2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnme (Serebrovaskuler Olay, Stroke)
MAKALE #12768 © Yazan Uzm.Fzt.Mehmet DURAY | Yayın Haziran 2014 | 4,019 Okuyucu
İnme ; beyin damarlarının çeşitli sebeplerle tıkanması veya damarlarda oluşacak kanamalar sonucunda ortaya çıkan klinik tablodur. Beynin kanlanmasında görülen bu işlev bozukluğu sonucu beyin dokusunda harabiyet hatta beyin dokusunun oksijensiz kalmasına bağlı olarak nöron(sinir hücresi) nekrozu görülebilmektedir.

Beyin çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Hasar, hangi bölgedeyse o bölgenin yönettiği fonksiyonlarda zayıflama veya tamamen kayıp gözlenebilmektedir. Bu yüzden tanı ve tedavide hasarlı bölgenin bilinmesi önem arz etmektedir. Örneğin ön beyin dolaşımındaki bozukluk neticesinde kol fonksiyonları, bacak ve ayak fonksiyonlarından daha fazla etkilenmektedir. Orta beyin bölümünün kanlanmasındaki bozukluk ise bacak ve ayak fonksiyonlarını, kol fonksiyonlarından daha fazla etkilemektedir. Hasarlı bölgenin lokalizayonunun bilinmesi bize, tedaviyi erken dönemde şekillendirmemiz açısından kolaylık sağlamaktadır.

Beyin, vücudun komuta merkezidir. Gözlemsel olarak bakacak olursak; lezyonunda ( hasarında) en çok etkilenecek bölgeler yüz ve uzuvlardır. Bu yüzden fizyoterapi değerlendirmesi ve tedavisinde gözlemin ve her bir yapının ayrı ayrı ele alınması gerekmektedir. İnme sonrası görülebilecek komplikasyonlar;

  • Spastisite (Kas tonusunda artma)
  • Hipotoni (Kas tonusunda azalma)
  • Duyu bozukluğu veya tam duyu kaybı
  • Refleks Mekanizmaların Bozulması ( Derin tendon reflekslerinde artma veya patolojik reflekslerin ortaya çıkması gibi): Mesela quadriceps adını verdiğimiz bacağın en güçlü kası, kemiğe yapıştığı noktadan küçük bir darbe dahi alsa kasın bu uyarana verdiği cevap daha hızlı ve şiddetlidir. Kas, daha kolay uyarılabilir bir hal almıştır.
  • Kas kuvvetinde azalma
  • Kasların çekiş açılarındaki değişmeye bağlı olarak zıt kasların güç dengelerinde bozulma
  • Görme bozukluğu, duyma problemi, algılama problemi
  • Görme ve denge yollarındaki etkilenmeye bağlı olarak denge problemleri
  • Yürüyüş bozuklukları : Hastaların yürüyüşleri belirgin olarak değişir. Adım atmak zorlaşacağı için yürürken sağlıklı bir bireyden çok daha fazla enerji sarf ederler. Bu durum ise hastaların erken yorulmalarına sebep olur.
  • Hastaların fiziksel görünümünde de problem oluşur. Hastanın omuz, kol, gövde ve bacak problemlerinden dolayı hastalar bir taraflarına eğik dururlar.
  • Hastalar ayrıca ağrı, omuz çıkığı, tuvalet ihtiyaçlarındaki zorluklar , uykusuzluk gibi problemlerden yakınmaktadırlar.
Görülen tüm bu problemler, zaman içerisinde artma eğilimindedir. Bu yüzden problemler erken zamanda kontrol altına alınmalıdır. Rehabilitasyon sürecinde zaman kaybedilirse, beyin dokusunun iyileşmesi ve semptomların giderilmesi zorlaşmakta, KRONİK DÖNEMDE İMKANSIZ HALE GELMEKTEDİR.

ÖRNEK 2 VAKA SUNUSU

1) İlk hastamız 50 yaşında ve sol taraf inmesi vardı. Bu hastayla beyin kanaması geçirmesinden 1 ay sonra çalışmaya başladık. Hastamızda 3 ay içerisinde mükemmele yakın gelişme kaydettik. 5 ay sonraki düğünlerinde, misafirlerini oturarak karşılamak istemeyen hastamız, misafirlerini ayakta karşılayarak düğününü rahatça yaptı.

2) İkinci hastamızsa 45 yaşında, erkek. Trafik kazası geçiren hastamızın yine sol taraf inmesi mevcut. Kazanın üzerinden 2 yılı aşkın bir süre geçmişti. Kazanın akabinde hemen fizyoterapi almaya başlamış ve tripod ile yürüyor duruma gelmiş. Psikolojik sorunları sebebiyle tedaviyi bırakınca tekrar ayağa kalkamamış. Yaptığımız çalışmalarda ise çok yavaş sonuç alıyorduk. 1 senelik çalışmanın sonucunda ancak oturduğu yerden minimum yardımla kalkar duruma gelebildi.

İki vakayı karşılaştırınca, 2. hastanın daha genç olmasına rağmen rehabilitasyona ara vermesi ve geç başlaması sebebiyle tedavisinin çok daha uzun bir süre aldığını görmekteyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnme (Serebrovaskuler Olay, Stroke)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Mehmet DURAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Mehmet DURAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet DURAY Fotoğraf
Uzm.Fzt.Mehmet DURAY
Isparta
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Mehmet DURAY'ın Yazıları
► İnme (Felç - Stroke) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Serebrovasküler Olay (Svo-Cva-Svh) ÇOK OKUNUYOR Fzt.Selin CİNNİOĞLU
► İnme (Felç) Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
► Felç(İnme)Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Felç (İnme ) Tedavisi Fzt.Sedat BAYRAK
► Felç (İnme) Rehabilitasyonu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► Felç(İnme), Sizi Hayata Küstürmesin Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İnme (Serebrovaskuler Olay, Stroke)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaşlanma Ağustos 2013
◊ Fizyoterapist Kimdir? Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:10
Top