2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Etkili Dinlemenin Önemi
MAKALE #12830 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Temmuz 2014 | 8,959 Okuyucu
Konuşan kişi, ne şekilde konuşursa konuşsun, dinleyeciler kendisini dinlemedikleri taktirde mesajını alamazlar. Konuşmacının söylediklerini anlamak ve yorumlamak ise, dinleyiciler tarafından dikkat ile dinlemeyi gerektirir. Iyi dinleme, konuşmacının sesini duymaktan başka daha bir çok şeyleri gerektirir.



Duymak ile dinlemek, aynı şey değildir.dinlemediğimiz bir çok şeyleri duyarız. Duymak, bir sesin mevcudiyetinin farkında olmaktır. Fakat dinlemek sese dikkatin verilmesi, doğru olarak teşhis edilmesi ve doğru anlamının çıkartılmasıdır. Duymak, etkili bir şekilde dinleme amelyesinin, birinci adımıdır. Konuşmakta olan bir kimseyi etkili bir şekilde dinlemek, aşağıda sayılan hususları gerektirir.

1.kelimeleri duymak

2.lisanı ve kelimeleri doğru bir şekilde teşhis etmek

3.birbirini takip eden kelimelerden doğru bir anlam çıkarmak

4.konuşmacı tarafından kullanılan cümle ve ibarelerin anlamlarını anlamak

5.gerçekleri, görüşlerden ayırarak, söyleneni değerlen-dirmek.



Etkili dinleme konuşmacıya daimi şekilde dikkat gösterilmesini gerektirir. Dinleme pasif bir iş değildir. Yoğun bir zihni gayreti gerektirir.mesele konuşmacının söylediklerini yalnız anlamak değildir.söylenenler bir süzgeçten geçirilerek bir kısmı ileride kullanılmak üzere hafızalarda saklamaktır. Bu bakımdan dinleme sırasında karşılaştığımız sorunları çözerek kötü dinleme alışkanlıklarının yerine iyi dinleme olanaklarını yaratmalıyız.etkili bir şekilde dinleyebilmemiz için gerek konuşmacıyı ve gerekse sarfettiği kelimeleri dikkatli bir şekilde takip edebilmek için kendimizi eğitmeliyiz.en önemli sorun, fikirlerimizin konuşmacının söylediklerinden uzaklaştığını fark etmektir. Bunu önlemek için, antenimizi konuşmacının dalga uzunluğuna göre ayarlamalıyız. Bu ise, ancak iyi bir dinleme planıyla gerçekleşebilecek bir husustur.



Dinlemede iyi alişkanliklar:

*vücudunuzu dik ve uyanık bir pozisyonda tutunuz; dik ve uyanık bir pozisyonda bulunursak dikkatimizi daha fazla yoğunlaştırmak mümkün olur.fizikman dik olarak dinleme alışkanlığını edinirsek, zihinlerimiz de dik ve uyanık olurlar. Şayet konuşmacıyı koltuklarımızda gevşek ve rahat bir şekilde dinlersek zihinlerimiz de gevşeyecektir.



*konuşmayıcıyı gözle izleyiniz; konuşmacının yüzüne baktığımız zaman, gözlerini takip etmek daha kolay olur. Şayet pencereden dışarıya ve oda içinde başkalarına bakacak olursak, düşüncelerimiz gözlerimizi takip edecek ve konuşmacıyı dinleyemeyeceğiz.



*dikkatinizin dağılmasını önleyiniz; bir konuşanı dinlerken dikkatimiz başka bir yere yönelebilir. Dikkatimizin dağılmaması için pencereden dışarı bakma v.b dikkat dağıtıcı işler yapmamalıyız. Aklimizda dinleme plani yapmaliyiz:



*konuşmacının bütün söylediklerini hatırda tutmamız beklenemez. Ancak önemli noktaları hatırımızda tutmaya gayret etmeliyiz.



*konuşmacının söylediklerinin özetini yaparak gözden geçiriniz. Bunu yapmanın en uygun zamanı konuşmacının yeni bir hususa değineceğine dair bir işaret verdiği zamandır. Işte bu kısa fasılada, fikirlerimizin başka yerlerde dolaşmasına müsaade etmektense,konuşulanların bir özetini yapmak daha iyi olur.



*konuşmacının söyleyeceği müteakip noktayı karşılayabilmek için düşününüz: şayet konuşmacının söyledikleri ile ilgileniyorsak, müteakip noktanın ne olduğunu tabiatiyle merak edeceğiz.havai düşüncelere kapılmaktan ise, müteakip konuşma noktasının ne olacağı hususunda fikir birliğine varılır.eğer tahmininiz doğru çıkmadığı taktirde bile, arada bir mukayese yapmak suretiyle hatırlama şansımızı arttırabiliriz. Karşılaştırmak prensibi iyi bir öğrenme yoludur.



*konuşmacı konuşmasını bitirinceye kadar zihninizi açık tutunuz: uzun bir konuşmayı dinlemek durumunda kalacak olursak, bu konuşmanın dinlemeye değer olmadığına dair önceden bir karara varmak durumuyla karşılaşabiliriz. Eğer böyle bir karara varacak olursak, gönül rahatlığı ile dikkatimizi başka bir yere çevirebiliriz.peşin hükümde bulunmadan dinlemeliyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Etkili Dinlemenin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► İletişimde Dinlemenin Önemi Meral HASANDAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Etkili Dinlemenin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:04
Top