2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Cinsel Gelişim; Hangi Davranış Hangi Yaşta Normal?
MAKALE #12684 © Yazan Uzm.Psk.Şükriye KARAHAN | Yayın Haziran 2014 | 5,216 Okuyucu
İnsan gelişiminin bütün alanlarında olduğu gibi cinsel gelişim de doğumla başlar. Bu insan olmanın bir parçasıdır. Cinsel gelişim sadece çocuğun büyümesiyle birlikte gerçekleşen fiziksel değişikliklerden ibaret değildir. Aynı zamanda onların cinsellikle ilgili öğrendiği ve gördüğü davranış, bilgi ve inanışları da içermektedir. Bir çocuğun herhangi bir cinsellikle ilgili bilgi ve davranışı çoğunlukla şunlardan etkilenir;
•Çocuğun yaşı
•Çocuğun neler gözlemlediği (ailesinin ve arkadaşlarının cinselliğe dair davranışları da dahil)
•Çocuğun düşünceleri ( Bedensel sınırları ve cinsellikle ilgili kültürel ve dinsel olarak aktarılanlar)

Her yaş döneminde çocuklar cinselliğe dair farklı davranışlar gösterirler. Aileler cinselliğe dair davranışları çocuklarında görmekten pek hoşnut olmayıp, bu davranışların ileriki yıllarda daha ciddi boyutlara ulaşıp, cinsel açıdan sapkınlığa kadar gidebileceğini düşünebilirler. Ancak her yaşta öğrenilmesi gereken bilgiler olduğu gibi cinselliğe dair de öğrenilmesi gereken bilgiler var. Bu bilgileri zamanında ve doğru olarak öğrenmek onları yaşama hazırlamaktadır. Bu nedenle çocukların kendi bedenlerini ve beden bölümlerinin işlevlerini doğru bir şekilde öğrenmeleri ilerdeki yaşamlarında yadsınamaz bir önemi olan cinsellik konusunda sağlıklı bir yapı edinmelerinin temellerini atmaktadır. Doğru olmayan bilgilerle cinselliğe yaklaşım ise ileriki dönemde cinsel problemler konusunda olduğu kadar, cinselliğin içinde yer aldığı her alanda (cinsel kimlik edinme, sapkın davranışlar, cinsel işlev bozuklukları vs.) üstü örtülü bir şekilde kendini gösterebilmektedir. Sağlıklı bir toplumun temeli fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı bireylere dayandığı görüşünden hareket edersek, cinsel açıdan da çocuklarımızın sağlıklı yetiştirilmesine özen göstermek gerekmektedir. Çocuğunuzla vücudunda olacak değişimler veya cinsellikle ilgili konuşmak tuhaf hissetmenize neden olsa da, çocuğunuza doğru ve yaşına uygun bilgi vermek onun sağlıklı, güvenli ve kendi bedeninden emin bir şekilde büyümesi için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Bunun için ise öncelikli olarak cinselliğe dair hangi yaş döneminde ne tür gelişmelerin olduğunu bilmek, bu tarz davranışlarla karşılaştığımızda çocuğumuza nasıl yaklaşacağımız konusunda bize yardımcı olacaktır.

4 yaşın altındaki çocuklarda gözlenen cinsel davranışlar

•Diğer insanların önünde veya yalnız başınayken mahrem bölgelerini araştırır ve bu bölgelere dokunabilir
•Mahrem bölgelerini ovabilir (eliyle ya da başka bir objeyle)
•Mahrem bölgelerini diğer insanlara gösterebilir
•Annesinin ya da diğer kadınların göğüslerine dokunmaya çalışabilir
•Kıyafetlerini çıkarıp çıplak olmak isteyebilir
•Diğer insanlar giyinik değilken veya çıplakken onları görmeye çalışabilir (mesela banyo yaparken)
•Kendisinin veya diğerlerinin vücut bölümleri ve bu bölümlerin işlevleri hakkında sorular sorabilir

4-6 yaş arasındaki çocuklarda gözlenen cinsel davranışlar

•Bilerek amaçlı bir şekilde mahrem bölgelerine dokunur (mastürbasyon) ve bunu kimi zaman diğerlerinin önünde kimi zaman gizli yapar
•Diğer insanlar giyinik değilken veya çıplakken onları görmeye çalışabilir
•Yakın ilişkide bulunan yetişkinlerin (sevgili olma) davranışlarını taklit eder (el ele tutuşma, öpüşme gibi)
•Mahrem bölgeleriyle ilgili olarak ve edepsiz diye tabir edeceğimiz kelimleler kullanarak konuşabilir ve gerçekte bu kelimelerin gerçekte ne anlama geldiğini bilmez
•Aynı yaştaki diğer çocuklarla mahrem bölgelerini keşfederler (doktorculuk oynama, “sen bana seninkini gösterirsen bende sana benimkini gösteririm”)
•Aynı yaşlardaki arkadaşlarıyla çiş yapma ya da kaka yapma gibi vücut fonksiyonları hakkında konuşabilir

7-12 yaş arasındaki çocuklarda gözlenen cinsel davranışlar

•Bilerek amaçlı bir şekilde mahrem bölgelerine dokunur (mastürbasyon) ve genellikle gizli yapar
•Aynı yaştaki arkadaşlarıyla cinsel davranışları içeren oyunlar oynarlar (doğruluk mu cesaret mi oyunu, aile olma oyunu, kız arkadaş/erkek arkadaş olma oyunu)
•Diğer insanlar giyinik değilken veya çıplakken onları görmeye çalışabilir
•Çıplak ya da yarı çıplak insanların resimlerine bakabilir
•Medyadaki cinsel konuları izler ve dinleyebilir (televizyon, sinema, oyun, internet, müzik vs.)
•Daha fazla mahrem alan isteyebilir ( örneğin diğerlerinin önünde soyunmak/kıyafetlerinin değiştirmek istemeyebilir) ve cinsel konularla ilgili yetişkinlerle konuşmak konusunda isteksizdir.
•Akranlarından cinsel olarak etkilenme başlar


Cinsel konularla ilgili hangi yaşta ve ne kadar bilgi verebileceğinizle ilgili, Bknz;
Cinsel Konularla İlgili Çocuğuma Nasıl Ve Ne Kadar Bilgi Vermeliyim

Kaynaklar
•http://pediatriceducation.org/2013/08/26/what-are-common-sexual-behaviors-in-young-children/
•http://www.nctsn.org/sites/default/files/assets/pdfs/sexualdevelopmentandbehavior.pdf
•http://depts.washington.edu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Cinsel Gelişim; Hangi Davranış Hangi Yaşta Normal?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şükriye KARAHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şükriye KARAHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şükriye KARAHAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Şükriye KARAHAN
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şükriye KARAHAN'ın Makaleleri
► Çocuk Eğitimi Hangi Yaşta Başlar? Psk.Ayşenur KARAKÜLAH
► Çocuklarda Cinsel Gelişim (Cinsel Kimlik Gelişimi) ÇOK OKUNUYOR Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Çocuklarda Cinsel Gelişim Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Çocuklarda Cinsel Gelişim Psk.Dnş.Ercan TEKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Cinsel Gelişim; Hangi Davranış Hangi Yaşta Normal?' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:20
Top