2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiğinde Sorular ve Cevapları
MAKALE #12736 © Yazan Op.Dr.Ahmet ŞİRİN | Yayın Haziran 2014 | 3,483 Okuyucu
BURUN ESTETİĞİ NEDİR ?

burun estetiği yani tıp alanında adı rinoplasti , yüze yapılan genel bir değişimdir. Burun estetiği, yüzün şeklinde ve görünüşünde merkezi bir rol oynayan bu vücut organını etkilediği ve başarısı birçok faktöre bağlı olduğu için en zor prosedürlerden biri olarak kabul edilir.

Türkiyede Rinoplastinin tarihçesi ne zaman başladı ?

1960 yıllarda cerrahi prosedürlere başlanırken bundan 20 yıl öncesi hızlı ivme kazanmıştır. Yeni anlayış ve bilgi paylaşımı artması ve günümüzde internet ortamıyla daha hızlanmış ve günümüzde en sık yapılan ameliyatlar kategorisine girmiştir.

BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) NE ZAMAN BAŞARILI SAYILIR ? :

Rinoplastinin başarılı sayılabilmesi 3 temel koşula bağlıdır.
1. Burun fonksiyonel olmalıdır, hasta rahatça nefes alabilmeli, kokuları düzgün biçimde hissedebilmeli ve kâbus görmeden, horlamadan rahatça uyuyabilmelidir. Bir çok kişi uyku esnasında ve gün içinde veya egzersiz, aşırı efor durumunda fonksiyonel burun problemleri sorunlarını yaşamaktadırlar.
2. En iyi estetik sonucuna ulaşmak için yüz hatlarında simetri ve uyum önemlidir. Rinoplasti, ameliyattan sonra burun görünüşünü iyileştirmek ve yüz çizgilerinde dengeyi artırmak için etkili bir yoldur. Burun estetik ameliyatı ile hastanın görünüşü kayda değer biçimde iyileşir, bu da güvenini ve kendisine verdiği değeri artırır.
3. Burun ameliyata uğramış izlenimi vermemelidir. hastanın yüz karakteristiğini bozacak radikal değişimler olmamalıdır. Başarılı bir burun estetik ameliyatının asıl amacı hasta için doğal bir görünüm yaratmak, yüz karakteristiklerini olduğundan güzel göstermek ve bunları uyum içerisinde tamamlamaktır.

BU PROSEDÜRDE NE BAŞARISIZLIK TEŞKİL EDER? :

Yukarda verilen koşullardan bir veya birden fazlasında başarısız olmak bu prosedürün başarısız olduğunu gösterir. İstenilen sonuca ulaşmak için bir operasyon daha gerekebilir. Fakat sonucun başarısızlık olarak değerlendirilmesi veya başarısızlığın derecesinin sübjektif mi objektif mi olduğu tartışılır.

MÜKEMMEL BİR BURUN VARMIDIR? :

İkinci operasyonun ilk yapılan operasyondan daha zor olacağından, Başarısızlık durumunda doğru cerrahı seçmiş olmak önem kazanmaktadır. Hasta komplikasyonlardan yani Olumsuz etkilerden kaçınmak ve ileride sıkıntı çekmemek için doğru tercih yapılmalıdır. Birçok kişi mankenlerin veya bir aktris, bir top modelin burnuna hayran kalmakta ve arzulamaktadır. Ayrıca birçok kişi vardır ki çok elegant burunlar olmamasına rağmen, bu sosyal hayatlarına, ünlerine, kariyerlerine mani olmamakta, tam tersine hoşnutlukla yorumlanmakta ve göstermektedir. Örneğin. Barbara Streisand
Televizyon ve sinema standartlarından etkilenen birçok hasta cerrahlardan mükemmel burun istemiştir. 1950 lerde ve 1960 larda cerrahlar yukarı kalkık, küçük ve kısa burun taleplerine dayanamamışlar ve bu gidişatın kurbanı olmuşlardır. Fakat sonuç her zaman başarılı olamamıştır. Çünkü burun yüz hatlarına uyum sağlamamış ve klasik yüz oranlarına uymamıştır.

Günümüzde ideal burun anlayışına tamamen farklı bir yaklaşım söz konusudur. İyi bir cerrah hastasına burun kesin bir şablonu olmadığını bildirmelidir. Ayrıca her burunun kendi karakteri ve kişiliği ile farklı olduğunu ve burnun da kişiye özgü olduğunu belirtmelidir. Herhangi bir rinoplasti de cerrahın gayesi kişiye uygun ve özgü olan burnu yaratmaktır.

