2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Dönemi Sorunları: Dikkat, Evde Ergen Var!
MAKALE #12697 © Yazan Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ | Yayın Haziran 2014 | 4,205 Okuyucu
Dikkat, Evde Ergen Var!
Ergenlik, çocuklukla erişkinlik arasındaki geçiş dönemi olup; bu dönem, bedensel değişme ile başlar ve ruhsal - toplumsal gelişme ile devam eder.

Ergenlik Dönemi Sorunları
Özcan Köknal, ergenlik dönemindeki gençlerle yaptığı görüşmeler doğrultusunda; gençlerin sorun olarak gördüklerini şu şekilde sıralamıştır;
• Büyüklerin baskısı, anlayışsızlığı, onur kırıcı konuşmaları,
• Arkadaş edinmekte zorluk,
• Kız / erkek arkadaşının olmaması,
• Kız / erkek arkadaşının, ailesi ve ya çevresi tarafından anlaşılmaması, karşı çıkılması,
• Evde ve okulda dayağın eğitim aracı olarak kullanılması,
• Yoğun ve ezbere dayalı dersler,
• Ders yoğunluğu nedeniyle spora ve hobilere zaman ayıramamak,
• Meslek seçimi konusundaki kararsızlıklar,
• Geleceğe güvensizlik,
• Dinlenme ve eğlenmeye zaman ayıramamak,
• Kendine güvensizlik, yalnızlık
Bu sorunlara dikkatle bakıldığında; hemen hepsinin, gençlerin toplum içinde durumlarını belirleyememiş, gerçek rollerini ve yerlerini alamamış olmalarından kaynaklanmaktadır.

Arkadaş İlişkileri
Ergenlik dönemindeki gencin sosyal gelişiminde, arkadaş grubunun etkisi oldukça fazladır. Arkadaş ilişkileri ile birlikte; aileden uzaklaşma başlar. Ergenlik dönemindeki genç, sürekli arkadaşlarıyla olmak ister. Yaşadığı her anı onlarla saniyesi saniyesine paylaşma isteği duyar. Bunun altında, onu arkadaşlarından başka kimsenin anlayamayacağı düşüncesi vardır.
Evde anne ve babasından anlayış göremeyen, sürekli çatışma içinde olan genç, güveni ve sıcak ilişkiyi arkadaş çevresinde arar. Kendini anlayan, seven, destekleyen yaşıtlarını bulur. Onlarla birlikte olmak için onlar gibi davranmaya ve onlar gibi düşünmeye başlar.

Duygusal Değişimler
Bu dönemin en belirgin özelliği, duygu durumundaki sürekli geçişler ve değişimlerdir. Ergenlik dönemindeki genç, abartılmış, aşırı ve çabuk değişen duygulanım yaşar. Sevinçli olan genç bir anda sıkıntı, mutsuzluk hissedebileceği gibi aynı şekilde kızgınlıktan neşeye, sakinlikten taşkınlığa değişen çeşitli duygu durumları ile iletişim kurar. Bu nedenle de sevgi ile iletişim kurduğu insanlara karşı kısa bir süre sonra nefret duyabileceği gibi, çekindiği birine karşı sokulup yakınlaşabilir.
Fiziksel görünüm ve başkaları tarafından beğenilme önem taşımaya başlar. Ergenlik dönemindeki genç, başkalarının (özellikle arkadaşlarının) kendisi hakkında ne düşündüğü konusunda aşırı derecede duyarlıdır.
Duygu durumlarında yaşanan değişiklikler, algı, dikkat, bellek, düşünme, mantık gibi bilişsel işlevleri olumsuz yönde etkiler. Örneğin; düzenli kitap okuyan genç bu dönemde bu alışkanlığını kaybedebilir ya da daha önce düzenli tekrar yapan gencin bu davranışında azalma olur. Bu nedenle de bu dönemde çalışma davranışında bozulmalar meydana gelir ve verimlilik düşer. Bu da okul başarısızlığına yol açar.
Bu dönemde gözlenen en büyük çelişki bağımsız olma isteği ile sorumluluk alma arasında gözlenir. Giyimine, geliş-gidiş saatlerine, arkadaşları ile ilişkisine karışılmasını istemeyen ve alabildiğine özgür olmak isteyen genç; bunun yanı sıra yemeğinin hazır olmasını ister ve yemeği hazır olmadığında öfkelenebilir, odasının ve eşyalarının düzenini sağlamaz ya da ailesinin ekonomik durumunu görmezden gelebilir, bunu önemsemeyebilir. En büyük sorumluluğu olan, ders çalışmayı unutan genç, yeni sorumluluklar almak da istemez. Bağımsız olma isteği ile sorumluluk alma arasındaki denge, sağlıklı iletişim ile kurulur.

