2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak ve Emdr
MAKALE #12717 © Yazan Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU | Yayın Haziran 2014 | 7,352 Okuyucu
PANİK ATAK VE EMDR

Panik atak toplumda oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Sıklığı %3 ile 6 arasında değişmektedir. Panik atak; aniden gelişen ve zaman zaman tekrarlayan terleme, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, bulantı, uyuşma, boğulma veya nefes alamama gibi fiziksel belirtilerin de eşlik edebildiği yoğun kaygı, endişe ve ölüm korkusu hissidir. Panik atak hastaları bu korku ve kaygıyı farklı ortamlarda ve zamanlarda tekrar tekrar yaşarlar ve bu durum hayatlarının pek çok alanındaki işlevselliklerini oldukça olumsuz etkiler. İşe gitmek istemeyebilir, belli ortamlara girmekten kaçınabilirler. Panik atak yaşayanlar bunun birden ve sebepsiz yere başladığını ifade ederler, çoğunlukla ilk 10 dakikada yükselir ve ortalama 15-20 dk. sürebilir. Bazı durumlarda daha uzun da sürebilmektedir. Hatta bazı kişiler, huzursuzluk hissinin gün boyu devam ettiğini ifade ederler.
Panik atak hastaları sıklıkla başlarına çok kötü bir şey geleceği hissini yaşarlar. Bazıları kalp krizi geçirmekten veya kanser olmaktan vs. korkarlar. Her an bu hastalığa yakalanabileceklerinden endişe edip soluğu bir hastanede alırlar. Hastaneye girdiklerinde kendilerini daha güvende hissederler ve pek çok tahlil ve tetkik sonrası fiziksel bir bulgu bulunamasa da anlık rahatlar fakat bir süre sonra tekrar aynı tetkikleri yaptırmak isterler. Çoğunlukla tıp hekimlerinin durumu fark etmesi sonucu bir psikiyatrist veya psikoloğa yönlendirilirler.

Panik atak aslında bir semptomdur, yani hastalığın bir belirtisidir, kendisi değildir. Altta yatan bazı sebepleri vardır. Geçmişte yaşanan bazı sıkıntı ve endişeler, öfke veya suçluluk duyguları altta yatan sebepler arasında en sık karşılaştığımız sebepler arasındadır. Kişi bu kaygıları bastırır, unutur. Bu sebepleri kişi farkındalığına getiremez ve bu kaygılar bilinçaltında varlığını sürdürür. Genellikle altta yatan sebepler terapide keşfedildiğinde ve asıl kaygı ortaya çıkarıldığında ve iyileştirildiğinde panik atak belirtileri ortadan kalkar.

Panik atak tedavisinde farklı teknikler kullanılabilir. İlaç tedavisi psikiyatristler tarafından takip edilirken, tedavinin kalıcı olması için mutlaka terapi gereklidir. Aksi halde bilinçaltındaki sebepler varlığını sürdüreceğinden bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilirler. Terapi teknikleri arasında bilişsel terapi en sık kullanılan terapi yöntemidir. EMDR ise bilinçaltı sebepleri hızlı bir şekilde ortaya çıkarması ve beyinde nötrleştirebilmesi konusundaki başarısı nedeniyle son yıllarda çok sık kullanılan bir terapi şekli olarak kullanılmaktadır. Bilişsel terapi tekniklerini de içermesi ve her danışan için uygun olan bir terapi şekli olması da avantajları arasındadır.

EMDR (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme), geçmişte yaşanan bazı üzücü veya rahatsız edici anıların beyindeki olumsuz etkilerini olumluya dönüştürmeye yardımcı olan, hızlı, etkili ve güvenilir bir terapi çeşididir. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) tavsiye ettiği bir terapidir. Panik atak hastaları EMDR ile terapiye başladıklarından bir süre sonra altta yatan pek çok bastırdıkları kaygı kaynaklarını keşfeder ve çok şaşırırlar. Bu kaygı kaynakları ile ilgili sıkıntılı duyguların beyinde nötrleştirilmesi ve duyarsızlaştırılması tamamlandıktan sonra panik atak belirtileri de tamamen ortadan kalkar. Kişi rahat ve huzurlu bir yaşam sürmeyi çok özlemiştir ve huzura kavuştuğuna ilk başta inanamaz ve bu yeni duruma alışmakta zorlanabilir. Yoğun endişelerle yaşama alışkanlığından birden bir boşluğa düşebilirler. Bu boşluğu daha önce yapmak isteyip erteledikleri şeyleri yaparak değerlendirmeleri mümkün olur.

