2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Babesiosisli Koyunlarda Serum Proteinlerinin Elektroforetik İncelenmesi
MAKALE #1290 © Yazan Vet.Hek.Betül APAYDIN | Yayın Temmuz 2008 | 4,969 Okuyucu
Babesiosisli koyunlarda serum proteinlerinin elektroforetik incelenmesi
**Betül APAYDIN (1), Semiha DEDE (1)
(1) Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Van, Türkiye
Özet:Bu çalışma, Van yöresinde yaygın olarak görülen babesiosis’in, koyun serum protein fraksiyonları üzerine yaptığı etkileri araştırmak amacıyla planlandı. Çalışmada, materyal olarak babesiosis tanısı konulan, 1,5–2 yaş arası, toplam 36 Akkaraman koyun (hasta grup) kullanıldı. Hasta koyunlar antiparaziter ilaçlarla tedavi edilerek tedavi sonrası grubu oluşturuldu. 20 sağlıklı Akkaraman ırkı koyun da kontrol grubu olarak kullanıldı. Vena jugularis’den usulüne uygun olarak alınan kan örneklerinin serumları ayrılarak, total protein düzeyleri biüret metodu, serum protein fraksiyonları ise selüloz-asetat yöntemiyle elektorforezde tayin edildi. TP (p<0.01) ve a2-globülinin hasta gruptaki düzeyi kontrol grubuna göre önemli oranda (p<0.001) düşük olduğu, tedaviyle birlikte yükseldiği tespit edildi. Albuminin hasta ve tedavi sonrası gruptaki düzeyi kontrol grubuna göre önemli oranda (p<0.001) yüksek olduğu bulundu. α1-globülinin hasta gruptaki düzeyi kontrol grubuna göre önemli oranda (p<0.01) artarak, tedaviyle birlikte normal düzeye düştüğü görüldü. b-globülin düzeyinde istatistiksel olarak fark bulunamadı. g-globülinin hasta grupta ve tedavi sonrası grupta önemli oranda (p<0.001) azaldığı saptandı. A/G oranının hasta ve tedavi sonrası gruptaki düzeyi kontrol grubuna göre önemli oranda (p<0.001) yüksek olduğu bulundu. Babesiosisli koyunların kan serumu protein fraksiyonlarındaki değişmeleri, eritrositlerdeki hemolizin derecesine göre, proteinlerin hızlı yıkılmasına bağlamak mümkün görülmektedir.
Anahtar Sözcükler: Albumin, Babesiosis, Elektroforez, Globulin, Koyun, Protein
Electrophoretical examination of serum protein fraction of sheep with babesiosis
Abstract: This study, the effects of sheep babesiosis on the serum protein fractions were investigated in Van region. In this research, 36 Akkaraman sheep with babesiosis (infected group) between the age of 1,5–2 were used a living material. Infected sheeps were cured to make up infected group (BG). 20 healthy Akkaraman sheep (control group) were used. Serums were seperated from the blood samples taken from vena jugularis and kept in deepfreeze (-20°C) until electrophoretical analysis. The levels of total proteins were determined by Biuret Method and electrophoresis were performed by cellulose acetate technique. The levels of TP (p<0.01) and a2-globulin in BG were determined lower than control group (CG) (p<0.001) that both were increased with treatment. The concentration of albumin in BG and after treated group (TG) was founded higher than the CG (p<0.001). The