2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göz Çevresi Torbalanmaları Estetik Cerrahisi (Blefaroplasti)
MAKALE #12734 © Yazan Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ | Yayın Haziran 2014 | 3,804 Okuyucu
ESTETİK CERRAHİ (BLEFAROPLASTİ)

Cildin tüm bölgelerinde olduğu gibi göz kapaklarında da yaşa bağlı değişiklikler görülür. Bu değişiklikler gözaltlarında torbalanma, üst kapaklarda cilt fazlası ve sarkma, göz kenarlarında ‘’kaz ayağı’’ denen kırışıklıklar şeklindedir. Bu yaşlanma değişikliklerine ‘’dermatoşalazis’’ adı verilir.

Göz çevresindeki torbalanma ve cilt fazlası ‘’blefaroplasti’’ denen göz kapağı estetik operasyonu ile giderilir.

Blefaroplasti perioküler dokuların kozmetik cerrahisidir. Göz işlevlerini bozmadan gözlerin görünümünü daha da güzelleştirmek ve yaşın getirdiği değişimleri ortadan kaldırmak için yapılan bir dizi girişimlerdir.

Estetik cerrahi öncesinde sistemik değerlendirme önemlidir. Göz kuruluğu varlığı , alerjik yapı ve kapaklarda skuamasyon varlığı ameliyat sonrası iyileşmeyi etkileyip doktoru ve hastayı üzebilecek sıkıntılara neden olabilmektedir.

Kapaklarda düşüklük değerlendirilirken çevre dokuların duruşu da iyice gözden geçirilmelidir. Çünkü estetik cerrahi gerektiren durum gerek yaşa bağlı oluşşun gerekse yapısal olsun diğer dokularla birliktelik gösterir. Çünkü özellikle yaşa bağlı olan veya yaşla birlikte belirginleşen durum çoğunlukla yerçekimine bağlıdır ve tüm dokular farklı oranlarda etkilenmektedir. Bu noktada kaş pozisyonu çok önemlidir. Kaş pozisyonunda düşüklük olan bir hastada öncelikle kaş pozisyonu ayarlaması gerekmektedir. Kaş düşüklüğü fakedilmeden yapılacak bir kapak cerrahisi kapak mesafesini daha da daraltarak kaştaki düşüklüğü artırabilmektedir. Bazı durumlarda ise kaş düşüklüğünü tedavi etmek blefaroplasti ihtiyacını ortadan kaldırabilmektedir.

Kaş ve kapak düşüklüğü kişiye yorgun üzgün bir ifade vermesinin yanısıra gözde yorgunluk semptomlarına neden olabilmektedir. Bazen ise ileri vakalarda görme problemine, görme alanı daralmasına neden olmaktadır. Bu hastalar farkında olmadan kaşlarını ve göz kapaklarını kaldırmaya çalışarak, alın kasları sıkarak sürekli bir başağrısına neden olmaktadırlar.

Üst kapaklarda prolabe olmuş yağ dokularını, aşırı deri kırışıklığı ve katlanmasını ortadan kaldırmak için yapılan girişimler üst kapak blefaroplastisi olarak adlandırılır. Üst kapak blefaroplastisi kişinin ihtiyacına göre özel planlanmalıdır. Bazı kişilerde sadece cilt eksizyonu yeterli gelirken bazense buna ek olarak orbiküler kas, yağ doku eksizyonu ve septal-tarsal yapıların sıkılaştırılması gerekmektedir.

Operasyon çoğunlukla lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) ile yapılmaktadır. Anestezi öncesi ameliyat alanının iyice ölçülmesi gerekli planların yapılarak cilt işaretlenmesi gereklidir. Çünkü anestezi sonrasında dokular şişerek ameliyat bölgesinde yanılgıya neden olur.

Üst kapakta kesi yeri genellikle kapak cilt kıvrımına denk gelir, ancak ileri yaşlarda bu nokta bazen silikleşebilir. Kadınlarda kapak kıvrımı kirpikli kenardan 8-10mm kadar yukarıdadır. Erkeklerde ise bu değer 6-8 mmdir. Kesinin alt kenarı bu şekilde işaretlendikten sonra üst kenarı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Cilt fazlalığı olan kişilerde çıkarılacak doku tabi ki daha fazladır. Ameliyat sonrası dokular birleştirildiğinde kirpikli kenar ile kaş arasındaki mesafenin en az 20 mm kalmasına dikkat edilmelidir.
İşaretlemenin simetrisi çok önemlidir. İşaretleme bittikten sonra anestezi öncesi simetri tekrar değerlendirilmelidir. Gene yağ torbalanmaları olan hastalarda bu alanlar da ameliyat planına eklenmeli ve işaretlenmelidir.

Anestezi uygulandıktan sonra cilt insizyonu uygulanarak önceden planlanan cilt dokusu eksize edilir. Ameliyat planına uygun yağ eksizyonu uygulanır. Bu sırada kesi uzatılıp ileriye gidilirse levator kasına zarar verilerek kapakta düşüklüğe neden olmaktadır. Bu nedenle göz kapak dokularının anatomisine hakim olmak ve deneyim çok önemlidir. Cilt iyi bir apozisyon ve iyileşme için tek tek sütürlerle kapatılır. Sadece deri kapatılır, septum ve orbikülaris kasa sütür konmaz. Bu kapakta anormal çentiklenmeye, kapakta açık kalmaya neden olabilir.

