2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İçsel Bir Yolculuk Olarak Depresif Hal
MAKALE #12967 © Yazan Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA | Yayın Ağustos 2014 | 4,291 Okuyucu
İçsel Bir Yolculuk Olarak “Depresif Hal”

“Kişinin huzursuzluğu, mutsuzluğu, gerginliği, sıkıntısı, depresif hali onu uyandırmaya çalışan önemli dostlarıdır.” Carl Gustav Jung

Modern insanın yaşadığı önemli sorunların başında sürekli olarak haz hissetmeye yönelik eğilimler gelmekte. Hazzın ve tüketimin sürekli olarak gündemde tutulması bir süre sonra insanda her anı hazza dönüştürmeye yönelik bir istenci beraberinde getiriyor. Ulaşılan hazlar her ne kadar insana geçici bir rahatlama ve mutluluk sağlasa da bir sonraki sefere dozajı arttırmaya yönelik sınırı olmayacak bir talebe dönüşmekte. Hal böyle olunca, insana ait olan ancak kişiye haz yerine tam tersi elem veren diğer duygular, insanın köşe bucak kaçındığı unsurlar halini almakta. Bundan dolayı en ufak bir kaygı, korku, hüzün geliştiren ya da kendini mutsuz hisseden modern insanın ilk sergilediği eylemler; sorunu yok saymak veyahut da bir eczaneden anti depresan ilaç alarak hissisleşmek ya da yarım bıraktığı hazza geri dönmeyi arzulamak şeklinde olmakta.

İnsan doğası gereği ruhsal olarak gelişmeye ve dönüşmeye meyilli bir varlıktır. İnsanın yaptığı hatalar, sergilediği yanlış tutum ve davranışları, yaşadığı hayal kırıklıkları, kaygıları, korkuları, mutsuzlukları, hüzünleri onun kendi içine dönüp hayatının gidişatı konusunda bir iç muhasebe ve düzenleme yapmasına fırsat veren önemli ruhsal gelişim araçlarıdır.

Baktığımız zaman benzer bir durum vücudumuz için de geçerlidir. Bedenimizin neresinde bir ağrı ya da sızı varsa aslında orada birşeyler onarılıyor ya da yenileniyor demektir. Gerekli gereksiz her defasında ağrı kesiciler ile bu ağrımıza müdahale etmek iyileşme sürecinin uzamasına neden olacağı gibi bir süre sonra ağrı kesicinin de sorun üzerinde etkisiz hale gelmesine sebebiyet verebilir.

Birçok uzman depresif halin bile -kendisine ya da bir başkasına zarar verici riskler taşımadıkça- kişinin sergilediği olgun bir savunma mekanizması olduğunu kabul etmektedir. Depresif bir duygu durumunu yaşabilmek bir diğer manada kişinin içine dönmesi, hayatta tıkandığı noktaları açmak için kendi ruhunun derinliklerinde çözümler araması olarak ta nitelendirilebilir.

Bunu başarabilmek bile kendi içerisinde tutarlı bir kişiliğin olduğunun göstergesidir, zira kişiliği tam olarak oturamamış, diğer bir deyişle kişiliği bozuk olan insanlar depresif ruh haline çok fazla giremezler çünkü bu duygu halini kaldıracak yeterli ve olgun ego gücünü geliştirememişlerdir. Bu yüzden adeta bir çocuk gibi tutarsız davranış ve duygular sergileyerek ruhsal gelişimlerinin önünü tıkarlar. Dolayısıyla depresif durum ya da mutsuzluk hali kişinin işini, ilişkilerini, hayattan aldığı doyumu uzun süre ve çarpıcı bir şekilde etkileyip ağır bir depresyon halini almadıkça ilaç desteği almak yerine mümkünse bir psikoterapi sürecine dahil olmasının daha sağlıklı olacağı birçok ruh sağlığı uzmanı tarafından ifade edilmeye başlamıştır.

Sonuç olarak, insan sadece hazzı yaşamak amaçlı bu dünyada var olan bir varlık değildir, doğamız gereği tekâmül etmeye ihtiyaç duyarız ve bu tekâmül yolculuğunda olumlu duyguların yanı sıra hatalara, talihsizliklere ve onlardan kaynaklanan olumsuz duygulara da ihtiyaç duyarız ki ders alalım ve ilerleyişimize kaldığımız yerden devam edelim diye. Bundan dolayı her yaşanılan olumsuz duyguda kendimizden kaçmak için türlü davranışlar sergilemek ya da haz verecek ama bizi kendimizden uzaklaştıracak uyaranlara başvurmak ilerlememize engel olduğu gibi tekâmül yolculuğunda bizi çok daha gerilere götürebilir.

"Hayat bu! bir bakarsın, her şey bir anda son bulur,
Hayat bu! bir bakarsın,son dediğin anda her şey yeniden can bulur."
Şems-i Tebrizi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İçsel Bir Yolculuk Olarak Depresif Hal" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ümit AKÇAKAYA Fotoğraf
Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi140 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın Yazıları
► Geştalt'ın İçsel Çatışma Teorisi Psk.Doğancan GÖKÇE
► Çocuklar Neden Depresif Olurlar? Psk.Sinem MALKOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'İçsel Bir Yolculuk Olarak Depresif Hal' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erich Fromm ve 'olmak' Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:27
Top