifade ederken hem çevrenizdeki diğer insanlara
gösterdiğiniz sabır ve ifade edilmiş doğru kızgınlık hem de çocuğunuza karşı gösterdiğiniz doğru ve ölçülü şekilde ifade edilmiş öfke duygusu ona rol model olacaktır. Kızgınlığınızı ani patlamalar, sözel ya da fiziksel şiddet gibi yöntemlerle ifa etmeniz bu duygunun ne kadar tehlikeli olduğunu öğretecektir. Yapılan yanlış davranışlar karşısında ona kızıp küsmeniz öfkenin ancak tepkisizlikle ifade edilmesi gereken bir duygu olduğu mesajını verecektir. Ebeveyn olarak duygularınızı doğru şekilde yaşamanız çocuğunuzun da bu duyguları doğru biçimde ifade edebilmesini sağlayacaktır.
Çocuğunuzun Kaçınma Davranışı Karşısında Neler Yapabilirsiniz?
Eğer çocuğunuz pasif kalmayı bir yöntem olarak benimsediyse ve bu sizin için kronik bir soruna dönüştüyse;

• İsteklerinizi basamaklara bölün. Bir işin tamamını yapmasını çocuğunuzdan istediğinizde bu iş ona çok zor görünebilir. O işi bölümlere ayırdığınızda ise hem başlamak daha kolay olacak hem de birlikte planlama becerisini geliştirmiş olacaksınız.
• Harekete geçmesi için yardım edin. Bir projeye başlayacağı zaman ona nasıl başlayacağını sorup bu konuda fikir verebilirsiniz.
• Çocuklarınızdan beklediklerinizi net bir şekilde ifade edin.
• Sorumlulukları yerine getirmediği zaman sonuçları ile kendisinin yüzleşmesine izin verin ve sorumluluklarını onun yerine siz üstlenmeyin.

Pasif öfke, çocuklar için bir tür savunma mekanizması olarak işlev görür ve hiçbir savunma mekanizması daha işlevsel bir yöntem yerine konulmadan bırakılamaz. Çocuğunuzun öfkesini işlevsel olarak ifade etmeyi başarması ve farklı iletişim kanallarının açılması ile öfke dolaylı şekillerde değil sağlıklı bir şekilde ifade edilmiş olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuz Sorumluluk Almıyor mu? Bu Pasif Öfke Göstergesi Olabilir." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA'nın Makaleleri
► Pasif İrade: Otizmin Çekirdeği Psk.Üstün ÖNGEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuz Sorumluluk Almıyor mu? Bu Pasif Öfke Göstergesi Olabilir.' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Okul Fobisi Haziran 2014
► Anneden Ayrılamama Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:13
Top