2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik-Lohusalık ve Ramazan
MAKALE #12763 © Yazan Op.Dr.Emre GÜRÇKAYA | Yayın Haziran 2014 | 3,560 Okuyucu
Malumunuz üzerine İslam Dininde en mübarek ay olan ramazan’a sayılı günler kaldı. Ramazan deyince de akıllara hep oruç ile ilgili sorular gelmekte. Ben de kadınların gebe ve lohusa iken oruç tutup tutmaması hakkında siz okurlarımıza bir yazı hazırladım. Oruç, fecir (imsak) vaktinden günesin batımına kadar geçen süre içinde yeme, içme ve cinsel arzulardan uzak durma ile ifa edilen bir ibadet şeklidir. Hamile ve emziren bir kadının neredeyse 16 saat hiçbir şey yemeden, içmeden sağlıklı kalabilmesi, bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi çoğu zaman mümkün değildir.
Bunun yanında dinimizce hamile ve emzikli kadınların oruç tutmak gibi bir yükümlülükleri de yoktur. Bununla ilgili diyanet işleri başkanlığının bildirisini aynen aktarıyorum; “Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır. Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise hamile ve çocuk emziren anne oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan bayanlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler. “
Gebelik ve emzirme döneminde kadın fizyolojik olarak sık sık acıkır ve kan şekeri düşer. Bu durumda sıklıkla tıbbi müdahale gerektirebilecek bayılma olayları görülür. Özellikle günümüzde ramazanların uzun ve sıcak yaz aylarına denk geldiğini de hesaba katarsak gebe bir kadının ciddi boyutlarda susuzlukla karşılaşabileceğini tahmin etmek zor olmaz. Gebelerin artan gıda ve su gereksinimlerin 2-3 saatte bir alınan dengeli öğünlerle karşılanması gerekir.
Erken gebelik döneminde yani gebeliğin ilk 3-4 aylarında açlık ve susuzluk daha iyi tolere edebilir. Ancak bu tamamen kişiye bağlıdır. Eğer gebenin aşermesi yoksa iştah durumunda herhangi bir değişiklik olmadıysa oruç tutulmasında sakınca olmayabilir. Yalnız tekrar belirtmek gerekirse bu kişiden kişiye değişkenlik gösterir. İlerleyen gebelik aylarında daha önce de belirttiğim gibi gebelerin hem enerji ve su ihtiyacı arttığı gibi hem de bebeğin baskısıyla mide kapasitesi de azalır ve bu da reflü gibi bazı mide sorunlarını beraberinde getirir. Lohusalık ve emzirme döneminde ise Oruç tutmak daha sıkıntılı bir hal alabilir zira Annenin enerji ve sıvı ihtiyacı daha da artar. Özellikle bebeğin sadece anne sütü ile beslendiği ilk altı ayda bu durum daha belirgindir. Bebeğiniz 6 aydan büyükse, ek besinlerle takviye yapabileceğiniz için daha rahat oruç tutabilirsiniz. Ama yine de dengeli beslenmeye dikkat edin. Yine de yukarda belirttiğimiz şartlar dahilinde Oruç tutmak isteyen anne ve anne adaylarına bazı tavsiyelerimiz var;
* Mutlaka sahura kalkın ve dengeli beslenin.
*Özellikle iftar saatinde aşırı şeker ve yağlı gıdalardan uzaklaşın.
* Emzirme döneminde artan kalori ihtiyacınızı gidermek için boş enerji kaynaklarından (meyve suyu vb) değil; daha sağlıklı kaynaklardan (meyve, esmer, tam tahıllı ekmekler vb) yararlanın.
* Yumurta, et, tavuk, balık, kuru baklagilleri her gün çeşitlendirerek protein alımını artırın.
* Özellikle bir alerjiniz yoksa mutlaka her gün süt ve süt ürünleri tüketin.
* Mevsimine uygun meyve (kavun, karpuz, kiraz, kayısı vb) ve sebze (enginar, bakla, semizotu gibi) tüketin.
* Bol su için (Emziriyorsanız 3 litre veya daha fazla için.) Özellikle emziriyorsanız anne sütünün azalmasını önleyebilir.
*Sıvı kaybını önlemek için günlük aktivitelerinizi kısıtlayın gündüz sıcak saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik-Lohusalık ve Ramazan" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Emre GÜRÇKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Emre GÜRÇKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Emre GÜRÇKAYA
Denizli
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Emre GÜRÇKAYA'nın Makaleleri
► Lohusalık Dönemi Prof.Dr.Cem TURAN
► Gebelik Öncesi Dönem ve Gebelik Takipleri Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Dış Gebelik - Ektopik Gebelik Op.Dr.Burcu ARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Gebelik-Lohusalık ve Ramazan' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Genital Estetik Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:49
Top