2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir?
MAKALE #12799 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Haziran 2014 | 3,729 Okuyucu
Vajinismus Nedir?

Vajinismus, çiftlerin cinsel yaşamında en sık rastlanan cinsel uyumsuzluklardan birdir. Cinsel ilişkiye hiç izin vermeyen, izin verse de ağrı ve kasılmalardan dolayı bir eziyete dönüşen vajinismus, çifti, özellikle de kadını zamanla cinsellikten köşe bucak kaçarır, cinsel isteksizlik yaratabilir. Her hangi bir yaşta, hayatın herhangi bir döneminde karşılaşabilecek bir cinsel işlev bozukluğu olan vajinusmusu gelin kaç türde görülebileceği ve vajinismus tedavisinin nasıl olduğunu bu yazımızda değerlendirelim.
Vajinismus rahatsılığı iki türlü ortaya çıkmaktadır. Cinsle sağlık uzmanlarına göre Premier (birincil) vajinismus türünde kadının ağrısız bir şekilde cinsel birleşme yaşaması pek mümkün değildir. Zira cinsel organları çevreleyen vajinal kasların kadının kontrolü olmadan adeta spazm geçiriyor gibi kasılması buna izin vermez. Bu tür vajinusmuslu kadınlar hiçbir şekilde bir cinsel birleşme yaşayamamışlardır. Bu kadınlar ne vajinal tampon kullanabilmekte, ne de jinekolog konrolünden geçebilmektedirler. Birincil vajinismus yaşayıyorsa bir çift, cinsel birleşmeyi hiç gerçekleştiremezler.
Cinsel ilişkilerinin başlangıcında ve devamında cinsel istek duyan, cinsellikten haz alan bir çift, ilerleyen süreçte vajinismus rahatsızlığına yakalanabiliyorlar. Bu türdeki bir rahatsızlığa da seconder (ikincil) vajinismus denmektedir. Bu rahatsızlık bazı önemli yaşam olayların neticesinde, mesela tıbbi bir operasyon, her hangi bir psikolojik travma yaratan olay, doğum sonrası ya da menopoz döneminde baş gösterebilir.

Vajinismus Tedavisi Mümkün Mü?

Hangi nedenle olursa olsun, başarılı bir cinsel terapi ile vajinismus tam anlamıyla tedavi edilebilir. Vajismus tedavisinin başarısında bir cerrahi operasyon, ilaç, hipnoz ya da bunun gibi her hangi bir karmaşık teknikler gerekmez. Kesin ve net olarak vajinismuslu çift rahatsızlığını kabul eder, cinsel danışmanlıkta önerilen tedavi programına harfiyen uydukları takdirde, %100 her hangi bir acı ve ağrı duymadan keyif veren cinsel hayata kavuşabilmeleri mümkündür. Vajinismus nitelikli bir cinsel terapist eşliğinde çok kolay çözümlenebilecek bir rahatsızlıktır.

Vajinismus Türleri


Birincil vajinismus, ilk cinsel deneyimde, özellikle ülkemizde ilk gece, gerdek gecesi ve sonrasında belirti gösteren bir türüdür. Penis vajina birleşmesine izin vermez, ağrılı ve acılı bir deneyimdir. Kadın tarafından hissedilen dayanılmaz gibi gelen bu hisler bir kere bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşmesine izin vermez. Birincil vajinismusta çift hiçbir zaman cinsel ilişkiye girememiştir. Defalarca denemişlerdir, ama sonuç gene aynı olmuştur. Her ikisi de bu durumu katlanılmaz bulur. Olumsuz duygular dayanılmaz olur. Cinsel terapiye başvuran çiftlerin en büyük yakınması, kadının tampon bile kullanamadığını, kendi el ve parmaklarını dahi vajinasına yaklaştıramadığını söylerler. Kadın sanki vajinasında ne tomponun, ne parmakların ne de penisin girmesine izin vermeyen bir “etten duvar “ dan bahseder. Vajinismusun şiddeti arttıkça, cinsel birleşmeye olan inanç hemen hemen sıfıra iner. Düşük şiddetli vajinismusta kadın sadece ağrı hissettiğini, ağrı ve acıya rağmen tampon kullanabileceğine inanır.
“Eşimle evleneli 4 ay olmuştu ve hiç ilişkiye girememiştik. Denemelerimizde sürekli sorun yaşıyorduk, tartışıyorduk. Kavga ediyorduk. Eşim elinde olmadığını söylüyor, sürekli ağlıyordu. Bende ise erkekliğini ispatlayamamış duygusu ve bununla beraber hergün sinir stres moral bozukluğu vardı. Yalnız bu sorunu yaşarken eşime olacak sıkma canını diyordum ama yine de olmuyordu. Bu durum 4 ay devam etti ve sıkıntımızı çözmek için internetten araştırma yaptık. Bir cinsel danışman buldum ve randevulaştık. İlk gittiğimizde tedirgindik, ama terapistin güler yüzü ve samimi davranışları içimizi rahatlattı. Sorunumuzun vajinismus olduğunu ve %100 çözölebileceğini söyledi. Yaklaşık 2 aylık bir tedavi ile bu sorunu hallettik. İyi ki cinsel terapiye başvurduk diyoruz.”

