2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Bitter Çikolata?
MAKALE #12744 © Yazan Dyt.P. Seda CENGİZ | Yayın Haziran 2014 | 4,594 Okuyucu
Öncelikle çikolatanın bileşenlerinden bahsedelim…

Çikolata kakao yağı, şeker ve çikolata tipine göre kakao kuru maddesi ve/veya toz kakao, süt ve/veya süt tozu ve çeşni maddelerinden oluşan bir besindir.
İlk fabrikası 1860 yıllarında Avrupa’da kurulan çikolatanın bilinen 3 çeşidi vardır. Bunlar bitter çikolata, sütlü çikolata ve beyaz çikolatadır. Ülkemizde ise ilk 1927’de fabrikası kurulmuştur.

Çikolata çeşitleri & Besin Değerleri
Bitter çikolata: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az %14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.

Sütlü çikolata: Bileşiminde en az %2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az %3,5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.

Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır.

Çikolata çeşidi
Kalori Karbonhidrat Protein Yağ
Bitter Çikolata 543 50 6,5 33,7
Sütlü Çikolata 553 53 6,9 34.2
Beyaz Çikolata 552 58 6,5 32,7
Tablo 1: Çikolata (100 gram) çeşidine göre besin değerleri

Peki neden Bitter Çikolata?
Çikolatanın 3 çeşidine de baktığımızda Tablo 1 ‘ de gördüğümüz besin değerleri açısından çok büyük farklılıklar görülmüyor. Fakat bileşenleri değişken olan çikolata çeşitlerinde en çok kakao bitter çikolatada görülmektedir.

Kakao sağlık mıdır?

Hollanda’da yapılan 10 araştırma tansiyonu düşürdüğünü ortaya koymuştur. Bu araştırmalarda kullanılan çikolata miktarı 100 gram olduğundan yüksek kalorisinden kaynaklı önerilmemektedir, fakat Almanya’da yapılan başka bir araştırmada 10 gram bitter çikolata günlük tüketildiğinde 4 - 5 aylık bir süreçte tansiyonu düşürdüğü görülmüştür.

İngiliz Reading Üniversitesinde yapılan bir başka araştırma ise çikolatanın (bitter) görme yeteneğini iyileştirtiğini ortaya koymuştur. Araştırmada bitter ve beyaz çikolata kullanılmış, bitter çikolatada bol miktarda flavonoidler bulunurken beyaz çikolatada neredeyse hiç flavonoidler bulunmamaktadır. Flavonoidlerin güçlü bir antioksidan oldukları bilinirken, kan akışını da düzenlediği bu araştırma ile ortaya konulmuştur. Kan akışını düzenlemesinden kaynaklı, görme yetisini de düzenler.

İsveç, Stokholm Karolinska Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalarda da yine flavonoidlerin tansiyonu düşürdüğü görülmüş, düzenli bitter çikolata yiyen erkeklerin, daha az beyin kanaması vakasıyla karşılaştıkları saptanmıştır. Flavonoidlerin aynı zamanda antienflamatuar etkiye sahip olduğu da bilinmektedir.

Bunların yanı sıra bir çok araştırma, bitter çikolatanın daha bir çok faydasını ortaya çıkartmıştır. Fakat günlük kalori ihtiyacı 1800 - 2500 kalori arası değişen bir kişinin 100 gram çikolata yemesini önermeden önce oturup bir düşünmekte fayda var. Bitter bile olsa tadında bırakmakta fayda var!
Yazan
Dyt.P. Seda CENGİZ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Bitter Çikolata?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.P. Seda CENGİZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.P. Seda CENGİZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.P. Seda CENGİZ
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.P. Seda CENGİZ'in Makaleleri
► Bitter Çikolata Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Ah Çikolata Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Neden Bitter Çikolata?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zayıflamak İçin Diyet Yapmaya Son! ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:32
Top