2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Safra Yolu Stentleri (Metal Stent mi? Plastik Stent mi?)
MAKALE #12686 © Yazan Prof.Dr.Mehmet İNAL | Yayın Haziran 2014 | 6,135 Okuyucu
Safra Yolu Stentleri: Perkütan Metal Stent mi? Endoskopik Plastik Stent mi?
Safra Yolu Tıkanıklıklarının açılmasında Metal (Perkütan) Stentlerle Plastik (Endoskopik) Stentlerin Karşılaştırılması:


1.Safra Yolu Stenti Yerleştirilmesi:
Malign (kansere bağlı) safra yolu tıkanıklıklarının %85-90’ında tanı konulduğunda rezektabilite mümkün olmadığından cerrahi tedavi şansı yoktur. Ayrıca bu tümörler ileri yaşlarda görüldüğünden ek risk faktörleri (kardiovasküler, pulmoner vs) sözkonusu olmakta ve hastaların bir kısmı rezektabl olsa bile operabl olmamaktadır. Bu nedenle de hastaların %90'ına palyatif tedaviler uygulanmaktadır. Hastaların palyatif tedavisinde en önemli olanı tıkanmış olan safra yolunun stent koyularak açılması işlemidir.
Safra yoluna stent yerleştirme işlemi Endoskopik (Ağızdan girilerek) ve Perkütan (Ciltten girilerek) yollardan yapılmaktadır. Her iki yolla da amaç “safrayı barsağa akıtmak”tır. Ancak Perkütan Metalik biliyer stentlerin Endoskopik Plastik biliyer stentlere göre birçok üstünlükleri sözkonusudur. Perkütan (ciltten iğne deliğinden) Metalik Stentler Girişimsel Radyoloji Uzmanı tarafından koyulurken, Endoskopik (ağızdan girilerek) Plastik Stentler Gastroenteroloji Uzmanı tarafından koyulmaktadır.
Perkütan ve Endoskopik stentlerin karşılaştırmaları şu şekilde yapılabilir:

I.Perkütan yolla koyulan metalik stentlerin endoskopik yolla koyulan plastik stentlere göre daha uzun süreli açık kalması sözkonusudur. Çünkü metalik stentlerin lümen çapı plastik stentlerin lümeninden 3-5 kat daha geniştir ve bu nedenle de metalik stentin tıkanma ihtimali çok daha azdır. Plastik stentler oldukça çabuk tıkanmaktadırlar.
II.Metalik stentler self-expandible (kendiliğinden açılan) yapıdadır. Kapalı iken (dışarda iken) çapları 7 Fr (2.3 mm) kalınlıktadır. Yerleştirileceği yere kadar kapalı olarak ilerletildiğinden giriş için 2.3 mm genişlikte bir giriş yolu yeterlidir. Yerleştirilmek istenen yere ulaşıldıktan sonra stent yerinde iken açılmakta ve 10 mm çapa erişmektedir. Bu da ciltten giriş yolunda ve tümör içinde darlık geçilirken en az travma ve en az komplikasyon demektir.
III.Metalik stentler, plastik stentler gibi yan dalların drenajını bozmadığından, kompleks tıkanıklıklarda (birden fazla kanal tıkanıklığının sözkonusu olduğu hiler kolanjiokarsinomlarda) daha etkili safra akışı sağlamaktadırlar.
IV.Bir diğer üstünlük ise metalik stentlerin mukoza içine gömülen uç dişleri sayesinde yerinden kayma (migrasyon) ihtimali yoktur. Plastik stentler oldukça sık migrasyon (kayma) gösterirler.
V.Metalik stentlerde stentin kendisine bağlı enfeksiyon gelişmesi sözkonusu değilken, plastik stentlerin iç lümeni dar ve safra akışı sınırlı olduğundan stentin kendisinin enfeksiyona yolaçması sözkonusu olabilmektedir. Bu nedenle de plastik stentlerin 20-25 günde bir yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir. Hasta yaşadığı sürece 20-25 günde bir plastik stentin değişiminin tekrarlanması gerekmektedir. Metalik stentlerde enfeksiyon olmadığından ve buna bağlı değiştirme problemi olmadığından tekrarlanan girişimler sözkonusu değildir.