Anne – Babayla İlişkiler
Çocukluk çağında herkesten farklı olarak değerlendirilen, güçlü ve üstün varlıklar olarak görülen anne-baba bu dönemde yetersiz görülmeye başlanırken; dokunulmaz olan anne-babanın bu dönemde dokunulmazlığı azalmaya başlar. Anne-baba başkalarıyla karşılaştırılıp, değerlendirilir. Örneğin; genç kız, annesinin kıyafetini ve giyinme tarzını eleştirmeye başlayabilir.
Çocukluk çağında anne-baba tarafından beğenilmek için harcanan çaba, ergenlik dönemi ile birlikte yerini dış çevreye (özellikle arkadaş çevresine) bırakır. Çevresinde onu etkileyen kişilere benzemek ister ve bu kişilerle duygusal bağ kurarak; bu kişilerin iyi ve kötü yönlerini benimser. Bir süre sonra ise başka kişileri örnek alır ve onlarla duygusal bağ kurar ve önceki bağ kurduğu kişilerden kopar. Bu özdeşleşme sürecidir ve süreç bu şekilde devam ederken; her örnek, gencin kişiliğini oluşturmada rol oynar. Bu sırada genç, anne-babayı eleştirmeye başlar. Anne ve babasının duygu, düşünce ve tutumlarına karşı çıkarken; onların ilgi ve sevgilerini gereksiz görür. Düşüncelerini zamanı geçmiş olarak değerlendirir, beğenmez, hatta alay eder.
Anne-baba içinde bu dönemde değişik süreçler yaşanır. Anne-baba, çocuklarını büyük bir insan olarak görmek isterken; aynı zamanda da çocuk gibi değerlendirir. Bu çelişki anne – baba ve çocuk arasında çatışmaya yol açar. Çocuklarını kendi uzantıları olarak gören anne baba, beklentilerini ve kaygılarını çocuklarına yansıtırken; kendi isteklerinin, kişiliklerinin ve yapamadıklarının çocuklarında sürmesini isterler. Önemli bir diğer noktada şudur; anne ve babanın, kendi dönemlerini dikkate alarak çocuklarını değerlendirmeleridir. Bu durum aşırı baskı ve gerginliğe neden olurken; gencin ailesinden uzaklaşmasına neden olur.
Olgunlaşmakta ve gelişmekte olan gencin, kişilik yapısını biçimlendirmede ailede gördüklerinin önemi büyüktür. Ailede şiddet, madde kullanımı, kendine zarar verme gibi davranışlar sıklıkla yaşanıyorsa, gencin yaşamında da bunlar gözlenir. Anne ve babanın kendi ilişkilerinde sorun olması, stresli olmaları; gencin, aile içinde sürekli kavga ve çatışmaya tanık olmasına neden olur ve bu gençte olumsuz davranışlara yol açabilir. Aynı zamanda stresli anne ve babalar daha otoriter davranırken; daha az destekleyici, ilgili ve sıcak davranmaktadırlar.
Anne – baba ve genç arasındaki iletişim oldukça önemlidir. Çocukluk yıllarında sağlıklı bir şekilde oluşturulamayan iletişimin; bu dönemde başlatılması zordur. Sağlıklı iletişimin kurulmamış olması, ergenlik döneminde gencin anne ve babasıyla zıtlaşmasına neden olur.

Ergenlik Dönemini Başarıyla Yönetebilmek
Ergenlik dönemini sağlıklı bir şekilde geçirebilmek ve başarıyla yönetebilmek için anne ve babaların dikkat etmesi gereken en önemli faktör çocuklarıyla kuracakları güçlü bir iletişimdir.
Anne –baba ve gencin iletişiminde önemli faktörler;
• Ergenlik döneminin, gelişim gereği zor ve geçici bir bunalım dönemi olduğunun bilincinde olunmalı. Kriz dönemlerinde bu unsur göz ardı edilmemeli.
• Dengeli ve düzenli iletişim kurulmalı. Öğütlerden ve nasihatlerden kaçınarak, davranışlarla örnek olunmalı. Ortak ilgi alanları oluşturulmaya ve birlikte vakit geçirilmeye çalışılmalıdır. Yaratılan ortak zamanlarda gencin eleştirilmemesi ve yargılanmaması önemlidir.
• Objektif, dengeli, sabırlı ve kuvvetli olmaya özen gösterilmeli. Yıkıcı ve sert davranışlarda bulunmamaya özen gösterilmeli.
• Gencin bağımsız bir birey olma yolunda olduğunu kabul edip; düşüncelerine, kararlarına, giyim tarzı gibi seçimlerine saygı gösterilmeli. Ergenin artık çocuk olmadığı sözle ve davranışla hatırlatılmalı.
• Tutarlı davranılmalı ve bir gün evet denilene ertesi gün hayır denmemeli.
• Anne ve babalar hiç bir çatışmada tamamen kendi bakış açıları doğrultusunda çözüm beklememelidir. Sorunlu durumlarda onun düşüncesini ve fikrini almaya özen gösterilmeli. Her iki tarafında makul oranda taviz vererek, sorunun çözümünde rol oynaması gerekir.

Uzm. Psk. Azade DURMUŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Dönemi Sorunları: Dikkat, Evde Ergen Var!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ'un Makaleleri
► Ergenlik Dönemi Sorunları Psk.Umut ÇİÇEK
► Ergenlik Dönemi ve Sorunları Psk.Sümeyye TURGUT
► Ergenlik Dönemi Sorunları Psk.Namık ACAR
► Çocukluk ve Ergenlik Dönemi Sorunları Dr.Psk.Melis DEMİRCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Dönemi Sorunları: Dikkat, Evde Ergen Var!' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Bozukluk Nedir? Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:17
Top