2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendimizin Lideri Nasıl Oluruz
MAKALE #12857 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Temmuz 2014 | 3,644 Okuyucu
Kendimizin lideri nasil oluruz? Herkesin kullanmadığı kişilik gücü vardır. Kişilik gücü, başkalarını etkilemek için sahip olduğumuz en iyi özelliklerimizi geliştirmemiz ve kullanmamızdır. Kişisel açıdan olabileceğimizin en iyisi olmaktır.



Herkesin etkin bir şekilde başkalarına yansıtabileceği kendine özgü bir kişilik yapısı vardır.bazı kişiler doğuştan daha fazla güce sahip olacak kadar şanslıdırlar. Ama hepimizin farkında olduğumuzdan daha fazla güce sahip olduğumuz da bir gerçektir. Önemli olan nokta; ne kadar güce sahip olduğumuz değil, bu gücü nasıl kullandığımızdır.



Kişilik gücü hem fiziksel hem de zihinsel özelliklerde ortaya konur. Kişilik gücü, kişiler en iyi özelliklerinden en iyi şekilde yararlandıkları zaman sergilenmiş olur. Başkalarını etkileyen özel yeteneklerini diğer özelliklerden ayıt ederek, onları geliştirme ve ortaya koyma üstünde yoğunlaşırlar. Bu şekilde kendi kişilik güçlerini geliştirmeyi öğrenmiş olurlar.liderliğimiz için güçlerimizi,başkalarını etkilemek için kullanmalıyız.



Kendimizin lideri olmada başka bir özellik; en iyi özelliklerimizi ortaya koymalıyız. En iyi fiziksel özelliklerimi fark edebiliyor ve bunları ortaya koyabiliyor muyum? Konuşma becerisini geliştirebilir miyim? Üzerinde duracağım ve daha sık ortaya koyabileceğim iyi zihinsel özelliklerim var mı? Kişilik gücümü dışarı yansıtmada davranışlarımın rolü ne olmalıdır? Eğer başkalarını daha fazla etkilemek istiyorsanız uygulayacağınız yöntem, size özgü ve üstün olan meziyetlerinizi vurgulamak olmalıdır. Daha farklı olmasını arzu ettiğiniz özelliklerinizin üstünde fazla durmayın sadece en iyi özelliklerinizi belirleyin. Bunu geliştirin ve yansıtın.



Bireysel liderlik gücümüzün üç kaynağı;

1. Kişilik gücü: kişilik gücünün potansiyelini anlamak için diğer iki esas kaynağın, yetki ve bilgi gücünün değerlerini de kabul etmek gerekir.

2, yetki gücü: yetki bulunduğunuz pozisyonun size sağladığı güç demektir.

3.bilgi gücü: bilgi gücü. Belli konuda etkin davranışlar sergilemek için gereken beceri ve tekniklerin bilincine varmaktan kaynaklanır.



Toplumumuz daha kuralcı olmaya başladıkça ve rollerimiz, yani görevlerimiz daha fazla uzmanlık gerektirdikçe, bilgi gücüne sahip olmak çok daha önemli hale gelmiştir. Birisi becerilerini arttırmaya karar verdiği zaman, güç kaynakları önem kazanır. Böyle bir durum gerçekleştiğinde şu noktaların dikkate alınması gerekir,

*kişi tüm güç kaynaklarından hassas bir şekilde nasıl faydalanabilir?

*bir kaynaktan vazgeçip, diğer bir kaynaktan güç almanın en iyi zamanı nedir?

*kişi bu üç kaynağın gün boyunca kullanımı sırasında en mükemmel dengeyi nasıl kurar?



Bireysel liderlikte farklı fiziksel özelliklerinizden yararlanın kendinize şu soruyu sorun: eğer ben çok az fark edilebilen özelliklerimi geliştirmek yerine, nadir görülen bir veya birkaç özelliğimi ortaya çıkarmaya çalışırsam, acaba kişilik gücümü daha iyi sergileyebilir miyim? En iyi zihinsel özelliklerinizi gösterin: kendi kişilik envanterinizde en kuvvetli gördüğünüz üç özelliğinizi daire içine alın; sabır,baskıyı kaldırabilmek, dürüstlük, geri çevirme becerisi,nezaket, sorumluluk almaya gönüllü olmak, cesaret, azim, hafıza, risk almaya gönüllü olmak, disiplin, pozitif/iyimser davranış, kararlılık, doğruluk, tutarlılık bireysel liderlikte olumlu tavrınızın büyüsünü sakın küçümsemeyin: tavırların, bir kimsenin kişilik envanterindeki en belirgin ve en güçlü karakteristik olduğu gerçeğine çok az insan katılmaz.olumlu ve coşkulu tavır,tüm hoşa giden özelliklere dikkatleri çeken en önemli malzemedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendimizin Lideri Nasıl Oluruz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendimizin Lideri Nasıl Oluruz' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:48
Top