levels of α1-globulin in BG were saw higher than the CG (p<0.01) and both were decreased to the normal levels after the treatment. The levels of b-globulin weren’t determined the difference (p>0.05) as statisticaly.The concentration of γ-globulin in BG and after treated group (TG) was founded lower than the CG (p<0.001).The concentration of A/G in BG and after treated group (TG) was founded higher than the CG (p<0.001). The cause of the variation in the blood serum protein fractions of the sheeps with babesiosis is the fast destruction of the proteins according to the degree of hemolysis.
Key Words: Albumin, Babesiosis, Electrophoresis, Globulin, Protein, Sheep
GİRİŞ
Kenelerin aktif olduğu yaz aylarında theileriosis, babesiosis ve anaplasmosis vakalarına ülkemizde sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu hastalıklardan babesiosis bir protozoon hastalığı olmakla beraber tropik, subtropik ve hatta ılıman bölgelerde yaygın olarak görülür. Ülkemizde ise sığır, koyun ve keçilerde görülmekte ve büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır (1, 2).
Normal bir serum protein elektroforezi sonucunda; albumin, α1, α2, β ve γ-globulinden oluşmuş 5 temel fraksiyon ayrılır (3). Serum proteinlerinde normalden sapmalar, çeşitli enfeksiyon hastalıkları, karaciğer bozuklukları, akut yangısal ve proliferatif olaylar, travma gibi doku bütünlüğüne zarar veren durumlar ve birçok fizyolojik bozukluklar gibi olaylar sonunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle hastalıkta en çok göze çarpan değişiklik albumin değerinde düşme olarak belirtilir. Travmalarda α-globulin değeri artmaktadır. Lipoprotein metabolizmasındaki normalden sapmalar da β- globulin fraksiyonunda değişmeler meydana getirebilir. Fakat değişikliklerden birçok faktörler sorumlu olduğu için değerlendirilmesi genellikle güçtür (4).
Karaciğerde sentezlenen prealbumin, oral kontraseptif kullananlarda, gebelerde, inflamatuar olaylarda, malign tümörlerde, malnütrisyonda, karaciğer hastalıklarında serum prealbumin düzeyi azalır (5, 6).
Bilirubin, uzun zincirli yağ asitleri, T3, T4, kortizol, aldosteron, Ca+2, Cu+2 ve bazı ilaçları serumda taşınmasından sorumlu olan serum albumini endojen aminoasit deposu olarak görev görür. Plazma onkotik basıncının devamlılığını sağlar ve kanın viskozitesini etkiler. Serum albumin düzeyi 2,0 g/ dl’nin altına düştüğünde ödem gelişir.
Hepatosellüler karsinom ve diğer karaciğer hastalıklarında, gebelikte, testis ve ovaryum kanserlerinde, mide kanserinde serum alfa fetoprotein (AFP) düzeyi artar.
a2-globulin fraksiyonunun önemli proteinleri olan a2-makroglobulinve haptoglobindir. Seruloplazmin hastalık durumlarında etkilenir. Wilson hastalığında ve malnütrisyonda serum seruloplazmin düzeyi azalır (6).
b-globulin fraksiyonu B-lenfositler ile ilgili kanserlerin teşhisinde faydalıdır. Böbrek nakli yapılan kişilerde fonksiyon testi olarak kullanılabilir (5).