Burun cerrahları siparişe göre burun yaratmazlar. Cerrah; öznelliğini doğallığın kusursuz olması inancından alan ve amacı yüzdeki mükemmel uyumu sağlamak olan sanatçıdır.

HANGİ FAKTÖRLER BAŞARISIZ BİR RİNOPLASTİYE YOL AÇAR?

Başarısız bir rinoplastinin temel neden Cerrahın deneyimsizliğidir. Rinoplasti yüzdeki en zor cerrahilerdendir. Cerrahın bu konuda önemli bir deneyime sahip olması gerekir. Burun içi ve dışı bir bütündür. Bundan dolayı aynı cerrah problemin hem fonksiyonel hem de estetik açıklarını düzeltmelidir. Ve bilinmelidir ki burnun iç problemlerinin düzeltilmesi, estetik açıdan güzelleşmeden çok daha zordur. Hastalar tarafından yaşanan ortak ikilem – bilgi yetersizliğinden dolayı burundaki ikili, hem fonksiyonel hem estetik problemin çözülmesi için hangi cerraha başvurmaları gerektirdiğidir.

Doğru doktoru seçmenin kriterleri nelerdir ?

5 tane kilit noktası vardır.
1. Cerrahın ameliyatı yapacak yeterli bilgi ve tecrübesinin olması. Bu cerrahi için teorik ve pratiğinde Sertifikasyonlar ve eğitimlerle desteklenmiş olması gerekir.
2. Burun ameliyatlarını alt yapısı tamam, ekipman eksiği olmayan hastaneler de yapmalıdır.
3. İşin fonksiyonelliği için bu işinde cerrahisine hakim yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmalıdır.
4. Kariyerinin önemli bir kısmını burun cerrahisine adamış olması gerekir
5. İlgilenen hastalar işin değerini anlatmak için eski hastalarının ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflarını göstermesidir.
Doğru cerrahı seçmiş olması önemli bir başarısızlık durumunda ön plana çıkarır; çünkü ikinci operasyon orijinal operasyondan çok daha zordur. Bu sebeple hastanın doğru tercihi yapması gerekir. Bu sayede ileride oluşabilecek komplikasyonların yani olumsuz etkilerin ve sıkıntıların önüne geçmiş olur.
Doktor ve hasta arasında güven ortamı oluşması önemlidir, Ameliyat öncesi cerrah ve hastanın iletişimi estetik burun cerrahisinin başarısında kilit rol oynar. Bir taraftan doktorun hastanın mantalitesini ve beklentilerini anlamasını sağlar, diğer taraftan hasta beklentilerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini anlar. Bir yandan da doktor ile güven bağı kurar.
Hasta ameliyat sonrası iyileşme sürecinin nispeten uzun olduğu konusunda bilgilendirilmelidir. Şişme ve cildin iyileşmesi için zaman gerekir. Bu sebepten dolayı operasyonun gerçek sonucu ve burunun son biçimi başlangıçta tam olarak görülmez, ancak birkaç aydan sonra şişlikler tamamen indiğinde belli olur. Hasta bundan dolayı kesin sabır göstermelidir ve ameliyattan hemen sonra hevesi kırılmamalıdır. Hasta gerçekçi beklentilere sahip olmalıdır ve bir iyileşme sürecinde olduğunu anlamalıdır. Hasta ayrıca yüzün genel görüntüsüne uymayan bir şey yapılmasını isterse cerrahın hayır deme kapasitesi olduğunu bilmelidir. Bunlar mükemmel hasta doktor ilişkisinin kilit noktalıdır. Bu sayede iki tarafı da memnun edecek en iyi olası sonuçlar elde edilebilir.

Hata yapma faktörü nedir? ;

İyi bilinmelidir ki sadece ameliyat yapmayanlar komplikasyonlardan tamamen kaçınabilir. Burun cerrahı bir heykeltıraş gibidir. Yüzdeki en iyi uyumu oluşturması istenir. Sanat yaparken veya mermeri oyarken sonuç her zaman beklenendir. Fakat burun cerrahları canlı dokuyu işler ve bu materyalde en iyi sonuç alınması için tüm eforlara karşın beklenen tepkiyi her zaman vermeyebilir

BAŞARISIZLIK OBJEKTİFMİDİR?, SUBJEKTİFMİDİR?