EMDR ile panik atak tedavisi haftada en az bir seans görüşme sıklığı ile birkaç ay sürebilir. Bu süre sonunda kişi sadece panik ataktan kurtulmakla kalmayıp, yıllardır farkına varmadan biriktirdiği pek çok duygusal yükünden kurtulmuş olur. Hayata bakış açısı değişir ve stres faktörleri ile daha kolay başa çıkmaya başlarlar. Enerjileri ve günlük yaşamdaki motivasyonları artar. Tedavi öncesi hayata çok karamsar bakan ve bu hastalıktan hiçbir şekilde kurtulamayacaklarını düşünen danışanlar, hastalığın gerçekten iyileşmesine şaşırırlar ve farklı hislerle yaşama devam etmenin keyfini yaşarlar.

Sık Sorulan Sorular:
1- Panik atak tedavisinde ilaç şart mıdır?
Panik atak tedavisinde sıklıkla ilaç tedavisi, psikoterapi ile birlikte yan yana kullanılır. Tek başına ilaç tedavisi durumunda, ilaç hastalığın kökenindeki psikolojik sorunu çözemeyeceği için daha sonra hastalığın tekrarlama veya başka bir hastalık şeklinde yeniden ortaya çıkma riski daha fazladır. Diğer yandan eğer panik ataklar çok şiddetli değilse ilaç olmadan da EMDR terapisi ile tedavi olmak mümkündür. pek çok hasta ilaç almayı yan etkilerinden dolayı tercih etmediği için psikoterapi ile ilerlenir. Elbette bu kararı vermek hastanın durumu ile de yakından ilgilidir. Bu nedenle ilk görüşmeden sonra ilacın gerekli olup olmadığına terapist karar verir.

2- EMDR terapisinde hastayı ne iyileştirir?
Herkesin, bastırdığı unuttuğu fakat kişiyi çok derinden etkileyen anıları vardır. Bu anılar bastırılır fakat bu anıların doğurduğu kaygı ve stres ile kişi başa çıkabilmek için çeşitli psikolojik semptomlar geliştirir. Bu semptomlardan bazıları panik atak, kaygı, fobi, depresyon, kendine güvensizlik, çekingenlik, sosyal fobi vs. olabilir. Bu semptomların altında yatan esas sebebin bulunması ve beynin bu konudaki çatışmasının çözümlenmesi neticesinde kişi semptomlarından kurtulur ve özgürleşir.

3- Panik Atak tedavisinde EMDR'nin başarısı ile ilgili çalışmalar var mıdır?
Bu konuda yapılan birçok araştırma vardır. Dilerseniz akademik yayınlardan ve dergilerden ve internet üzerinden akademik yayınlardan bu konuda yapılan çalışmalara ulaşabilirsiniz. EMDR terapisi tüm dünyada güvenirliği ve etkinliği kanıtlanmış nadir terapi tekniklerinden birisidir.

4- Panik Atak tedavisi olduktan sonra tekrarlar mı?
EMDR neticesinde çözümlenen anıların geri gelmesi ve tekrar rahatsız etmesi mümkün olmamaktadır. Bu konuda yapılan araştırmaların birisinde, EMDR tedavisinden 20 yıl sonra bile duyarsızlaştırılan anıların tekrar geri gelmediği saptanmıştır.

5- EMDR tedavisi hangi sorunlarda kullanılır?
EMDR terapisinin kullanım alanı çok geniştir. Sigara bırakma, kilo kontrolü, fobiler, kaygı bozuklukları, depresyon, aşk acısı, kararsızlık, bağımlılıklar, travmalar, tacizler vs. gibi pek çok alanda başarıyla kullanılan bir tekniktir.

6- EMDR hangi yaş aralığındaki kişilere uygulanır?
Çocukluktan itibaren kullanılabilir. Çocuklarda kullanım şekli biraz daha farklılaşmakla birlikte çocuk, ergen ve yetişkinlerde kullanılan bir yöntemdir. Çocukluk çağındaki pek çok sorun için tercih edilen bir terapi şeklidir.

7- EMDR terapisi ne kadar sürer?

Kişiden kişiye ve durumdan duruma değişiklik göstermekle beraber genellikle haftada bir görüşme sıklığında birkaç ayı bulan bir terapidir. Bazı danışanlarda birkaç seans yeterli gelebilmekte iken bilinçaltında yatan çözümlenmemiş sorunların yoğunluğuna bağlı olarak bir yıla kadar uzayabilmektedir. Diğer bazı terapi tekniklerine göre daha kısa sürmektedir.

8- EMDR cihazı nedir?

EMDR tekniği uygulanılırken yararlanılan bir cihazdır. Cihazdan vücuda çift yönlü uyarım (ses ve titreşim) verilmektedir. Bu uyarılar sayesinde beyindeki çözümlenmemiş anılar çözümlenip duyarsızlaştırılmaktadır. Bu cihazın hiçbir yan etkisi yoktur.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak ve Emdr" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bilge ÇAPOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi48 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'nun Makaleleri
► Panik Atak Tedavisinde Emdr Psk.Zeynep KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak ve Emdr' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ego ve Terapi Nisan 2014
► Kendimiz Olmak Nisan 2014
► Yardım Etmenin Düzenleri Aralık 2013
► Eşim Beni Hiç Anlamıyor Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:31
Top