2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Adolesan Çağda Beslenme (Ergenlikte Beslenme)
MAKALE #12968 © Yazan Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN | Yayın Ağustos 2014 | 4,337 Okuyucu
ADÖLESAN ÇAĞDA BESLENME

Bireyin büyümesi, gelişmesi, fiziksel işlevlerini yerine getirebilmesi ve sağlığını koruyabilmesi için günlük tüm besin öğelerini ve ihtiyacı olan enerjiyi besinler yoluyla yeteri kadar alması gerekir.

Okul çağı ve *adölesan dönemi çocukların beslenmesinde amaç; normal büyüme ve gelişmenin sağlanmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme sayesinde hem büyüme ve gelişme sağlanmakta hem de hastalıklara karşı direnç artmaktadır. Kemik gelişimi, bilişsel yetenek, okul performansındaki artış ve ileri yaşlarda oluşabilecek bazı hastalıkların önlenmesi çocuklukta kazanılan beslenme alışkanlıkları ile doğrudan ilişkilidir.

Yeterli ve dengeli beslenme her yaş döneminde sağlıklı yaşamın temel koşuludur. Beslenme alışkanlığının kazandırılmasında en etkin çevre; aile, okul, medya ve içinde yaşanılan ortamdır. Çocuğun doğduğu andan itibaren başlayan beslenme eğitimi adölesan dönemde de evde ve okulda uyum içerisinde devam ettirilmelidir. Adölesanların yiyecek seçiminde ailenin rolü azalırken dış çevrenin rolü artmaktadır.

Adölesan dönem; bireyin biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan gelişmenin ve olgunlaşmanın gerçekleştiği yetişkinliğe geçiş evresidir. Bu dönemde dış görünüme gösterilen özen ve zayıf olma isteği nedeni ile bireyin öğün atladığı veya fast-food yiyecekler gibi kalitesiz besinler seçtiği gözlenmektedir. Adölesan dönemde gereğinden fazla enerji alımı şişmanlığa sebep olurken, aşırı enerji kısıtlaması da anoreksia veya bulimia nervosa gibi hastalıklara sebep olmaktadır.

Bu dönemde şişmanlık çoğunlukla düzensiz beslenme alışkanlığından ve hareketsizlikten kaynaklanır. Çocuk veya adölesan hareketsiz ise bir spor dalıyla ilgilenmesi ve düzenli egzersiz yapması sağlanmalıdır. Televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zaman azaltılmalı, arkadaşları ile dışarıda fiziksel hareket gerektiren oyunlara teşvik edilmelidir.

Hatay ili Antakya ilçesindeki bir ilköğretim okulunda okuyan 12 – 14 yaş arası 300 öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmada; kız öğrencilerin %10,8’inin ve erkek öğrencilerin %8,7’sinin olması gereken ağırlığın altında (zayıf), kız öğrencilerin % 22,3’ünün ve erkek öğrencilerin % 31,5’inin olması gereken ağırlığın üstünde (şişman) olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin öğün dağılımları incelendiğinde ise % 36,9’unun öğün atladığı ve en çok atlanan öğünün kahvaltı olduğu, ayrıca öğrencilerin % 65,8’inin sıklıkla fast-food tükettiği görülmüştür (Karaarslan 2009).

Adölesan dönemde en sık karşılaşılan yanlış beslenme alışkanlıklarının başında kahvaltıyı atlamak ve fast-food yiyecekleri fazla tüketmek yer almaktadır. Okula gidip gelme zamanlarını iyi ayarlayamadıkları için özellikle sabah okula erken gidenler geç kalma korkusu ve heyecanı ile ya da ihmal nedeni ile genellikle kahvaltı yapmamaktadır. Güne istekli başlama, fiziksel – zihinsel aktiviteyi elverişli bir şekilde sürdürme ve öğrenme becerisi üzerine kahvaltının çok büyük önemi vardır. Kahvaltı güç ve dayanıklılığı artırmakta ve öğrencilerin okulda daha verimli eğitim almalarını sağlamaktadır.

Bireylerin fiziksel yapısının, fizyolojik faaliyetlerinin, başarı durumlarının, ruhsal yapılarının sağlıklı gelişim için yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyaçları vardır. Toplumun çekirdeğini oluşturan ve beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen çocuk ve adölesanların eğitimlerine daha çok önem verilmelidir.


*Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 10 – 19 yaş aralığını “Adölesan Dönem” olarak tanımlamıştır.
Dyt. Uzm. Özge KARAARSLAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Adolesan Çağda Beslenme (Ergenlikte Beslenme)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge KARAARSLAN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN
İçel (Mersin)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Adolesan Çağda Beslenme (Ergenlikte Beslenme)' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Beslenme Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:15
Top