2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşırı Terleme (Hiperhidrosis) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
MAKALE #1267 © Yazan Dr.Vefa GÖNENÇ | Yayın Temmuz 2008 | 26,485 Okuyucu
Aşırı Terleme

Temel olarak vücudun ısı düzenini sağlayan terlemenin işleyiş mekanizması nasıldır? Terleme neden gerekli?

-Terleme vücut ısısını düzenleyen bir işleve sahiptir. Özellikle sıcakta ve bedensel çalışmada ısı dengesini sağlama görevi vardır. Deri eklerinden biri olan terbezleri, iki ayrı tip olarak bulunur. Bu iki farklı tipteki terbezlerinin yapıları, işlevleri ve vücutta bulundukları yerler değişiklik gösterir. Ekrin bezler vücudun her yerine dağılmış, normal terbezleridir. Tüm vücutta 2-3 milyon kadardırlar. Apokrin bezler ise belirli bölgelerde bulunur, ergenlik döneminde dağılım şekilleri değişerek son halini alır. Bulundukları yerler; koltuk altı, anüs çevresi, meme başları etrafı, dış kulak yolu, testisler, sünnet derisi, vaginal bölge, göz kapakları gibi yerlerdir.

Terbezlerinin büyüklükleri kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye değişebilir. Üç yolla salgılanmaları kontrol altında tutulur. Termal yol, mental yol ve tatsal yol. Termal olan beyindeki ısı düzenleme merkezinden ayarlanır. Dolanan kanın ısı değişiklikleri ve deriden gelen uyarılarla aktive olur. Bu terleme tüm vücutta, fakat özellikle yüzde ve gövdenin üst tarafında görülür. Mental tip ise duygulanımlara bağlı gelişen terleme şeklidir; özellikle avuç içi ve ayak tabanlarında etkili olup bazen tüm deriyi de etkileyebilir. Tatsal terlemede ise belirli yiyeceklerle burun, dudaklar ve alında terleme olur.

Normal fizyolojik bir olay olan terleme ne zaman sorun haline geliyor? Aşırı terlemenin ölçüsü var mıdır yoksa kişiye göre değişiklik mi gösterir?

Hiperhidroz adını verdiğimiz terleme artışı özellikle ekrin terbezlerinin aşırı derecede çalışmasıdır. Bazı zamanlarda gündelik yaşamı etkileyebilecek kadar fazla olabilir. Ter miktarı kişiden kişiye değişebilir. Bu genetik olarak da belirlenir. O yüzden bu hastalığın tanımı subjektiftir. Genel ve lokal olarak ikiye ayrılabilir. Genel terlemenin arttığı durumlarda altta yatan çeşitli hastalıkların varlığı düşünülür ve bunlarla ilgili çeşitli araştırmalar yapılır. Lokal terleme duygulanımlara ve strese bağlı olan, özellikle avuç içi ve ayak tabanında daha az olarak da yüz ve kasıkta kendini gösteren terleme tipidir. Avuç içi ve ayak tabanının aşırı terlemesi yalnız emosyonel yoldan uyarılır ve uykuda görülmez. Puberteden sonra başlayan aksiler tipte ise ısıya da yanıt vardır.

Normal koşullarda bir kişinin terlemeyle kaybettiği sıvı oranı nedir?

Normal bir kişi maksimum efor altında terlemeyle saatte 3 litrenin üzerinde sıvı kaybedebilir.

Aşırı terlemenin( hiperhidroz) nedenleri nelerdir?

Hiperhidroz Genel ve lokal olarak ikiye ayrılabilir. Genel terlemenin arttığı durumlarda altta yatan çeşitli hastalıkların varlığı düşünülür ve bunlarla ilgili çeşitli araştırmalar yapılır. Sistemik hastalıklar (şeker, kalp yetmezliği vb.), tiroid hastalıkları, çeşitli ilaçlar, bazı tümörler, şişmanlık, bazı infeksiyonlar bu terleme türünü ortaya çıkarabilirler. Lokal terleme duygulanımlara ve strese bağlı olan, özellikle avuç içi ve ayak tabanında daha az olarak da yüz ve kasıkta kendini gösteren terleme tipidir. Avuç içi ve ayak tabanının aşırı terlemesi yalnız emosyonel yoldan uyarılır ve uykuda görülmez. Puberteden sonra başlayan aksiler tipte (koltuk altı terlemesi) ise ısıyla da artış görülebilir. Aksiler hiperhidrozu olanların %25 inde ayak ve el içi terlemeleri de görülür. Her iki cinsi eşit olarak tutar. Çocukluk yaşlarında veya ergenlik döneminde başlar, yıllarca sürdükten sonra 25-30 yaşları civarında iyileşme gösterir.

