2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Bir Cinsel Yaşam İçin Neler Yapılabilir?
MAKALE #1283 © Yazan Psk.Dnş.Betül NAZLISÖZ | Yayın Temmuz 2008 | 9,570 Okuyucu
Mutlu Bir Cinsel Yaşam İçin Neler Yapılabilir?

Bir insanın cinselliği; bedensel, psikolojik ve sosyal koşullardan etkilenir ve bunlarla çerçevelenir. Cinsellik denince akla iki kişinin sevişmesi gelir. Halbuki cinsellik çok boyutlu bir davranıştır.

Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı cinselliği şöyle tanımlar; ' Cinsellik; fiziksel, duygusal, entellektüel ve sosyal yönlerin; kişiliği, iletişimi ve aşkı zenginleştirici etkilerinin bileşiminden oluşur. Herkesin cinsel bilgilere ulaşma ve cinsel ilişkiyi zevk için ya da üreme amacıyla yaşama hakkı vardır. '

Cinsellik doğum öncesi başlayıp, ömür boyu devam eder. Üremeyi, cinsel zevk almayı ve vermeyi içerir. Ayrıca yalnız cinsel organları değil; tüm bedeni ve aklı da içerir. Zildberg'in de ifade ettiği gibi,' Cinsellik bacaklarımızın arasında değil, kulaklarımızın arasındadır.'

Cinsel yakınlık ise; cinselliğin bir partnerle yakın beden teması kurarak, haz duyacak şekilde yaşanmasıdır. Çiftler; sarılmak, öpüşmek, masaj yapmak, birlikte banyo yapmak, erotik öyküler okumak, sohbet etmek, dokunmak, birlikte mastürbasyon yapmak veya cinsel birleşme yoluyla haz duyarak cinselliği paylaşabilirler. Her yakınlığın cinsel birleşmeyle sonuçlanmasını beklemek, günümüzde cinsel bir mit kabul edilmektedir. Örneğin her öpüşmenin ilişkiyle sonuçlanması beklentisi, kişiyi duygusal yaklaşım ve paylaşımlardan uzaklaştırmaktadır. Ortam her zaman ilişkiye müsait olmayabilir; bunun etkisiyle keyifli bir dokunuşun veya öpüşmenin hazzından mahrum olmamak gerekir.

Cinsel mitler, kişilerin cinselleği doğal ve rahat şekilde yaşayamamasının en önemli sebeplerindendir. Ülkemizde en sık tekrarlanan mitlere şöyle bi göz atarsak:
  • İyi bir cinsel ilişkide amaç tam birleşmedir ,
  • Mastürbasyon pis ve zararlıdır ,
  • Kadının cinsel ilişkiyi başlatması ahlaksızlıktır ,
  • Kadınlar sadece penis hareketiyle orgazm olabilirler ,
  • Cinsellik doğaldır öğrenilmez ,
  • Cinsel fanteziler kurmak yanlıştır ,
  • Dokunma, okşama, öpüşme gibi tüm fiziksel yakınlaşmalar cinsel birleşmeyle sonuçlanmalıdır ,
  • Cinsellikte kesin evrensel doğrular vardır ,
  • Cinsellikte erkek yöneticidir herşeyi bilir ,
  • Erkekler duygularını belli etmez ,
  • Erkekliğin, cinsel gücün göstergesi sık sık cinsel ilişkide bulunmaktır ,
  • Sevişme sırasında konuşulmaz ,
  • Cinselliğin temal amacı orgazm olmaktır ,
  • Erkekler kadına nasıl zevk verileceğini bilir ,
  • Erkeğin penisinin boyu çok önemlidir ,
  • Erkeğin penisinde sertleşme kaybı, eşini çekici bulmadığı anlamına gelir ,
  • Sevişmek, cinsel birleşme demektir ,
  • Sevişme ancak iki tarafın birlikte orgazm lmasıyla güzeldir ,
  • Cinsel ilişki sırasında erkek geri çekilirse hamile kalınmaz.
Bu ve bunlar gibi mitler yani hurafe, uydurma ve safsataların zihinlerde oluşturduğu kirlilikten yine ancak; eğitim ve doğru bilgilendirmeyle sıyrılabiliriz.

