2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Küçük Değişiklikler Büyük Değişimler Doğurur
MAKALE #12646 © Yazan Dyt.Gizem Selin KEŞLİ | Yayın Mayıs 2014 | 3,023 Okuyucu
“Evin varsa bir sıfır koymalısın varlıklar hanene
İşin varsa bir sıfır daha koymalısın
İş seninse üç sıfır daha koymalısın
İşin iyi gidiyorsa üç sıfır daha,
Araban varsa bir sıfır
Yazlığın varsa bir sıfır daha
Daha sıralanabilir sıfırlar hanesi…
Ancak, SAĞLIĞIN varsa BİR koyarsın başına,
O zaman bütün sıfırlar anlamlı bir değere ulaşır.
Yoksa sonuç SIFIRdır, hiç uğraşmayasın boş yere … “

Diyerek özetlemiş hayatımızı Vehbi Koç.. Paranın derdine düşüp sağlığımızı kaybetmek pahasına gece gündüz çalışıyor, hedeflediğimiz maddi seviyeye ulaşmaya çabalıyoruz. Daha sonra ise sağlığımızı kaybediyor ve yıllarca biriktirdiğimiz bu parayı tıp dünyasına bize sağlığımızı geri kazandırmaları için harcıyoruz.

Yıllar geçiyor, bu düzen devam ediyor ama mantığımız değişmiyor malesef.
Ne zaman ki artık geri dönüşü olmayan bir hasar veriyoruz bedenimize, ruhumuza; işte o zaman sadece tek bir canımız olduğu gerçeğinin farkına varıyor ve radikal kararlar almaya başlıyoruz;

“Pazartesiden itibaren rejime başlıyorum. Bundan sonra tatlı, kızartma, kola yok! Zayıflayacağım! ”

“Yarından itibaren bir spor salonuna yazılacağım ve hergün düzenli gideceğim, bu böyle devam etmez!

“Bundan sonra her akşam 11’de yatıp sabah 9’da kalkacağım. Ne bu böyle bütün gün uyumak, gün bitiyor vallahi! “

Hepsi tanıdık geliyor bir yerlerden değil mi? Hayatımızın bir dönemecinde kurduğumuz cümleler hepsi sanki?

Peki neden devam ettiremedik bu kararlarımızı, neden hala olmak istediğimiz kişi değil de olduğumuz kişiyiz???

Cevabını sizin yerinize ben veriyim; Çünkü kalıcı değişiklikler hayatımızda sindire sindire yaptığımız değişikliklerdir. Birden sizi siz yapan bütün alışkanlıklarınızdan sıyrılamazsınız. Hatalarınızı tespit edip zamana yayarak adım adım düzeltmeyi deneyin.

Bunun için aşağıda size bazı minik ipuçları vereceğim. Önce neleri yanlış bildiğimizin farkına varmalıyız ki değişime başlayabilelim.

1) Salata – Yağ
Salataların üzerine “şöyle bir dolaştırdığımız “yağ yaklaşık 2 yemek kaşığına karşılık gelir. Eğer bunun yerine limon, nar ekşisi ve sirke koyarsak yaklaşık günde 190 kalori kar etmiş oluruz.

2) Makarna – Pilav
Sadece 2 yemek kaşığı pilav yada makarnanın 1 dilim ekmekle aynı kaloriye sahip olduğunu biliyor muydunuz? Öğle yemeğinde bir tabak kıymalı domates soslu makarna yiyerek yaklaşık 700 kalori alıyoruz. Bunun yerine 1 kutu ayran ve 3 tane ızgara köftenin yanında 4 kaşık makarna ( garnitür olarak) tükettiğimizde ise aldığımız kalori 400!

3) Meyve-Meyve suyu
1 kutu meyve suyu içtiğimizde 150-180 kalori almakla kalmıyor hem de meyvenin posa dediğimiz bağırsaklarımızı çalıştıran en faydalı kısmını çöpe atmış oluyoruz. Bunun yerine meyvenin kendisini yediğimizde ise hem posasından faydalanıyor hem de 50-70 kalori almış oluyoruz.

4) Light Ürünler
Damak tadınıza uyuyorsa eğer şunu bilin ki light süt ve light yoğurdun enerji değeri normal halinin yarısı kadardır. Özellikle kilo problemi yada kolestrol problemi olan kişiler için light ürünler sağlıklı alternatiflerdir.

5)Maden suyu – Soda
“Nasılsa kalorisi yok” mantığıyla tükettiğiniz bir adet meyveli soda ortalama 40 kaloridir. Günde 2-3 tane içtiğinizde 2 dilim ekmek fazladan tüketmiş gibi olursunuz. Buna alternatif olarak tüketilebilecek maden suları ise hem kalorisizdir, hem de minerallerden zengin olduğu için özellikle bu yaz günlerinde terlemeyle oluşan kayıplarınızı karşılamanızda yardımcı olur.

Diyetisyen Gizem Selin KEŞLİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmede Küçük Değişiklikler Büyük Değişimler Doğurur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'nin Makaleleri
► Beslenmede Küçük Adımlar ile Büyük Hedefler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Beslenmede Karpuz Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Beslenmede Boza Dyt.Şenol YILDIZ
► Beslenmede Kahve Dyt.Buket ADANÇ
► Beslenmede Sıvılar Dyt.Aysun SARIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Küçük Değişiklikler Büyük Değişimler Doğurur' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:30
Top