g-globulin fraksiyonunun önemli proteinleri; immunoglobulinler (antikorlar), sistem proteini ve C-reaktif protein (CRP)’dir.
Bu çalışmada, paraziter hastalıklar arasında önemli yer tutan babesiosisin, koyun serum protein fraksiyonları arasındaki etkilerini araştırmak amaçlandı.
MATERYAL VE METOT
Hasta materyali
Çalışmada canlı materyal olarak, Van ve çevresinde parazitolojik ve klinik olarak babesiosis tanısı konulan, ortalama 1.5–2 yaşlarında, Akkaraman ırkı dişi koyunlar kullanıldı.
Kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyet bakımından uygun olan, hematolojik ve biyokimyasal analizleri normal, 20 sağlıklı Akkaraman ırkı koyun seçildi. Yaş ve cinsiyet bakımından uygun olan, babesiosis teşhisi konulan 36 koyun hasta grubu olarak ayrıldı. Hasta koyunlar tedavi edilerek tedavi sonrası grubu oluşturuldu.
Paraziter ve Klinik Muayene
Beden ısısı 40–42°C olan, anemi, ikterus, görünen mukozalarda peteşiel kanama ve hemoglobinürisemptomları gösterenbabesiosis şüpheli koyunların V.auricularis’inden kan alınarak sürme kan frotisi hazırlandı. Tespit edilen frotiler % 5’lik Giemsa boya solüsyonu ile boyanıp immersiyon objektifte muayene edildi. Mikroskopik bakıda eritrositler içinde kenara yakın kısımlarda 1.2–1.5 μm büyüklükte tek veya çift armut formunda ya da daha değişik Piroplasma formları görüldü.
Tedavi
Babesiosisli koyunlara diminazen aceturat (Fa. Try. Banil R. T. U.) % 7’lik solusyon halinde 3.5 mg/kg canlı ağırlık dozunda i.m., Anaplasma etkenlerinin eradikasyonu için oksitetrasiklin (Panox LA) 10-20mg/kg i.m. ve kan yapıcı ilaç olarak vitamin B12 (Dodex) i.m. uygulanarak tedavi edildi. 5 gün sonra kan alınarak tedavi grubu oluşturuldu.
Kan örneklerinin alınması ve hazırlanması
Babesiosisli ve tedavi edilen koyunların V. jugularis’inden usulüne uygun olarak normal tüplere alınan kan örnekleri oda ısısında 5 dakika bekletildikten sonra çizilerek, kan pıhtısı tüpün çeperinden ayrıldı ve 3000 rpm/dk’da 5 dakika süreyle santrifüj edilerek serumlar eppendorf tüplerine alınarak analizler yapılıncaya kadar derin dondurucuda (-20 0C) saklandı.
Elektoforetik analiz
Analiz için gerekli olan ayıraçlar (Tampon Solusyonu, Clear Aid Solusyonu ve Ponceau S Stain Solusyonu) hazırlandı. Helena Lab-Titan III® Serum Protein Elektroforez cihazı (Cat No. 3023), Helena Lab - Titan III Sellüloz asetat kartları ve Electra HR Buffer (Cat No. 5805) tampon solüsyonları kullanılarak serum protein fraksiyonları ayrıldı 8Helena, Bioscience Europe, UK).
İstatistik Analiz
Kontrol, hasta ve tedavi sonrası gruplar arası farklılığın önemi için varyans analizi yapıldı. Çoklu karşılaştırma için de Duncan testi yapıldı (7).
BULGULAR
Total protein ve serum protein elektroforezi sonucu tespit edilen protein fraksiyonlarının ortalama sonuçları % olarak Tablo 1’de sunuldu.
Tablo 1. Kontrol grubu ile babesiosisli hasta ve tedavi gruplarındaki protein fraksiyon konsantrasyonları.
Parametre
Kontrol Grubu
(x±Sx)

