2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Dönemi: Fırtınalı ve Şiddetli Bir Dönem
MAKALE #13007 © Yazan Berk OMAY | Yayın Ağustos 2014 | 4,049 Okuyucu
Biz bu döneme ergenlik dönemi diyoruz. Ergenlik dönemi bütün insanların geçirmek zorunda oldukları evrensel bir dönemdir. Son dönemlerde çevresel faktörlerden dolayı ergenlik dönemi çok erkene çekilse de ortalama 11-20 yaşları arasını kapsar. Ergenlik , insan hayatının en fırtınalı dönemlerinden birisidir. Bu dönemin fırtınalı olmasının tek nedeni hormon salgılanmaları değildir elbette. Ergenlik dönemi yetişkinlik ve çocukluk döneminin tam ortasında kalan pek çok genç için kafa karıştırıcı ve travmatik olan bir dönemdir. Birey kendi bedenindeki değişimleri fark eder, kendini aynada tanıyamaz, sesi bir kalın bir ince çıkar, üreme yetisini kazanır, duygusal dünyası dengesizleşir, özgürlüğünün sınırlarını tanır, arkadaş ortamına yönelirken bir yandan ailesinin engellemeleri ile karşılaşır.

Ergenlerdeki bu kafa karışıklığının bir nedeni de aslında ailelerin de ne yapacağını bilememesidir. Çocukluk dönemi boyunca tüm hayatı ailesi yanında geçen bir çocukken ergenlik döneminde sinir krizlerine giren, kurallara, otoriteye karşı gelen bir çocuk haline gelmiştir. Aileler çoğunlukla çocuklarının kendilerinden uzaklaşmalarını endişe verici bulur ve ne yapacaklarını bilemezler. Bunun yanı sıra ergenin sorumlulukları artar, gelecek kaygıları baş gösterir. Aileler çocuklarına yetişkin sorumlulukları yüklerken, özgürlüklerini sınırlandırmaya devam ederler.

Çocuk kendini rol çatışmaları için de bulur. Evde aile çocuğu, okulda öğrenci, dışarıda arkadaş ve sevgili rollerini oynamak zorundadır. Bir yandan bağımsızlaşma çabasına girerken bir yandan da bireyselleşmenin zorluklarıyla baş etmek zorunda kalırlar.
Bunun yanı sıra kendilerini tanımak gibi ve bir kimlik oluşturmak gibi zor bir göreve sahiptirler. Bu zamanlarda hızlı bir şekilde aktivitelerden sıkılır, farklı arayış ve uğraşlar içine girerler. Kendilerini ait eşsiz özellikleri, ilgi alanlarını keşfeder ve dünya görüşünü belirlerler. Bu süreçte çocuklara rehberlik etmek önemlidir. Ama bu rehberliği asla küçük çocuğunuza yaptığınız rehberlikle karıştırmayın. Onlara fazla müdahale ettiğinizi düşünmeleri size tepki göstermelerine yol açacaktır. Her zaman “ izliyorum, takip ediyorum ama çocuğum onu bu kadar yakından takip ettiğimin farkında değil” diyebilecek konumda olmalısınız.

Ergenlikle baş etmeyi zorlaştıran faktör ergenlerin zorluklarla ve çatışmalarla başa çıkmak için yeterince deneyime sahip olmamalarıdır. Yetişkinlerde bu deneyim mevcuttur ama ergenler bireyselleşme ve kendilerini yetişkin dünyasına kabul ettirme düşünceleri yüzünden kendi anne-babalarından nasihat almayı pek hoş karşılamazlar. Eğer bir konuda uyaracaksanız bu direkt değil dolaylı yollardan yapmanız gerekiyor. Benim bir tanıdığım var şöyle yapmış ve şöyle şeyler başına gelmiş kalıpları uygun olandır. Gerekli olan dersi çocuğunuz kendisi çıkarır.

Ailelere bu dönemde önerim çocuklarını mümkün oldukça alttan almaları, karar alınırken onların düşüncelerini, görüşlerini almayı ihmal etmemeleri, onların birey olduğunu farkına varmalarıdır. Zaten onların da sizde beklentileri bunları fark etmeniz. Bu sayede çocuğunuz kontrolün kendi elinde olduğunu düşünürken, kontrolü aile olarak siz kendi elinizde tutabilir ve onları büyük yanlışlar yapmaktan koruyabilirsiniz. Onların isteklerini fark edin ve doğru şekillerde iletişim kurun. Göreceksiniz o korkutucu dönem yumuşayacaktır.

Eğer her şeye rağmen ergen bireyle yeterince iyi iletişim kuramıyor ve onun sizi anlamadığını düşünüyorsanız ruh sağlığı alanından bir uzmanla iletişime geçmenizi öneririm.

Doğru iletişimin ve ruh sağlığınızın çok iyi olduğu güzel bir yaşam dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Dönemi: Fırtınalı ve Şiddetli Bir Dönem" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Berk OMAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Berk OMAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berk OMAY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog / Psk.Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Berk OMAY'ın Makaleleri
► Ergenlik Dönemi Psk.Gökhan BİNGÖL
► Ergenlik Dönemi Psk.Nazlı DİNÇ
► Ergenlik Dönemi Psk.Çiğdem KARAKUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Dönemi: Fırtınalı ve Şiddetli Bir Dönem' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Televizyon ve Propaganda Ağustos 2014
► Çocuk ve Narsizm Ağustos 2014
► Psikoloji ve Hayat Ağustos 2014
► Eğitim Psikolojisi Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:13
Top