2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evliliği Yürütemiyoruz: Boşanma Terapisi, Arabuluculuk ve Anlaşma
MAKALE #12778 © Yazan Psk.Dnş.Şenol BAYGÜL | Yayın Haziran 2014 | 5,016 Okuyucu
Aile her toplumda çağlar boyunca doğal olarak oluşmuş, sosyal bir kurum olarak kendini göstermektedir. Eşler, aile birlikteliğini uyum, mutluluk, huzur ve hoşgörü amaçlayarak kurmaktadırlar. Zaman içerisinde çatışmanın olmadığı evlilik olamaz. Gündelik hayatın stresi, zorlukları bireylerin değerleri ve düşünceleriyle birleşince, çiftlerin kimi zaman fikir ayrılıkları, tartışmalar ve hatta ilişkideki kişilerden birinde veya her ikisinde ayrılmayı istemeye varan sonuçlar doğurabilir. Ailedeki çatışma tırmandığında bundan ailedeki herkes olumsuz etkilenir ve nihayetinde çocukların uyumları da bozulur. Çocuklar, özellikle bireysel uyumda zorluk yaşarlar ve yaşıtlarıyla ilişkileri bundan olumsuz etkilenir. Bu yüzden birçok çift kendileri ve çocuklar uğruna ayrılma veya boşanma yolunu seçmektedirler. Eşlerin, birlikteliklerinden psikolojik olarak doyum sağlamadıkları, beklenti ve gereksinmelerini karşılayamadıkları evlilik yaşantılarına yasal olarak son vermelerine "boşanma" denmektedir.

Eşlerin, yasal olarak boşanmayıp aynı çatı altında otursalar bile, duygusal olarak birbirlerinden koptukları, sağlıklı uyum ve birlikteliği gerçekleştiremedikleri zaman da boşanmış oldukları kabul edilmektedir. Kimi zaman eşlerin birlikteliği, kendilerine ve çocuklarına boşanmadan daha fazla zarar vermekte, her iki taraf da kendilerinden ve kişiliklerinden ödün vermek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle boşanma çoğu zaman kaçınılmaz bir süreç olarak kendini göstermektedir. Boşanma planlı ve karşılıklı saygı çerçevesinde gerçekleştiğinde eşler ve çocuklar açısından daha az yıkıcı ve zarar verici olmaktadır.