VI.Metalik stentlerde tümörün ilerleyip stenti tıkaması durumunda varolan stentin içine yeni bir stent koyularak veya stent içi tümöre perkütan endoluminal yolla radyofrekans uygulaması yapılarak yeniden açıklık kolayca sağlanmaktadır. Ancak zaten hastaların %80-85’inde bir kez yerleştirilmiş metalik stent, hastanın yaşadığı süre boyunca tıkanmamaktadır.
VII.Metalik stentler yerleştirildikten sonra stent içinden duodenuma kadar uzanan çok delikli biliyer drenaj kateteri yerleştirilmekte (instent biliyer drenaj) ve ilk birkaç gün boyunca kateterden serum fizyolojik ile yıkamalar yapılarak stent açıklığının sağlandığından emin olunmaktadır. Stent koyulduktan sonra olası bir kanamaya bağlı olarak oluşabilecek pıhtının stenti erken dönemde tıkamasına bu yolla engel olunmaktadır. Birkaç gün sonra bu stent içi kateterden kontrast madde verilerek kontrol kolanjiogram alınmakta ve stentin açık olduğundan emin olunduktan sonra stent içi kateter çıkartılarak işleme son verilmektedir. Endoskopik plastik stentlerde böyle bir kontrol şansı yoktur.
VIII.Endoskopik yolla stent koyulmasında en sık ve ciddi komplikasyon işlemin kendisine bağlı olarak gelişen akut pankreatit’dir. Sfinkterotomi yapılarak koledokun kanülize edilmesi ve kalın (10Fr çaplı) endoskopik plastik stentlerin kullanılması bu riski artırmaktadır. Bazan da koledoka yerleştirilmiş olan plastik stentin kendisi pankreatik kanalı tıkayarak pankreatite yolaçmaktadır. İatrojenik olarak gelişen akut pankreatit, tek başına bile, hastanın morbidite ve mortalitesini artırmaktadır. Bu da zaten mevcut olan hastalığıyla başetmeye çalışan hastaya gereksiz sıkıntılara yolaçmaktadır.
IX.Hiler düzeydeki birden fazla kanalın tıkandığı durumlarda perkütan yolla tıkalı kanallara ayrı ayrı girilerek drenaj sağlanabilirken endoskopik yolla bu kompleks tıkanıklıkların tam olarak giderilmesi mümkün değildir. Hatta çoğu kez distal koledok düzeyindeki bir obstrüksiyonu açmak için bile endoskopik yolla yerleştirilen plastik stentin, hilus düzeyinde sağ veya sol kanala kadar uzanması veya migrasyonu nedeniyle normal safra kanalı bile (istenmeden) tıkanabilmektedir.
X.Metalik stentlerin plastik stentlere göre tek dezavantajı yaklaşık 15-20 kat daha pahalı olmasıdır.
Avantaj/Dezavantaj Perkütan Metalik Stent Endoskopik Plastik Stent
Stent iç lumen çapı 10 mm 2-3 mm
Stent tıkanması Nadir (8-10 ay) Sık (2-3 ay)
Stent migrasyonu Olmaz Sık
Stent değişimi Gerekmez 25 günde bir
A. Pankreatit komplk Nadir Sık
Yan dal tıkanıklığı Olmaz Kaçınılmaz
Stent enfks ve kolanjit Görülmez Sık
Fiyat Pahalı (18 kat) Ucuz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Safra Yolu Stentleri (Metal Stent mi? Plastik Stent mi?)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Mehmet İNAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Mehmet İNAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet İNAL Fotoğraf
Prof.Dr.Mehmet İNAL
Adana
Doktor "Radyoloji - Röntgen"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Mehmet İNAL'ın Yazıları
► Safra Taşı Hastalığı Op.Dr.Yıltan DEVECİ
► Safra Kesesi Hastalıkları ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Dr.Sinem KANAR
► Tıkanma Sarılığında Safra Stenti Yerleştirilmesi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Mehmet İNAL
► Güneş ve Plastik Cerrahi Dr.Çağlayan YAĞMUR
► Plastik Cerrahide Lazer Kullanımı Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Safra Yolu Stentleri (Metal Stent mi? Plastik Stent mi?)' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurga İğne Biyopsisi Haziran 2013
► İğne Biyopsisi Mayıs 2013
◊ Yaptığım Girişimler Mayıs 2013
◊ Girişimsel Radyoloji Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:56
Top