2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İşyerinde Psikolojik Taciz: Mobbing
MAKALE #13046 © Yazan Psk.Şeyma ATASOY | Yayın Ağustos 2014 | 4,028 Okuyucu
Hepimiz geçimimizi sağlamak, kendimize ve ailemize daha kaliteli yaşam şartları oluşturmak için çalışıyoruz. Bu şartları sağlamak, tabiri caizse ekmek parası kazanmak için bazı zorluklara göğüs germek ya da baskıya sessiz kalmak zorunda olduğumuz zamanlar olabiliyor. Vaktimizin ciddi bir bölümünü çalışma ortamında geçirdiğimizden, gün içinde yaşanan olumsuzluklar ve stres, aile yaşantımızı da olumsuz etkileyebiliyor. Bu etkenlerin başında mobbing geliyor yani iş yerinde maruz kalınan psikolojik taciz. Öyleyse, bizi ve ailemizi bu denli etkileyen mobbing nedir?
Çalışma ortamında bir veya birden fazla kişi tarafından sistemli bir şekilde tekrarlanarak, diğer kişiyi huzursuz ve yetersiz hissetmesine yol açan ahlaka aykırı kötü muamelede bulunarak, kişinin aşağılanmasını ve dışlanmasını mobbing yani bezdiri olarak adlandırabiliriz. Mobbing uygulayan kişilere baktığımızda çoğunlukla iyi eğitim almış, yenilikçi ve başarılı kişiler olarak görünseler de, çalışanlar üzerinde otorite ve üstünlük kurmaktan, stres ortamı oluşturarak kişiyi baskı altında tutmaktan haz duyan bireyler olarak karşımıza çıkabilirler. Aynı zamanda, benmerkezci ve narsist kişilik yapısına sahip bireyler olarak da karşımıza çıkabilir ve bu bireyler yönetici egolarını zorbalık uygulayarak beslerler. Alman çalışma psikoloğu Dr. Heinz Leymann, mobbing uygulayan kişileri, aşırı kontrolcü, korkak, nevrotik ve iktidar açlığı olan kişiler olarak tanımlamıştır. Bu kişi veya kişiler zihinsel ve fiziksel olarak ağır işler verilerek ya da verilen zaman diliminde bitirilemeyecek görevlerle mesleki yeterliliğinizi sorgular ve yaptığınız işleri sürekli eleştirerek size güvenilmediğini hissettirirler. Çevrenizdeki insanlar tarafından inançlarınız ve görüşleriniz alaya alınabilir, soyutlanmış ve yalnız hissedebilirsiniz. Cinsel ve fiziksel saldırılara da maruz kalabilirsiniz.
Bu davranışların sonuçlarına baktığımızda, psikolojik tacize maruz kalan bireyde ortaya çıkan birçok olumsuzlukla karşılaşıyoruz. Öncelikle en önemlisi, şiddete maruz kalan birey özgüvenini, mesleki yeterliliğini ve benlik duygusunu kaybetmeye başlıyor, yetersizlik hissi ve özgüven kaybı ile birlikte kendini düşünce karmaşasının içinde buluyor. Aynı zamanda bireyde ağlama, uyku bozuklukları, depresyon, ağrılar gibi sorunlar ortaya çıktığı gibi daha ileri düzeyde Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD), panik atak ve kalp krizi gibi sağlık problemlerine sebep olabiliyor.
Peki, bu sorunlarla baş etmek için neler yapabiliriz?
Başbakanlık işyerinde psikolojik tacizin önlenmesine yönelik 19 Mart 2011 tarihli resmi gazetede bir genelge yayınladı. Genelgede psikolojik şiddete engel olabilmek için işveren ve çalışanların uygulaması gereken maddeler sıralanmıştır. Bu maddeler içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezine ALO 170 numaralı hattan yardım ve destek sağlanacak bir platform oluşturulduğu da duyurulmuştur.
Şiddete maruz kalan birey durumu düzeltmek ya da gerekirse tanık oluşturabilecek şu davranışlarda bulunmalıdır: Mobbing uygulayan kişinin tavır ve davranışlarına karşı sözlü olarak bu davranışlarını durdurması istenmeli ve gerekirse bunu yaparken size tanıklık edebilecek bir iş arkadaşınız bulunmalı. Yersiz görevler ve anlamsız emirler yazılı olarak kaydedilmeli. Gerek duyulursa tıbbi ve psikolojik yardım alınmalı. Hatta iş arkadaşlarınızla durumunuzu paylaşmalı ve destek alınmalı.
Bütün bunlar göz önüne alındığında mobbing, günümüz iş dünyasının önemli ve çözüm bulunması gereken bir problemi haline gelmiştir.
İş yerinde psikolojik tacize engel olabilmek için de bireyler öncelikle bilinçlendirilmeli ve farkındalık düzeyleri artırılmalıdır. Toplum olarak insani değerleri öğrenmeye, bilinçlenmeye ihtiyacımız oldukça fazla. Dolayısıyla, bireyden topluma edindiğimiz bu farkındalığı hayatımızın her ânına yaymalıyız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İşyerinde Psikolojik Taciz: Mobbing" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Şeyma ATASOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Şeyma ATASOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Şeyma ATASOY
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyma ATASOY'un Yazıları
► Mobbing - Psikolojik Yıldırma Psk.Samet BADAL
► İşyerinde Öfke ve Kontrolü Psk.Selin ALKIŞ AYTEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İşyerinde Psikolojik Taciz: Mobbing' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Ağustos 2014
► Mükemmeliyetçilik Ağustos 2014
► Korkularımız Ağustos 2014
◊ Tırnak Yeme Problemi Ağustos 2014
◊ Sınavı Prova Etmek Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 2 Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 1 Ağustos 2014
◊ İyimserlik Ömrü Uzatıyor Ağustos 2014
◊ Hoşgörü ve Tahammül Ağustos 2014
◊ Depresyon Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:09
Top