2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağrılarda Kinesio Tape Bantları
MAKALE #12906 © Yazan Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ | Yayın Temmuz 2014 | 4,493 Okuyucu
Halk arasında ağrı bandı olarak bilinen kinesiotape bantları, bir çok kas iskelet sistemi ağrılarını ilk uygulamadan itibaren azaltan ya da tamamen yok eden, fizyoterapistler tarafından kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Kinesiotaping Japonya'da 1980'de geliştirilmiş bir tedavi olmasına rağmen Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda tanınmış bölgesel amaçlı tedavide kullanılan bir bantlama yöntemidir. Kinesiotaping, bel-boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık problemleri yanında ortopedik ve nörolojik problemler ile cerrahi müdahale sonrasında da kullanılabilen bir tedavi seçeneğidir. Tedavi bantlarının her geçen gün kullanım alanı genişlemektedir.

Son zamanlarda sporcuların büyük çoğunluğu özellikle kollarına, bacaklarına taktıkları renkli bantlarla dikkati çekiyor (David Backham'a pembe, Serena William'a ten rengi yada mavi ,Kerri Wash'a siyah renkte).Ìşte bu bantlara Kinesio tape bantları deniyor.Bu yöntemi daha çok sporcularda görmekteyiz.Fakat bu yöntemi sadece sporcularda değil, kas iskelet sistemine ait problem yasayan herkeste güvenle kullanabiliriz.

Kinesiotaping uygulamalarının temelde 2 amacı vardır: Ağrısız ve daha kolay hareket edebilmeyi sağlamak ve yumuşak dokunun iyileşmesini desteklemek.

Bu bantlar teorik olarak, cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede oluşan basıncı hafifletmektedir. Yaralanma bölgesinde azalan basınç kan dolaşımının artışı ile sonuçlanır ve böylece lenfatik drenaj oluşur. Dolaşım sisteminde yaratılan bu etki yaralanma bölgesindeki gerginlik ve hassasiyetin giderilmesinin yanında bölgede deri altında var olan ağrı reseptörlerinin uyarılmasını da önler böylece ağrısız hareket etme imkanı sağlamış olur.
Kinesiotaping hangi problemlerde kullanılabilir?
Kinesiotape son derece esnek ve etkin kullanım şekli ile baştan ayağa pek çok problemin tedavisinde tek başına yada yardımcı bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilmektedir.
• Farklı sebeplerden kaynaklanan bel-sırt-boyun ağrıları,

• Kireçlenme, romatizmal hastalıklar veya bir yaralanma sonucu gelişen kalça, diz, ayak-ayak bileği ağrıları ile omuz, dirsek, el-el bileği ve parmakları ilgilendiren ağrılı problemler [ayak bileği burkulmaları, ayak tabanı ağrısı, tenisçi dirseği, karpal tünel sendromu, donuk omuz, hamilelik süresince gelişen ağrılı eklem problemleri. vb].

• Spor yaralanmaları sonrasında ya da yaralanma öncesi önleyici uygulamalarda kullanılabilir

• Postür ve duruş bozukluklarında kullanılabilir

• Nörolojik hastalıklarda görülen kas kuvvet yetersizlikleri ile hareket algısı ile ilgili bozukluklarda kullanılabilir

• Cerrahi sonrası ya da hamilelik süresince görülen ödem/şişlik durumlarında kullanılabilir

• Engelli çocuklarda deformiteye giden eklemlerde kullanılır.


Bantların her gün kullanılmasında bir zarar yoktur. Tedavi süresince bantların varlığını her hissettiğinizde, bandın sizin hareketlerinize destek olduğunu fark edeceksiniz ve bu sizin daha kolay iyileşmenizi sağlayacaktır.

Vücutlarımız hareket etmek üzere tasarlanmıştır ve Kinesiotaping tekniğinin temel amacı harekete destek olmak ve hareket etmeyi kolaylaştırmaktır. Tekniğin başarı ile uygulanması kaslar, eklemler, bağlar ve dolaşım sisteminin anatomisini bilmekten ve duruma uygun doğru teknikleri uygulamaktan geçmektedir. Yani kişinin kendi başına uygulaması beklenen verimi azaltmaktadır, en iyi verimi alabilmek ve beklenmeyen etkilerin önüne geçebilmek için bu eğitimi almış fizyoterapist ve doktorlar tarafından tedavinin uygulanması önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağrılarda Kinesio Tape Bantları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halil İbrahim KURMAZ Fotoğraf
Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
Gaziantep
Doktor Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ağrılarda Kinesio Tape Bantları' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:15
Top