2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Oyun
MAKALE #12640 © Yazan Psk.Kerem GÜMÜŞ | Yayın Mayıs 2014 | 5,960 Okuyucu
Okul öncesinde çocuğu öğrenmeye, keşfetmeye, anlamaya yönlendiren en başlıca etmen oyun ve oyuncaklardır. Oyunun bu eğitsel işlevi yönüyle, çocuk çevresinde görerek özümsediği durumları, davranışları oyunlara taşıyarak kendi yaşantısının oluşturur ve kalıcı öğrenmeler gerçekleşir. Örnek vermek gerekirse, bir kız çocuğu misafirliğe gittiğinde gördüğü hizmet ve hoşgörüyü, çay, yiyecek vs ikramını hemen oyunlarına yansıtır. Bir nevi taklit ederek, kendi kendini ‘komşuculuk dediğimiz’ oyunlar oynayarak misafirlik ve komşu kavramlarını kendi yaşantısı yoluşla öğrenerek içselleştirir. Bunların yanı sıra, hoşgörü kazanma, toplumda var olan görgü kuralları, yardımlaşma duygusu, sosyal ve dilsel gelişim, küçük kasların gelişimi de oyun sayesinde meydana gelen olumlu gelişim özellikleridir.

Başka çocuklarla oyun oynayan bir çocuk paylaşmayı öğrenerek bencillik duygusundan uzaklaşabilir. Oyun içerisinde başka çocuklarla konuşarak iletişim halinde olunca dilsel ve sosyal yönden gelişerek, ileride insan ilişkilerinde başarılı olabilmesi için gerekli olan ilk temeller atılmış olur. Okul öncesi dönemde olan bir çocuk başka çocuklar ile oyun oynayarak iletişim kurmadığı takdirde ileride çekingen, kendi içine kapanık, insan ilişkilerinde başarılı olmayan, asosyal ve iletişim becerileri kötü olan bireyler olarak yetişebiliyorlar.

Çocuk oyun oynarken ailenin çok ciddi bir durum olmadıkça müdahale etmemesi gerekir. Çocuk oyun oynarken özgür bırakılmalı ve bazı şeyleri kendisinin keşfederek kalıcı öğrenmelere ulaşması desteklenmelidir. Fakat her zaman çocuğun önüne oyuncakları bırakarak bir köşeye çekilmek de yapılmaması gereken yanlış bir davranıştır. Anne ya da babanın çocuğu için zaman ayırarak onunla beraber oyun oynaması çocuk için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra, oyun oynarken anne ve baba çocuktan izin isteyerek, oyuncaklarını alırsa, nezaket kurallarını oyunu uyarlarsa çocuk tüm bu davranışları içselleştirerek öğrenecektir. Çünkü okul öncesi dönemdeki çocuklar çevresindeki büyükleri taklit ederler. Bu sebeple anne ve babaların sadece oyun oynarken değil, diğer zamanlarda da davranışlarına dikkat etmesi gerekir.

Oyun ile çocuğun dilsel ve konuşma becerisini geliştirmek isteyen bir anne ya da baba çocuğuyla beraber çocuk şarkıları söyleyerek danslar edebilir. Böylece hem dilsel yönden hem de psiko-motor açıdan bir gelişme kaydedilmiş olur. Ayrıca, okul öncesi dönemdeki çocuklar için İngilizce çocuk şarkıları ve çizgi filmleri de vardır. Bunlar da çocuğun dilsel gelişimi için kullanabilecek oyun türü materyaller arasında yer almaktadır.

Çocuğunu ödüllendirmek amacıyla ona oyuncak almak isteyen anne ve babaların çocuğun yaş özelliklerine materyallin eğitici olması yönüne dikkat etmeleri gerekir. Örneğin 6 yaşındaki bir çocuğa basit bir yapboz alınarak onun zihinsel becerilerinin gelişmesine yardımcı olunabilir. 5 yaşındaki bir kız çocuğuna bebekler alınabilir. Bunun yanı sıra, hayvanları, bitkileri, ulaşım araçlarını öğretmek amacıyla okul öncesi dönemdeki çocuklar için çeşitli oyun kartları ve çizgi filmleri seçmek doğru bir yöntemdir. Yani burada önemli olan çocuğun oyuncak seçiminde dikkatle olarak onun gelişimi destekleyecek materyallere yönelmektir.

Anne ve babanın diğer bir dikkat etmesi gereken nokta çocuğu sadece tek bir oyun alanına odaklanmasına engel olmaktır. Bir çocuk gün boyu oturup çizgi film izlememelidir. Ya da sadece evcilik gibi oyunlar oynamamalıdır. Gün boyunca çeşitli aktivitelerle çocuğun sosyali dilsel, psiko-motor beceri alanları temaslarda bulunulmadır. Örneğin, günde yarım saat çizgi film izledikten sonra çocuk, parka da giderse hem başka çocuklarla iletişim halinde olacak hem de fiziksel aktiviteler yaparak psiko-motor açıdan gelişecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Oyun" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Kerem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Kerem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerem GÜMÜŞ Fotoğraf
Psk.Kerem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Kerem GÜMÜŞ'ün Yazıları
► Çocuk ve Oyun Psk.Dnş.Gamze GÜDER
► Çocuk ve Oyun Pdg.Onur CAN ÖNCÜL
► Çocuk ve Oyun Psk.Elif TANIL
► Çocuk ve Oyun Psk.Gökül KARLUK ER
► Çocuk ve Oyun Mekanları Psk.Nurhan ÜNDER
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Psk.Zeynep Betül TARI TORUN
► Çocuk Neden Oyun Oynamalı? Psk.Başak TANRIVERDİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Oyun' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Online Terapi Mayıs 2020
◊ Panik Atak Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:47
Top