2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu
MAKALE #12885 © Yazan Esra İNCE | Yayın Temmuz 2014 | 5,451 Okuyucu
Çocuklar için korkular belirli gelişim dönemlerinde normal olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocukluk dönemi korkuların birçoğu geçicidir. Ancak korkuların kaynağının bulunması ve çözümlenmesiyle korkunun yerleşmesini önlemek gerekir.

Çocukluk dönemi korkularından biri de genelde çevre ve yaşantı kaynaklı olarak ortaya çıkan diş hekimi ve dişe uygulanan müdahalelere karşı gelişen korkulardır. Diş ile ilgili korkuların kaynağı belirlenip çözüme kavuşturulmadığı takdirde bu korku yerleşerek yetişkinlik dönemini ve kişinin çevresindeki diğer bireyleri de etkileme boyutuna ulaşabilmektedir.

Çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde beslenmeleri ve gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için ağız bakımı, hijyeni ve sağlığı çok önemlidir. Bu sebeple çocuklarımıza çok küçük yaşlardan itibaren ağız bakımı ve sağlığıyla ilgili öncelikle iyi model olmamız sonrasında diş hekimlerinden konuyla ilgili destek ve eğitim almamız gerekmektedir.

Çocuğumda dişçi korkusu var!

Aileler genellikle çocuklarının diş hekimi veya diş ile ilgili korkusu olduğunu, çocuklarındaki diş ağrısıyla ilgili şikayetlerini duyduğu zaman fark etmektedir. Şikayetler üzerine çocuklara “seni bir dişçiye götürelim” dendiği zaman çocuklardaki diş ile ilgili korkular gün yüzüne çıkmaya başlar ve çoğunlukla çocuklar bu zamana kadar yanlış kaynaklardan edindikleri bilgiler veya olumsuz yaşantılar doğrultusunda, dişçiye gitmek istemediklerini hatta ağrılarının geçtiğini ifade ederler. Çocuğunuzda böyle bir korkunun varlığını fark etmeniz durumunda;

Öncelikle korkunun kaynağını saptayın!

• Aile içindeki veya çevrenizdeki diğer bireyler diş hekiminden korkuyor ve bunu çocuğa hissettiriyor olabilir.

• Çocuğunuz yanlış kaynaklardan yanlış bilgiler edinmiş olabilir.

• Diş hekimi kliniğinde kullanılan ve iğneye benzeyen aletlerin canını acıtacağını düşünüyor olabilir.

• Çocuğunuzun dişçi korkusu aslında doktora, beyaz önlüğe ve maskeye verilmiş bir korku tepkisi ile genellenmiş olabilir. Genelde olumsuz hastane yaşantısı olan veya doktor ve iğneyle tehdit edilmiş ve korkutulmuş olan çocuklarda görülebilen bu durum çocukların korkularını genelleyebilmektedir.

Oyun ya da resim yoluyla çocuğunuzun diş hekimi veya diş tedavisi ile ilgili bilgilerinin ne düzeyde olduğunu belirlemeye çalışabilir kaynağın saptanması ve çözümlenmesi için Çocuk Gelişimi Uzmanından destek alabilirsiniz.










Aileye Öneriler


- Çocuğunuzla meslekler hakkında sohbet edin. Hangi mesleğin ne iş yaptığını ve hangi materyalleri ne amaçla kullanıldığını olumsuz detaylara girmeden eğlenceli bir şekilde anlatın.

- Çocuklar en iyi oyun yoluyla öğrenirler ve kendilerini en iyi oyun yoluyla ifade ederler. Çocuğunuzla birlikte dişçi aletlerinin bulunduğu bir oyuncak seti alarak evde evcilik, doktorculuk gibi dişçilik oyunları oynayabilirsiniz.

- Çocukların bir alışkanlığı kazanabilmesi için bu alışkanlığın neden yapılması gerektiğini bilmeye ve bir model görmeye ihtiyaçları vardır. Bu sebeple diş fırçalama ve ağız bakımı alışkanlıklarını kazandırabilmek için çocuğunuzla eğlenceli deneyler yapabilir ailecek diş fırçalama saatleri belirleyebilirsiniz.

- Eğer sizin de diş hekimi korkunuz varsa bunu çocuğunuza hissettirmeyin. Çünkü anne-babanın kendini güvende hissetmediği yerde çocuk da kendini güvende hissetmez ve anne-baba korkuları genellikle çocuğa da bulaşır.

- Çocuklarınızı ne olursa olsun doktor, dişçi, polis gibi meslek elemanlarıyla ve iğne, serum vb tıbbi malzemelerle tehdit etmeyin.


Ziyaretler…

- Diş Hekimi ziyaretlerinizi küçük yaşlardan itibaren yapmaya başlayın. Bu ziyareti "doğru diş fırçalama tekniklerini öğrenme" hedefiyle gerçekleştirebilirsiniz.