n=20
Hasta Grubu (x±Sx)

n=36

Tedavi Grubu (x±Sx)

n=36

p
TP (gr/dl)

5.32±0.42a

3.45±0.22b

4.60±0.21a

**
Albumin (%)

35.29±0.84b

37.46±0.61b

40.60±0,70a

***
α1- globulin (%)

2.68±0.95b

3.14±0.11a

2.76±0.06b

**
α2- globulin (%)

14.73±0.39a

13.26±0.32b

15.28±0.22a

***
β- globulin (%)

8.85±0.26a

9.52±0.55a

8.43±0.20a

*
γ- globulin (%)

36.99±1.44a

36.63±0.56a

32.94±0.48b

***
A/G

0.55±0.02b

0.61±0.02b

0.71±0.22a

***
· *p>0.05, **p<0.01, ***p<0.001.
· a, b: Aynı satırda farklı harfle gösterilen ortalamalar arası fark önemlidir (p< 0.05).
Kontrol, hasta ve tedavi sonrası gruplarda selüloz asetat ile elde edilen serum protein fraksiyonlarının elektroforetik ve dansitometrik görünümleri Şekil 1, 2, 3, 4, 5 ve 6’da sunuldu.
Şekil 1. Kontrol grubunda sellüloz asetat ile elde edilen elektroforezdeki protein fraksiyonları.
Şekil 2. Kontrol grubunda sellüloz asetat ile elde edilen elektroforezdeki protein fraksiyonlarının dansitometrik görünümleri.
Şekil 3. Hasta grupta sellüloz asetat ile elde edilen elektroforezdeki protein fraksiyonları.
Şekil 4. Hasta grupta sellüloz asetat ile elde edilen elektroforezdeki protein fraksiyonlarının dansitometrik görünümleri.
Şekil 5. Tedavi grubunda sellüloz asetat ile elde edilen elektroforezdeki protein fraksiyonları.
Şekil 6. Tedavi grubunda sellüloz asetat ile elde edilen elektroforezdeki protein fraksiyonlarının dansitometrik görünümleri.
TARTIŞMA VE SONUÇ
Hastalıkların patogenezi, teşhisi, seyri ve prognoz bakımından faydalı sonuçlar elde etmek üzere proteinlerin analizleri için farklı yöntemler bulunmaktadır. Çeşitli elektroforez teknikleri de bu amaçla kullanılır. İnsan hekimliğinde kliniklerde 1950’li yıllardan beri kullanılan elektroforez, veteriner hekimliğinde yapılan araştırmalarda beşeri hekimlikteki kadar fazla kullanılmamaktadır (8).
Sağlıklı hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, pek çok araştırıcı fraksiyonların bütün evcil hayvanlarda önemli değişiklikler gösterdiğini bildirdiler (8–13).
Yapılan literatür taramalarında, normal koyunlara ait kan serumu protein fraksiyonlarının değerlerinin araştırıcılara göre (14–17) farklılık gösterdiği saptandı. Diğer taraftan babesiosisli koyunlarda kan serumu protein fraksiyonlarını gösteren bir literatüre rastlanılmadı. Plazmadaki bütün proteinlerin konsantrasyonları toplamı “total protein” terimi ile ifade edilir. Kanda total protein seviyesindeki nadiren gözlenen yükselmenin (hiperproteinemi) temel nedeni dehidrasyona bağlı su kaybıdır. Dehidrasyona yol açan kusma ve ishalle seyreden hastalıklar ve diabetik asidozis gibi hastalık durumlarında görülür. Mutlak artışlar ise mutlaka patolojik bir nedene dayanır. Şok, dehidrasyon ve bazı tür neoplazmlar (lenfosarkom) total protein artış nedenleridir (18).
Lobetti (19) babesiosisli köpeklerde serum total proteinlerinin düştüğünü belirtdi. Camacho (20) böbrek yetersizliği olan ve B.annae ile enfekte köpeklerde TP miktarının sağlıklı köpeklere göre daha düşük olduğunu saptadı. Bu çalışmada, ise babesiosisli koyunlarda TP miktarının düştüğü ve tedaviyle birlikte yükseldiği bulundu. Total protein (TP) düzeyleri hasta grupta düzeyi kontrol grubuna göre önemli oranda (p<0.01) düşük olduğu tedaviyle birlikte yükseldiği ve normal düzeye yaklaştığı görüldü. Hasta grup ve tedavi grubu arasındaki farkın önemli olduğu (p<0.01) saptandı. Bu durum yukarıdaki literatür verileriyle uyumlu bulundu. Ancak, Alani ve ark. (24) Babesia motasi ile enfekte koyunlarda total serum protein düzeyinin geçici olarak yükseldiğini ve sonra normale döndüğünü ve kan üre/nitrojen düzeyinin de yükseldiğini tespit etti. Bu durumun hastalık etkeninin farklı olmasından kaynaklandığı düşünüldü.