Ameliyat süresi yaklaşık 45 dakika- 1 saattir. Ameliyat sonunda gözler bandajlanmaz. Girişimin sonunda antibiyotikli pomad sürülerek sadece göz kapaklarına ince bir bant yapıştırılır. Ameliyat sonrası ilk 24 saat buz uygulaması yapılır. Soğuk kompres şişliği ve oluşabilecek morluğu azaltması yanında oluşabilecek ağrıyı da azaltmaktadır. Sütürler genelde 5.-6. Günlerde alınır.

Alt kapak blefaroplastisinde ise sorun genelde yağ torbalarıdır. İleri yaş hastalarında ise gevşek cilt dokusu da probleme eşlik eder. Yağ torbalarına yapılacak işlemde kapak iç kısımdan yapılacak bir operasyon tercihimizdir. Bu sayede gözün çatısı korunmuş, septum hasar görmemiş olur, ayrıca dışarıda yapılan hiçbir cilt kesisi olmadığı için dikiş izi diye bir sorunumuz olmaz.

Yine operasyon öncesi işaretleme yapıldıktan sonra lokal anestezi uygulanır. Alt kapak iç kısmından yapılan bir insizyon ile yağ dokuları ortaya çıkarılır. Eksizyon ve koterizasyon işleminden sonra operasyon sonlandırılır. Herhangi bir dikiş işlemine gerek yoktur.

Ancak alt kapakta gevşekliği veya cilt fazlalığı olan hastalarda kapağa dıştan bir girişim de gereklidir. Burada cilt kesisi kirpikli kenardan 3-4 mm aşağıdadır ve gülme çizgisine denk gelir. Cilt fazlalığı beraberinde orbiküler kastaki fazlalık eksize edilir, gerekiyorsa kapak gevşekliği olan olgularda kapak sıkılaştırılması uygulanır. Operasyon cilt sütürasyonı ile tamamlanır.

Ameliyat süresi yaklaşık 45 dakika- 1 saattir. Ameliyat sonunda gözler bandajlanmaz. Girişimin sonunda antibiyotikli damla uygulanır. Eğer dıştan girişim uygulanmışsa sadece cilt kesi bölgesine ince bir bant yapıştırılır. Ameliyat sonrası ilk 24 saat buz uygulaması yapılır. Dış girişimlerde sütürler genelde 5.-6. Günlerde alınır.
İlk 5 gün kapaklar şiş ve mordur. Bu dönemde göz kapaklarına su değdirilmez. Dikişler alındıktan sonra hastalarımız işlerine dönebilirler. Ameliyattan 5 gün ve 1 ay sonra kontrol önerilir. Ameliyat sonrası tedavi ise göz kapaklarına antibiyotikli pomad 1 hafta, göze antibiyotikli damla 1 hafta, suni gözyaşı damlaları 1 ay şeklindedir.
Kaş düşüklüğü tedavisine yönelik farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunlardan en basiti botoks enjeksiyonudur. Tek seansta kaş bölgesine yapılacak birkaç girişimden sonra yeterli bir sonuç elde etmekteyiz. Ancak bu tedavi şekli daha çok genç hastalarımız için geçerlidir. Daha ileri yaşta hastalarımızda yeterli bir sonuç almak için cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedaviler kaşı iple asma, endoskopik cerrahi ve direk kaş bölgesinden yapılan operasyonlardır. Bunlar içinde ise iple asma işlemi komplikasyonları ve tedavinin kısa süreli olması nedeniyle çok fazla tercih edilmez. Endoskopik işlem kafa derisinden gerçekleşmektedir. Direkt kaşa yönelik işlemler ise daha kalıcı ve kaş pozisyonuna en iyi pozisyonu verediğimiz cerrahi operasyonlardır.

Ülkemizde estetik cerrahi denilince hangi organ olduğuna bakılmaksızın ilk olarak akla plasik cerrahlar gelmektedir. Ve bu hastalar genellikle plastik cerrahlara başvurmaktadır. Oysa batı ülkelerine ve Amerikaya baktığımızda göz kapaklarını ilgilendiren estetik ameliyatları oftalmoloji eğitimi almış oküloplastik cerrahlar yani göz hastalıkları uzmanları yapmaktadır.

Blefaroplasti uzman kişilerce yapılmalıdır. Blefaroplasti uzman ve deneyimli olmayan kişilerce yapılmazsa bazı komplikasyonlara, sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlar; göz kuruluğu, kapaklarda dışa dönme ve açık kalma, yağ dokusunda kanama, kapaklarda şekil bozukluğu ve asimetri, çekinti ve enfeksiyondur.

Sağlıklı günler dileğiyle…
Op.Dr.Şeyda Atabay Yıldız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göz Çevresi Torbalanmaları Estetik Cerrahisi (Blefaroplasti)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyda ATABAY YILDIZ Fotoğraf
Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ
İzmir
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'ın Makaleleri
► Göz Kapağı Estetiği Blefaroplasti Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Göz Çevresi Torbalanmaları Estetik Cerrahisi (Blefaroplasti)' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şaşılık (Strabismus) Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:12
Top