İkincil vajinismusta çift, cinsel yaşamında haz alıp haz veren sürekli bir deneyim halindeyken, yani cinsel yaşamı normal bir seyirdeyken, herhangi bir yaşta kasılma, ağrı ve penisin vajinaya girişinde güçlük oluşmaya başlar. Doğum, her hangi bir enfeksiyon, menopoz ya da nedeni bilinmeyen diğer koşullar, yolunda giden cinsel ilişkiyi olumsuz yönde etkileyerek vajinismus belirtilerine çevirmiştir. Yani daha önce normal cinsel yaşantısı varken, cinsel veya genital travma sonrası problemli bir doğum, düşük, kürtaj, taciz hikayeleri ve tecavüz gibi nedenlerden dolayı gelişen vajinismus durumudur.

“Evliliğimizden beri hem ilişkimiz hem de cinsel hayatımız gayet güzeldi. Tabi şimdi bu durum kötüleşti. Eskiden zevk aldığımız cinsellik artık eziyet olmaya başladı. Eşim de ben de bu sıkıntıdan çok mutsuzduk. Bana göre evliliğimi ben mahvediyordum. Ben acı cekerken eşimin zevk alması mümkün olabilir mi? Benim gibi birisi ile devam etmesi ona haksızlık değil miydi? Kendi kendime dedim ki, bunun bir çözümü olmalı. Kimseye açamadığım sorunumu internetten bulduğum cinsel terapistime açtım. Eşimle birlikte katıldığımız seanslarda ilerleme kaydediyorduk. Bir süre çabaladık ve artık eski halimize geri döndük.”

İster birincil vajinismus, ister ikinci vajinismus türünde bir rahatsılığınız olsun, cinsel terapi alanında eğitim almış, özellikle vajinismus konusunda kendini geliştirmiş, Antalya’da psikoterapi merkezlerinde deneyimli bir psikolog, psikoterapist, psikolojik danışmana başvurarak, çözüme doğru atılacak ilk adımı başlatmış olursunuz. Size çözümü imkansızmış gibi gelen cinsel ilişki sorununuzu, cinsel terapi seanslarında basamak basamak aştığınızı göreceksiniz. Seanslarda, cinsellikle ilgili çarpık, yanlış ve işe yaramayan düşüncelerinizi nasıl değiştirebileceğinizin yollarını keşfedeceksiniz. Terapi süresince belirlenen, evde eşinizle birlikte uygulayacağınız vajinismus egzersizleri ile de rahatsızlığınızdan kurtulabilirsiniz. Cinsel terapi planına sadık kalır, size düşen sorumluluklarınızı harfiyen yerine getirdiğiniz takdirde de, sizin de sağlıklı bir cinsel ilişki yaşamanız, bir birinizden haz alıp, bir birinize haz verecebileceğiniz bir cinsel yaşama kavuşabilmeniz pekala mümkün.

Ali Bıçak
Psikoterapist-Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Vajinismus Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Vajinismus Nedir Psk.Erdim Hasip HAKVERİR
► Vajinismus Nedir? Psk.Nihal ARAPTARLI
► Vajinismus Nedir ? Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:04
Top