Aşırı Terlemenin kişide oluşturduğu fiziksel ve psikolojik zararlar nelerdir?

Hiperhidroz oldukça rahatsız edici bir durumdur. Kişide ciddi sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Özellikle aşırı terlemeler gündelik hayatı etkileyen bir nitelik kazanabilirler. Ayrıca sürekli ve genel terleme su ve elektrolit dengesinin bozulmasına yol açabilir. Kronik hiperhidroz ayak tabanı ve büklüm yerlerinde sulantılı yaralara ve mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Bakterilerin de katkısıyla rahatsız edici bir kokuya da gelişebilir. Dishidroziz denilen bir ekzema şekli ve temas ekzemaları da kolaylıkla görülebilir.


Aşırı Terleme Tehlikeli bir hastalık mıdır?

Tehlikeli bir hastalık değildir, ama oldukça ciddi sosyal ve kişisel sorunlara yol açabilir. Genel terlemenin olduğu durumlarda ise altta yatan hastalık önemlidir. Oldukça ciddi hastalıklarla karşılaşılma olasılığı vardır.


Aşırı Terleme'nin Tedavi yöntemleri nelerdir? Tedavi süresi nedir?

Tedavide önce altta yatan bir hastalığın varlığı araştırılır. Eğer bulunamazsa sistemik ve yerel tedavi olanaklarından birinden yararlanma yoluna gidilir. Sistemik ilaçlarla tedavi yan etkilerinin fazlalığı ve etkinliklerinin kısıtlı olması nedeniyle çok tercih edilmez. Çeşitli lokal yöntemler de kısmen sonuçlar alınabilir.

Fakat bunlar da geçici rahatlatma yöntemleridir. Kalıcı bir tedavi sağlamazlar ve etkinlikleri sınırlıdır.

İyontoforez yöntemi özellikle el içi ve ayak tabanında oldukça etkilidir.

Drionic Aleti (evde iontoforez) Nedir?

Türkiye’de bu güne kadar evde kullanılabilen cihazların olmayışı nedeniyle bu tedavi yöntemi bazı hastanelerde yapılmaktaydı, ancak artık bazı firmalar ürünlerini Türk pazarına sunmaya başladılar. Tedavinin yan etkisi yok denecek kadar azdır. 1-3 aylık bir tedaviden sonra iyileşme sağlanabilir ama arada tedaviyi tekrar etmek gerekebilir. Ayrıca hiperhidrozun el ve ayak tabanını tuttuğu durumlarda çeşitli cerrahi yöntemler de uygulanmaktadır. Son yıllarda endoskopik yöntemlerle bu cerrahi yöntemlerde gelişmeler sağlanmıştır. Bir diğer tedavi yöntemi de botoks uygulamasıdır.

Cerrahi müdahale dışında Aşırı terleme tedavisinde Botoks yöntemi de kullanılıyor. Bu kesin bir çözüm olabilir mi? Yoksa belirli bölgelere uygulanan lokal bir yöntem mi?

Botoks koltukaltı, el ve ayak içi terlemelerinde oldukça etkili bir yöntemdir. Tek veya iki uygulamayla %90-95 oranında terlemede azalma sağlayabilir. Etkisi 4-6 ay kadar sürer.

Hiperhidroz hastalarının dikkat etmesi ve yapması gereken şeyler nelerdir?

Hiperhidrozda hastaların yapması gereken en önemli şey bir hekimle görüşüp hastalığının olası nedenleri konusunda bilgi almak, altta yatan bir hastalığın varlığını araştırmaktır. Ayrıca tedavi şansı olsun olmasın; lokal önlemler konusunda, mantar varlığı ya da bakteriyel bir hastalığın varlığı konusunda değerlendirmeler yapılmak zorundadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşırı Terleme (Hiperhidrosis) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Vefa GÖNENÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Vefa GÖNENÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Vefa GÖNENÇ
İstanbul
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Vefa GÖNENÇ'in Makaleleri
► Hemoroid Nedir?Nasıl Tedavi Edilir Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Vajinusmus Nedir Nasıl Tedavi Edilir Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Dış Gebelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Op.Dr.Bülent ATASEVER
► Guatr Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aşırı Terleme (Hiperhidrosis) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:38
Top