Evlilikteki kaçınılmaz karşılaşılan zorluklar düşünüldüğünde, aslında bu kadar az sayıda kişinin ilişkilerini kurtarmak adına yardım aradığını görmek çok şaşırtıcıdır. Boşanmak isteyen bireylerin sadece dörtte biri bir şekilde profesyonel yardım aramaktadırlar ve üstelik bunu da ciddi sorunların ortaya çıkmasından ortalama 6 ay sonra yapmaktadırlar.
Boşanmak istemenin birçok nedeni olabilir. Boşanmayı isteyen eşlerin sorunları uzun bir sürede oluşmuş sorunlardır ve kişilerin ilişkiyi sonlandırmayı isteyecekleri kadar şiddetli noktaya varmışlardır. Bunun dışında aslında evlenme nedenleri veya çift terapisi almak istemenin nedenleriyle boşanmanın nedenleri benzerdir. Evlilik stresi bireylerde kaygı bozuklukları, depresyon, madde kötüye kullanımı veya sağlık sorunlarına neden olacak kadar yoğun hale gelebilir. Bu zorluklar genel mutsuzluğa, kişinin kendisini, başkalarını, yaşamı olumsuz algılamasına ve en korkutucu olanı da eşlerden birinin ötekine fiziksel saldırıda bulunması noktasına kadar birçok soruna yol açabilir. Ayrılmak isteyen çiftlere iki şekilde yardım edilebilir. Bunlar boşanma terapisi ve arabuluculuktur.
Boşanma Terapisi, Arabuluculuk
Boşanma terapisi, çiftlerle psikolojik danışma çeşitlerinden biridir ve çiftlere fiziksel,
psikolojik ve yasal olarak ayrılmalarına yardım etmeyi ifade eder. Boşanma durumlarıyla
danışmanlar kişisel, ailevi ve diğer boşanmadan kaynaklanan sorun ve zorluklarıyla danışanlarının etkili baş edebilmesi için gerekli kuramsal donanım ve pratik-klinik stratejilere sahip olmalıdırlar. Boşanma terapisinin amaçları şunlardır:
• Evliliğin sona erdiğini kabul etme
• Boşanılan kişi ile boşanma sonunda sağlıklı bir şekilde ilişki kurabilme
• Duygusal destek bulmak suretiyle makul düzeyde duygusal uyum sağlama
• Dinsel ve tinsel kaygı ve huzursuzlukla baş etme
• Sonlanmakta olan evlilikte kendi payının farkına varma
• Varsa, söz konuşu evlilikten olan çocukların yaşayacakları "kayıp" duygusuna uyum
sağlamalarına yardım etme
• Boşanmanın sebep olduğu kriz durumundan yararlanarak bunu kendi hakkında farkındalık kazanma ve gelişimi için bir fırsat olarak görme
• Makul ve kabul edilebilir bir yasal anlaşmaya varabilme
• Yeni sağlıklı alışkanlıklar geliştirme
Yukarıda belirtildiği gibi, çiftler ilişkilerini güçlendirme ve boşanmadan kaçınmak için birçok yol kullanırlar. Boşanmayı düşünen çiftlerle çalışan evlilik danışmanları hem kuramsal hem de kuramsal olmayan kökenlere dayanan çeşitli teknikler kullanırlar. Bunlar, kişilerin içinde büyüdükleri ailelerden kaynaklanan ve hala çözülmemiş sorunları ele almak bunlardan biridir. Örneğin, bir kadın eş, büyümekteyken hiçbir zaman fikrinin önemsenmediğini söyleyebilir. Dolayısıyla, eşi kendisini yeterli bir dikkatle dinlemediğinde kendisini değerli görülmediğini hissederek üzüldüğünü ifade edebilir. Böylesi bir farkındalık, acılara yol açan bir örüntüyü kırabilmenin ilk adımıdır. Çift, evliliğin devamını istesin veya ayrılmada kararlı olsun bunun yerine daha sağlıklı yeni etkileşimlerde bulunmaya olanak yaratacaktır.
Çiftler, danışmanlarla boşanma ile ilgili sorunlarda çeşitli şekillerde çalışabilirler. Bunların bazıları; okuma, yaşantılarını irdeleme veya yapılandırılmış alıştırmalar olabilir. Evlilik danışmanlarının boşanmayı düşünen çiftlerle uygulayabileceği diğer teknikler şunlardır:
l. Duygular bireyin değerlerini yansıttığından, diyaloglarda duygulara yönelik dinlemek
2. "Sen" sözcüğü karşıdakinde savunmacılığa yol açan suçlayıcı bir ifade olduğundan bu ifadeye moratoryum uygulama ( ara verme, bir süreliğine müsaade etmeme )
3. Çift ilişkilerine ilişkin sorun yaratan durumlara zaman ayırmalı; çünkü bu gibi meselelere el atılmadığı takdirde sonraki zamanlarda da var olmaya devam edeceklerdir.
4. Çatışma durumunda bile partnerin sözünü kesmeden dinleme
5. Geçmişin çözümlenememiş sorunlarını gündeme geldiğinde topyekûn "içini boşaltma" şeklinde ele alınmasına engel olma
6. "Ben dili" kullanarak ifade edilen duygu ve düşüncelerin sahiplenilmesi
7. Öneri getirmek veya fiziksel etkinliklerden kaçınmak
8. ihtiyaç halinde çözümü ertelemek, böylelikle hem partnerler düşünmeye zaman ayırmış olur hem de konuyu ele almaya daha uygun hale gelebilirler
Tüm bunlara ek olarak ayrıca şunları da belirtmek gerekir. İnsan türü, doğası gereği kaygıdan ve acıdan hızlıca kaçma eğilimindedir. Boşanmaların yaygınlaşması ve böylelikle giderek sıradanlaştırılması, yaşanan acı deneyimlerden hızlıca kurtulmak adına, üzerine yeterince düşünülmeden alınan hızlı kararlara yol açabilir. Bu da eşlerin birlikte sorun çözme becerilerini geliştirmeleri yerine kolay yolu yani boşanmayı seçmeleri anlamına gelir. Oysa her sorun, çiftlerin birbirleri ile olan bağlarını güçlendirmek için sunulmuş bir fırsatta olabilir. Sorunlu evliliklerde eşler birlikte sorun çözmek amacına yönelik bir ekip oluşturmayı öğrenmek yerine sorundan kaçmayı öğreniyorlar. Daha da kötüsü boşanan eşler bir sonraki beraberliklerinde de sorunlara katlanamıyorlar. Çünkü yeni ilişkilerinde de çatışmalar ve sorunlardan arınmış birliktelikler umuyorlar. Sorunlarına rağmen birlikte kalmayı isteyen ancak bunu nasıl başaracağını bilemeyen çiftler olarak sizlere bu konuda yardım edebilecek bilgi ve beceriler sunan kurumlar ve profesyonellerden çekinmeden destek almayı unutmayın. Ömür boyu mutluluklar…

Psikolojik Danışman
Şenol Baygül

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evliliği Yürütemiyoruz: Boşanma Terapisi, Arabuluculuk ve Anlaşma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Şenol BAYGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Şenol BAYGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenol BAYGÜL Fotoğraf
Psk.Dnş.Şenol BAYGÜL
Antalya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi74 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Şenol BAYGÜL'ün Makaleleri
► Aşk Evliliği Psk.Dnş.Kevser ORAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Evliliği Yürütemiyoruz: Boşanma Terapisi, Arabuluculuk ve Anlaşma' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:19
Top