Ameliyatlar arasında Rinoplasti en çok düzeltme yapılan cerrahidir. Reoperasyon yani düzeltme ameliyatları, özellikle ilerleyen yaş ile burunu estetik olarak iyileşmesi arandığı zaman, rinoplasti yüzün görüntüsünü değiştiren bir operasyon olduğundan beri bir çok hasta çevrelerinin düşüncelerine karşı yeni yüzlerine alışamamaktadırlar. Bu nedenle birçoğu önceki sonuç başarılı olmasına rağmen tekrar operasyona başvururlar. Sizde bu hasta kategorisinde iseniz ve geçirdiğiniz rinoplastiden sonra hala sonuçlarından memnun değilseniz, tam olarak size uyanı anlamamış olmanız olasıdır. İstediğiniz buruna sahip olduysanız fakat hala mutlu değilseniz, tam olarak ne istediğinizi, asıl amacınızı düşünün. Belki hesaba katmadığınız başka faktörler vardır. Problem fonksiyonel mi, estetiksel mi? Belki duygusal?, Duygusal bozukluklar çoğunlukla medikal problem olarak belirirler. Bu hasta tarafından hemen algılanamaz. Buda pek çok arayışa ve serüvene yol açar.

REOPERASYON (TEKRAR AMELİYAT) KOMPLİKE BİR AMELİYATMIDIR? :

Burun içi ve dışı bir bütündür. Bundan dolayı aynı doktor problemin hem estetik Hem de fonksiyonel yönüne hitap etmelidir. Ayrıca bilinmelidir ki burun içindeki problemin düzeltilmesi estetik iyileştirmelerden çok daha zordur. Rinoplastide ilk operasyondaki ciltteki yapışmalar, yara skarları nedeniyle tekrar yapılan rinoplasti ameliyatlarında cerrahi manipülasyonlar zordur. Aynı zamanda ilk ameliyatta fazlaca doku çıkarılması nedeniyle yeterince doku bulmak ve bunları kullanmak, tekrar operasyonlarında zorluklara neden olacaktır. İlk ameliyata bağlı fazlaca doku çıkarılması söz konusuysa düzenleme ve şekillendirme için ikinci rinoplasti yapmak yeterli bir sebeptir. Bu sebep ile ikinci ameliyatını olacak kişi zaten bu durumun stresini yaşamaması için , en başta doğru cerrahı seçmesi çok önemlidir. Bir ikinci operasyon durumunda, Kanımızca, hasta doğru tercihi yapmak için daha da fazla sorumluluk hissetmektedir. Hiçbir doktor mucizeler yaratmaz. Fakat sadece iyi, deneyimli ve eğitimli bir cerrah önceki hatayı anlayabilir, düzeltebilir ve yüz hatlarında dengeyi sağlayabilir. Bu sonuca ulaşmak için cerrah tüm mümkün olan teknolojileri kullanacaktır. Ayrıca iyi düzenleme ve uzmanlık gereken teknikleri de kullanabilir, Açık rinoplastide olduğu gibi. Bu cerrahın açık bir alanda, tüm hareketleri görünür bir şekilde çalışabilmesini mümkün kılar. Açık rinoplasti en önemli en önemli tekniklerden biridir ve diğer metotların çözemediği zor problemleri hiç sıkıntı bırakmadan çözebilir. Fakat aklınızda tutmanız gereken nokta cerrahın sanatsal gözü, iyi doktor hasta ilişkisi ve hastanın gerçekçi beklentileri iki tarafında amaçlarına ulaşmasını sağlar. Yaklaşım: Fonksiyonel olarak iyi çalışan, yüze uyumlu , simetrik, hoş eşsiz bir sanat eseri yaratmaktır….
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiğinde Sorular ve Cevapları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ahmet ŞİRİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ahmet ŞİRİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet ŞİRİN Fotoğraf
Op.Dr.Ahmet ŞİRİN
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ahmet ŞİRİN'in Makaleleri
► Burun Estetiğinde Son Trendler Op.Dr.Defne ERKARA
► Burun Estetiğinde Son Trendler Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Burun Estetiğinde Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Burun Estetiğinde Yeni Trendler Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR
► Emzirme ile İlgili Sorular ve Cevapları Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiğinde Sorular ve Cevapları' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:08
Top