2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over Hastalığı (Pkos)
MAKALE #13024 © Yazan Dr.Belgin HARZADIN | Yayın Ağustos 2014 | 3,135 Okuyucu
Her ay düzenli yumurtlamanın olmamasına bağlı adet düzensizliği, kıllanmada artış ve yumurtalıkların normalden büyük ve çepere yakın bölgede inci tanesi gibi kistlerin olması ve bunlara eşlik eden hormonal ve biokimyasal değişikliklerin eşlik ettiği bir durumdur.

Polikistik over hastalığı kronik bir hastalıktır. Tamamen yok olmaz. Şikayetlerin arttığı ve azaldığı durumlar vardır. Normalden fazla kilo şikayetleri arttırır.

PKOS NEDENLERİ

Genetik sebepler ön plandadır. Anneden geçebildiği gibi babadan da geçebilir. Yumurtalık içinde üretilen erkeklik hormonu fazladır. Üretilen erkeklik hormonları ( testesteron) kadınlık hormonu (östrojene) dönüştürülemez. Düzenli bir yumurta gelişimi beyinden gelen sinyal hormonlarının etkisi ile yumurtanın gelişmeye başlaması ve yumurtalık içinde hormonların üretilmesi ve bu hormonların geri bildirimi ile beyinden sinyal hormonların salgılanması ve yumurtanın çatlaması ile oluşur. Bu hormonal dengedeki bozukluk geri bildirimi bozarak yumurtanın gelişip çatlamasına engel olur.
PKOS görülen bir çok kadında insülin rezistansı vardır. İnsülin pankreastan salgılanır kan şekerinin kandan dokulara geçişini sağlar. İnsülin rezistansı varsa kandaki şekeri ayarlamak için daha çok insülin salgılanır. Yüksek seviyedeki insülin yumurtalıkları da etkileyerek erkeklik hormonu üretimini arttırır. Yüksek miktardaki erkeklik hormonları akne, kıllanma, kilo artışı ve yumurtlama problemlerine neden olur.

PKOS da yumurtlama bozulmuştur. Yumurta gelişimi sırasında erkeklik hormonları fazla üretildiği, estrojen hormonu yeterince üretilemediği için yumurta yeterince büyüyüp gelişemez ve çatlayamaz. Yumurtalıkta küçük kistler olarak kalır. PKOS da yumurtlama bozulmuştur fakat her ay olmasa da yumurtlama bazı aylar olabilir. Bu kişiler kendiliğinden de gebe kalabilirler. Belli bir süre gebelik oluşmazsa yumurtlamayı sağlamak için tedavi gerekebilir.

PKOS li kişilerde şişmanlıkta çok görülür. Şişmanlığa bağlı yağ dokusunda estrojen hormonu fazla üretilir. Yumurtalık dışında üretilen fazla estrojen de yumurtlamaya engel olur. Fazla miktardaki yağ dokusu insülin direncinin de sebebi olabilir. İnsülin direnci erkeklik hormonlarının üretimini arttırır ve şeker hastalığına eğilim yaratır. PKOS’ li kişilerde kilo vermek hormonal dengenin sağlanması ve yumurtlamanın normale dönmesini sağlayabilir.

PKOS li kişilerin en önemli şikayetleri adet düzensizliği, kıllanmada artış, gebe kalamama ve kilo sorunudur. Bunun yanında daha az sıklıkla görülen ciltte akontoz lekeleri denilen koyu lekeler görülebilir. Bu lekeler kandaki insülin yüksekliğinden kaynaklanır. Cilt yağlı ve sivilcelenmeye eğilimlidir. Saç dökülmesi ve kepeklenme sık görülür. Şeker hastalığı görülebilir. Rahim içinin yumurtlama olmaması nedeniyle sadece östrojen hormonunun etkisinde kalması rahim kanserine eğilim yaratır.
PKOS' lu kişilerde adet düzensizliği, şişmanlık, yaşanan cilt problemleri gibi nedenlerden kaynaklanan depresyona eğilim olabilir.

PKOS da labratuvar incelemeleri altta yatan başka sebepler olup olmadığını belirlemek için önemlidir.

PKOS da tedavi

PKOS da tedavideki amaç o sıradaki sorunların ortadan kaldırılması(adet düzensizliği, kıllanma ,çocuk isteği )yada uzun vadede oluşabilecek hastalıklara karşı risklerin azaltılması şeklinde olur.
PKOS’nun tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. PKOS genetik eğilim ve kolaylaştırıcı faktörler zemininde olan bir hastalıktır. Genetik zemini yok etmek mümkün değildir.
Kilo problemi olanlarda kiloyu normale çekmek hormonal düzenin yeniden sağlanmasında çok önemlidir.
Kanama düzenini sağlamak için doğum kontrol hapları önerilir.
Çocuk isteği olanlarda yumurtlama uyarıcı ilaç ve iğnelerle yumurtlama sağlanabilir.
Kıllanma sorununda hormonal tedavi ile yeni kıl oluşumuna engel olunabilir. Mevcut kıllar ise kozmetik yollarla yok edilmelidir.
Şeker hastalığı ve insülin direnci ve kan yağlarının yüksekliği kilo vererek ve ilaçlarla tedavi edilebilir.

PKOS' da beslenme

PKOS' lu kişiler karbonhidrat tüketimine eğilimlilerdir ve hipoglisemi atakları yani ani kan şekeri düşüşleri sık görülür. Hipoglisemik ataklarda karbonhidrat tüketimi daha da artar. Özellikle karın bölgesinde yağ birikimi olur. Kilo arttıkça insülin direnci artar. İnsülin direnci arttıkça karbonhidrat yeme ihtiyacı ve kilo artışı olur. Bu kısır döngünün kırılması kilo vermek ile mümkündür. Bu kişiler yanlış diyetlerle hızlı kilo verebilirler ama sonrasında verdiklerinden daha fazla geri almaya eğilimlilerdir. Karbonhidrattan fakir diyet uygulanmalıdır. Düşük glisemik endeksli yiyecekler tercih edilmelidir.
3-4 saat arayla ara öğünler ile kan şekeri dengelenmelidir. İnsülin seviyesinin kontrolü için fiziksel aktivite arttırılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over Hastalığı (Pkos)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Belgin HARZADIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Belgin HARZADIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Belgin HARZADIN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Belgin HARZADIN'ın Makaleleri
► Polikistik Over Sendromu (Pkos) Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Polikistik Over Hastalığı Dr.Şule AYDIN
► Polikistik Over Dr.Mehmet KOÇ
► Polikistik Over Sendromu Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Polikistik Over Sendromu Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Polikistik Over Nedir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Polikistik Over ve Prolaktin Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Polikistik Over Sendromu Nedir Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
► Polikistik Over Sendromu (Pcos) Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Polikistik Over Sendromu (Pcos) Dr.Numan BAYAZIT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over Hastalığı (Pkos)' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Genital Enfeksiyonlar Ağustos 2014
► Hpv Enfeksiyonu Ağustos 2014
► İnfertilite Nedenleri Ağustos 2014
► Vaginismus Temmuz 2014
► Gebelikte Beslenme Temmuz 2014
► Erken Menepoz Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:03
Top