Cinsel davranış ve deneyimler; insanların cinsel olarak kendileriyle veya başka insanlarla isteyerek ve onay alarak gerçekleştirdikleri eylemlerdir. Bu eylemlerin sağlıklı olması kişilerin sorumluluğundadır. Bu sorumluluk eş/sevgililer arasında eşit olarak bölüşülmelidir. Çiftler sorumlulukları yerine getirmek için:
  • Cinsel davranışlarda birbirinin onayını alır.
  • Onay almak için baskı uygulamaz.
  • Birbirlerine sadık kalır.
  • Partnerinin haz almasına özen gösterir.
  • Partnerini fiziksel ve ruhsal zararlardan korur.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara ve istenmeyen gebeliklere karşı korur.
  • Yapmak istediği ve istemediği davranışlar konusunda açık olur.
  • Birbirlerinin sınırlarına saygı gösterir.
  • Davranışlarının sorumluluklarını üstlenirler.(CETAD 2008)
Mutlu bir cinsel hayat için olmazsa olmazların başında , cinsel eğitim gelir. Cinselliğin bir tabu olduğu ülkemizde, konuyla ilgili bilgiler çoğunlukla kulaktan dolma öğrenilmektedir. Son yıllarda CİSED, CETAD gibi dernekler , bu konuda eğitimin yaygınlaşması ve cinselliği tabu olmaktan çıkarmak için projeler üretmeye başlamışlardır. Cinsel eğitimde asıl olan; bebeklikten itibaren her gelişim dönemine özgü, bireyin algılayabileceği düzeyde yeterli bilgilendirmenin yapılmasıdır. Yani 'cinsel danışmanlık' kavramı günümüzde daha önem kazanmaya başlamıştır. Bu konuda yardım alınabilecek kişiler; cinsel terapistler, doktorlar, psikolog ve psikolojik danışmanlar..vb. olabilir. Özellikle evlilik öncesi alınacak cinsel danışma ile; vaginismus, ağrılı cinsel ilişki, sertleşme bozuklukları ve orgazm bozukluklarından uzak kalmak mümkün olacaktır.

Bu bilgilerin ışığında, cinselliği sağlıklı, doyurucu ve mutlu yaşamak için nelere dikkat edeceğimize gelelim...

Birbiriyle konuşabilen, ilişkilerinde karşılıklı anlayış ve paylaşımı ön planda tutan çiftler; cinselliği de aynı olumlu zeminde ve zevkle yaşayacaklardır. Çiftler konuşarak, kafalarındaki tüm kaygı, korku ve üzüntüleri, rahatsız eden şeyleri ve isteklerini, cinsellikten beklentilerini ve fantezilerini paylaşmalılar. Çünkü iyi bir iletişim, sorunlu cinsel yaşamın en iyi ilacıdır.

Öncelikli konulardan biri de; kişinin beden ve benlik algısının olumlu olmasının gerekliliğidir. Kendine güvenmek ve barışık olmak başka olumlu davranışları da beraberinde getirecektir.

İdeal ortamı oluşturmak diğer önemli noktadır. Kişiden kişiye değişen ideal ortam; zevke uygun müzik veya sessizlik, ortamın ısısı, ışıklandırma, tütsü veya mum yakmak...vb. içerir. Ayrıca; açlık veya aşırı tokluk, idrar hissi, yorgunluk, kızgınlık ..vb. durumlar motivasyon ve konsantrasyonu olumsuz etkileyeceğinden kaçınılmalıdır.

Ön sevişme cinselliğin bel kemiğidir..Birbirine dokunmaya, okşamaya ve öpmeye yeterli zaman ayıran çiftler, cinsel hayatta mutluluğu yakalarlar. Bunun yanı sıra 'aşk oyunlarını' da ihmal etmemek gerek. Cinsel fantezileri paylaşma, erotik giysilerle oynama, kışkırtıcı soyunma, farklı mekanlarda sevişmek, erotik masaj, farklı rollere bürünme..vb. davranışlar heyecanı arttırıp, ilişkiyi daha zevkli hale getirecektir.

Rahat ve gevşek olmak, ilk ilişkiden itibaren en çok dikkat edilmesi gereken durumlardandır. Alınacak sıcak bir duş, yoga ve meditasyon, sıcak çikolata içmek (sanıldığının aksine alkol kaslarda gerginliğe yol açabileceğinden tercih edilmemelidir) fiziksel ve ruhsal gevşemeyi sağlayıp, ilişkiyi daha kolaylaştıracaktır.

Herkes mutlu bir cinsel yaşamı, keyifle ve paylaşarak yaşamayı hak eder. Buna ulaşmak için; biraz bilgi, olumlu duygular ve istekli olmak yeterlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Daha Mutlu Bir Yaşam İçin Psk.Rumeysa GÜNAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Mutlu Bir Cinsel Yaşam İçin Neler Yapılabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:15
Top