- Diş Hekimine ilk ziyaret çocuk için çok önemlidir. Bu sebeple ilk ziyaretinizi tıbbi müdahale gerektirecek bir işlemden önce gerçekleştirin. Bu sayede çocuk ilk kez girmiş olduğu bir ortama ve kişilere karşı güven duyar ve rahatlar.

- Çocuğunuzu diş hekimiyle özel olarak tanıştırarak birebir iletişime geçmelerini sağlayın.

- Diş hekimine gitmeden önce bir ağız maskesi satın alın ve birlikte ağız maskesini süsleme çalışması yapın. Bu maskeyi diş hekiminize hediye edin ve çocuğunuzun muayenesi sırasında kullanmasını isteyin.

- Diş hekimine giderken çocuğunuzun yanına sevdiği bir oyuncağı almasını söyleyebilirsiniz. Evinden getirdiği sevdiği bir oyuncak gireceği yeni ortamda ona kendini güvende hissettirecektir.

- Çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığını pekiştirmek için çocuğunuza özel “Diş Fırçalama Çizelgesi” hazırlayabilir ve diş hekimi ziyaretlerinizde bu çizelgeyi hekiminizle paylaşabilirsiniz.

- Tüm kişisel çabalarınıza rağmen çocuğunuzda yerleşmiş olan bir korku durumu varsa ve bu durum günlük yaşamını, sağlığını ve sosyal ilişkilerini etkiliyorsa bir Çocuk Gelişimi Uzmanından profesyonel destek alabilirsiniz.



Diş Hekimlerine Öneriler


- Çocuklar sıcakkanlı, sevecen, sakin ve rahatlatıcı bir tutumla karşılanmalıdır.

- Çocukla iletişim kurarken çocuğun boy hizasına inilerek çocukla göz teması kurulmalıdır.

- Bekleme odasında çocukların ilgisini ve dikkatine çekebilecek kitaplar, oyuncaklar, televizyon, yaşına uygun çizgi film vb. bulundurulmalı ve çocuklara keyifli vakit geçirebilecekleri bir ortam oluşturulmalıdır.

- Diş kliniği, çocuğa gezdirilmeli, kullanılan malzemeler hakkında çocuğu korkutmayacak şekilde bilgilendirme yapılmalıdır.

- Çocuğa dişleri görünen bir bebek ya da bir diş maketi üzerinden -fazla ayrıntıya girmeden- yapılacak müdahaleyle ilgili açıklama yapılabilir.

- Çocuğun ortama ve diş hekimine güvenmesi için çocukla birlikte oyun oynanabilir, resim veya etkinlik yapılabilir ya da çocuğun yaşına uygun bir kitap seçilerek okunabilir. Bu sayede çocuğun hem kaygıları azalır hem de ortama ve hekime olan güveni artar.

- Muayene için çocuk koltuğa rahatlatıcı bir şekilde konuşularak yönlendirilmeli kesinlikle zorlanmamalıdır.

- Koltuğa oturmak istemeyen çocuğa; "koltukta otururken hangi oyuncakla oynamak istersin?" ya da "koltuğa oturup hangi çizgi filmi seyretmek istersin?" şeklinde yönlendirici seçenek hakkı sunulabilir.

- Muayene sırasında çocukla sakin, rahatlatıcı ve motive edici şekilde konuşularak çocuk rahatlatılmalı ve motive edilmelidir.

- Muayene sonrasında çocuğun kendini nasıl hissettiği sorulabilir ve bir ayna yardımıyla dişinde yapılan değişiklikler çocuğa gösterilebilir.

- Çocuğa sağlıklı dişler ve gülüşler belgesi verilebilir. Çocuğun gülümseyen bir fotoğrafı çekilebilir(aileden izin alınarak). Başka çocukların da dişçiye gittiğini ve mutlu olduğunu anlaması için bu fotoğraflar muayenehanede sergilenebilir.

- Muayene edilen çocuklara verilecek renkli ve eğlenceli bir “Diş Fırçalama Çizelgesi” hazırlayabilir ve bir sonraki görüşmede getirmelerini isteyebilirsiniz. Çocuk çizelgeyi doldurup getirdiğinde küçük bir hediyeyle ödüllendirebilirsiniz.

- Diş hekimi ve aile tedavi öncesi, sırası ve sonrasında işbirliği içerisinde, tutarlı bir şekilde hareket etmelidir.

- Gerekli görüldüğü durumlarda aile bir çocuk gelişimi uzmanına yönlendirilmelidir.



Çocuk Gelişimi Uzmanı & Pedagog
Esra İNCE

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Esra İNCE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Esra İNCE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra İNCE
Ankara
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Esra İNCE'nin Makaleleri
► Çocuklarda Okul Korkusu Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
► Çocuklarda Okul Korkusu ve Çözüm Yolları Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Bağlanma Korkusu Psk.Sezin ÇELİKKANAT
► Okul Korkusu Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN
► Okul Korkusu Psk.Saadet ELEVLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:22
Top