Serumda elektroforetik olarak en hızlı giden ve en büyük keskin pik halinde görülen albumin fraksiyonudur.
Lobetti ve ark. (19) babesiosisli köpeklerde serum albumin düzeyinin düştüğünü saptarken, Springell (21) immun cevaba karşı Boophilus microplus ile enfekte edilen babesiosisli sığırlarda plazma albumin düzeyinin arttığını buldu. Ayrıca, Yeruham ve ark. (22) Babesia bovis ile enfekte sığırlarda albuminin 3.6 g/dl olduğunu ve bu değerin normal koyunlara göre yüksek olduğunu buldu.
Bu çalışmada hasta grupta albumin düzeyinin % g olarak azalmasının sebepleri arasında; sentezin önlenmesi veya hızlı yıkımından yahut globulin konsantrasyonunun artmasından ileri geldiği düşünüldü.
Camacho (20) böbrek yetersizliği olan ve B.annae ile enfekte köpeklerde globulin fraksiyonlarının sağlıklı köpeklere göre daha düşük olduğunu buldu.
Yeruham ve ark. (22) Babesia bovis ile enfekte ve anemi görülen sığırlarda globulin fraksiyonundaki yükselmenin babesia antijenine karşı oluşan immun cevap sonucu oluşan lenfositosise bağlı olduğunu ileri sürdü.
Sunulan çalışmada babesiosisli koyunlarda α1-globulin, α2-globulin, β-globulin ve γ-globulin düzeyinde % g olarak düşme tespit edilirken tedaviyle birlikte hasta gruba göre artış tespit edildi. Elde edilen veriler ışığında globulin düzeylerinin değişkenlik nedeninin enfeksiyonun kronik bir hal almış olmasından kaynaklandığı düşünüldü.
Bu çalışma sonucunda elde edilen hasta koyunlardaki protein fraksiyon değerlerinin ortalaması ile normallere ait değerlerin karşılaştırılmasında; albumin değerinin p<0.001 güven eşiğinde yükselme, α1-globulin’in p<0.01 güven eşiğinde yükselme, α2-globulin ve γ-globulinin p<0.001 güven eşiğinde azalma gözlendi. β-globulinin gruplar arasındaki farkı ise istatistiki yönden önemli olmadığı (p>0,05) saptandı.
Sonuç olarak; TP düzeyleri, tüm gruplarda normal düzeyden düşük bulundu. Bunun, protein kaybındaki artışın yanı sıra, ırk, çevre ve yaşa ait özelliklerden kaynaklandığı düşünülebilir. Albumin düzeylerinin, hasta grupta % g olarak normal düzeyden düşük bulunmasının nedeni; hastalarda enfeksiyon nedeniyle protein sentezinin azalması veya proteinlerin hızlı yıkımlanmasından ileri gelebilir. a1-globulinin hasta gruptaki düzeyi kontrol grubuna göre yüksek, a2-globulin düzeyleri kontrol grubuna göre düşük, g-globulin düzeyi ise tüm gruplarda düşük bulundu. Enfeksiyonunbaşlangıcında etkili bir sağaltım uygulanmasından dolayı, bağışıklık oluşmadan protozoonlar hastanın kanında bir süre kalıp, sonra kaybolmasının, bu tablonun oluşmasında etkili olduğu fikrine varılabilir. A/G düzeyi globulin konsantrasyonundaki artıştan dolayı yükseldi.
Babesiosisli koyunlarda kan serumu protein fraksiyonlarını gösteren bir literatüre rastlanılmadı. Babesiosisli koyunların kan serumu protein fraksiyonlarındaki değişmeler eritrositlerdeki hemolizin derecesine göre proteinlerin hızlı yıkılmasına bağlanabilir.
KAYNAKLAR
1. Alaçam E, Şahal M (1997). Sığır Hastalıkları. Medisan Yayınları, Ankara, 151–153.
2. Gül Y (2002). Geviş Getiren Hayvanların İç Hastalıkları. Medipres Yayınları, Malatya, 266–268.
3.Murray RK (2003). Plasma proteins and immunglobulins, chapter 50, in “Harper’s Illustrated Biochemistry” Editors, RK Murray, DK Granner, PA Mayes, VW Radwell, Twenty-sixth Edition, Mc Graw Hill Co., 580-582.
4. Dimopoullos GT (1970). Plasma proteins in clinical biochemistry of domestic animals.(Koneko JJ, Cornelius CE, Ed.), Second Edition, Academic Pres, NewYork and London, Vol. 1, 97–129.
5. Mehmetoğlu İ (2002). Klinik Biyokimya Laboratuarı El Kitabı, İnci Ofset, Konya.
  • Erişim: www.mustafaaltinisik.org.uk/56–1–1–03.ppt (2004).
7. Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V (1998). Biyoistatistik, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
8. Ersöz N (1961). Sağlam ve sancı semptomu ile seyreden hasta atlarda kağıtlı elektroforez vasıtasıyla kan serum proteinleri seperasyonları ve kolorimetrik total miktar tayini, Ankara Üniv. Vet. Fak. Yay. 131,5.
9. Boguth W (1953). Papierelektrophoretische Serumuntesuchungen bei Hausssaugetienen, I. Miteilung Zbl. Vet. Med. 1, 168–187.
10. Chepard P (1954). Bestimmung der Eiweissfraktionen des Blut serums bei den Haustieren mit der Papierelectrophorese unter Berücksichtigung verschiedener Faktoren. Z. Tierz. Zuck. Biol. 63, 21–52.
11. Vignand P (1956). Recherches sur 1’ éléctrophorese des sérums normauxd’animaux demestiques These, Lyon.
12. Stöckl W, Zacherl MK (1956). Papieelectrophoretische Untersuchungen des serums von rind und Pferd Hoppe. Seyler’s Ztschr. F. Physiolog. Chem. 293, 278–283.
13. Stöckl W, Zacherl MK (1956). Elektrophoretische serumuntersuchungen bei haustieren unter normalen berdingungen und nact antigenzufuhr. (Mit einem Beitrag über die Wirkunsweize von Adsorbat- vakzinen) wien. Tierarztl. Mschr. 43, 150–157, 226–241, 402–430.
14. Chopard P (1954). Bestimmung der Eiweissfraktionen des Blut serums bei den Haustieren mit der Papierelectrophorese unter Berücksichtigung verschiedener Faktoren. Z. Schweiz. Arch. Tierheilkd. 96, 252–260.
15. Ketz HA (1959). Die Beduutng und Zusammensetzung der Eiweiss fraktionen im Serum und Plasma beim Schcf. Arch. Exper. Vet. Med., 13, 508–521.
16. Osbaldiston GW (1972). Serum protein fraction in domestic animals. Br. Vet. J. 128, 386–693.
17. Tomado I (1962). Paper electrophoretic studies on serum proteins in domesticanimals serum proteins in healthy animals. Jap. J. Vet. Sci., 24, 337-348.
18. Tiftik AM (1996). Klinik Biyokimya. Mimoza Yayınları. 155–158.
19. Lobetti RG, Mohr AJ, Dippenaar T, Myburgh E (2000). A preliminary study on the serum protein in canine Babesiosis. J. South African Vet. Assoc. 71, 38–40.
20. Camacho AT, Guitian FJ, Palas E (2005). Serum protein response and renal failure in canine Babesia annaeinfection. Vet. Res. 36, 713–722.
21. Springell PH (1971). The cattle tick in relation to animal production in Australian. Cattle research Laboratory, CSIRO, Division of Animal Genetics, Australia.7–8.
22. Yeruham I, Avidar Y, Aroch I, Hadani A (2003). Intra-uterine Infection with Babesia bovis in a 2-day-old Calf. J. Vet. Med., B 50, 60-62.
Veteriner Hekim Betül APAYDIN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Koyunlarda Düşük Yapma (Abort) Nedenleri Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Acil Durumda Kedi-Köpeğin İncelenmesi. Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Babesiosisli Koyunlarda Serum Proteinlerinin Elektroforetik İncelenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:31
Top