2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hep Yeninin Peşinde Koşmak Yerine , Bu Günkü Durumundan ve Elde Olanlardan Yararlanmak
MAKALE #13074 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ağustos 2014 | 4,063 Okuyucu
HEP YENİNİN PEŞİNDE KOŞMAK YERİNE,
BUGÜNKÜ DURUMUNDAN VE ELDE OLANLARDAN YARARLANMAK
Pablo Casals, 1974 yılında 97 yaşında öldüğünde, çağımızın en büyük müzisyenlerinden biriydi. Yönetmen, besteci, öğretim üyesi ve festival düzenleyicisi olarak çalışan Casals, flüt, keman, piyano, org ve çelo çalardı. Ününü özellikle çelist olarak kazanmıştı.
Ünlü orkestra şefi Wilhelm Furtwagenler, bir defasında onun için şöyle demiştir: “Casals’ı dinlemiş olan, bir yaylı çalgının nasıl çalındığını bilmiyor demektir.”
Casals, anılarında şöyle yazar: “Geçen seksen yıl boyunca güne hep aynı şekilde başladım.: çünkü bu yaşamım için çok önemlidir. Sabahları kalkar kalkmaz piyanonun başına geçer, Johann Sebastian Bach’tan iki prelüd ve iki füg çalarım. Bu bana inanılmaz bir mutluluğu, insan olmanın mutluluğunu anımsatır ve tattırır.”
Düşününüz bir kez: Bir adam seksen yıl boyunca her sabah piyanonun başına geçiyor, Bach’tan iki prelüdle iki füg çalıyor. Ve bu ona insan olmanın mutluluğunu tattırıyor.
Casals, sabahları birinin ya da birilerinin kendisini alkışlaması, “üstad, yine harikaydınız!” demesi için çalmıyordu. Tam tersine, Bach çaldıkça, kendini onun müziğine verdikçe, mutluluğu artıyordu.
Sabahları piyanonun başına geçmeyi rastlantıya ya da bir başkasına da bağlı kılmıyordu. O gün kendini nasıl hissederse etsin, hangi ülkede olura olsun, bu işi yapıyordu.
Yaşam çoğumuz için neden bu denli tedirginlik kaynağıdır bilir misiniz? Bunun için üç neden gösterilebilir:
1-Bir şeylerin, bugüne değin yaptıklarımızdan ve elde ettiklerimizden daha önemli olduğunu sürekli olarak düşünürüz.
2-Halimizden hiçbir zaman memnun olmayız ve hep olduğumuzdan başka türlü olmak isteriz.
3-Ne olduğunuzu, neler elde ettiğimizi iyice saptayıp tanımağa hiçbir zaman vakit ayırmayız. Şimdi bulunduğumuz yeri doğru dürüst saptamadan, yeninin peşinden koşmağa çabalarız.
Kendimizi kaptırdığımız koşu, hiç bir zaman kendimize giden yolu bulmamıza olanak tanımaz. Bize hep: “İşleyen demir paslanmaz” ya da “Halinden memnun olan hayatta ilerleyemez” gibisinden sözler söylenir. Oysa durum tam tersinedir. Tedirginliğimizin nedeni, durmayı bilmeyişimizdir.
Kendimizi kaptırdığımız bu yarışmanın bir başka sonuca da, bir şeyi elde eder etmez ondan soğumağa başlamamızdır. Elde ettiğimizi iyice değerlendirmek yerine, hemen bize daha çekici gelen bir yeninin peşinden koşmağa başlarız.
Kişinin zaman zaman kendini denetlemesi, kendisi için neyin yararlı, neyin yararsız, neyin gerekli, neyin gereksiz olduğunu saptaması zorunluluktur. Birkaç yıl önce bir yakınıma , masanın başına geçerek bir kağıdın bir yanına “yararsız” bir yanına da “değerlendirilebilir” başlıklarını yazmasını söyledim. Bu başlıkları yazdıktan sonra kendisi işe koyuldu ve şunları yazdı; “yararsız” başlığının altındaki kalemler arasında, yıllardan beri gitmediğim kulüplere ödenen aidatlar ve yıllardan beri kullanılmaksızın bir köşede duran altı ağız armonikası vardı. Sonunda kendime büyük bir ciddiyetle şu soruyu yöneltecek duruma geldim: “ Geçen on yıl boyunca evliliğini gereğince değerlendirebilmek için elinden geleni yaptın mı?”Yakınım daha sonra şunları yaptı.
O günden sonra her akşam yatmazdan önce kendi kendime şu soruyu sormaya karar verdim: “Bugün vardığın noktayı ve elinde bulunanları en iyi biçimde değerlendirebildin mi?”
Bu tutumu istediğiniz şekilde değerlendirebilirsiniz. Ama size bir noktayı belirtmek isterim: Bu kararımı uygulamağa başladıktan sonra yaşamımı çok daha iyi değerlendirebildim
Bu konuları uzman danışmanızla da paylaşabilirsiniz

Kendimiz için saptadığımız uzun vadeli hedeflere erişmemizi engelleyen kavramlardan biri de sorumluluk kavramıdır. Bazı insanların yapmak istedikleri şeyleri neden yapamadıklarına dair
Binlerce nedenleri vardır, oysa onlara gereken şey, neden yapabileceklerine dair sebeplerdir.

Başkalarını sorumluluk taşıyabileceğine inandıran, onların gözünde büyük değer kazanır. Bu sorumluluğun başarılarla da ilgili olması, doğal olarak büyük önem taşır. Örneğin bir futbol takımının çalıştırıcısı istediği kadar sorumluluk yüklensin, takımı sürekli olarak maç kaybederse, yerine başka bir çalıştırıcının getirilmesi tehlikesiyle karşılaşır.
Başkalarının gözünde başarılı olmak zorunluluğu duymak, davranışları birkaç yönden etkiler. Gerekli yeteneklere sahip olmadıkları halde sorumlu mevkilerde bulunan pek çok kişi vardır. Ancak bu kişiler, sorumluluk kavramını iyi kullanmayı öğrenmişlerdir. Bir şey ters gittiğinde, bunun sorumluluğunu başkalarına yüklerler. Neredeyse hiçbir katkılarının olmadığı başarıları kendilerine mal etmeyi iyi bilirler.
Bazen insan sorumluluk kavramının, gerektiğinde başkalarının sırtına yüklenebilmesi için yaratılmış bir kavram olduğu izlenimine kapılır. Bu kavramı bir başarısızlık durumunda başkalarının sırtına atmayı başaran, hiç kuşkusuz ona başkalarının gözünde saygınlık kazandıran bir yeteneğe sahip demektir. Bencil olma sanatını hiç anlamamış ya da çok yüzeysel kavramış biri, bir bencil için en önemli şeyin bu yetenek olduğunu düşünebilir.
Ama ilişkileri iyi çözümleyebilen biri, gerçekte bu davranışın bir savunma tutumu ve kendine özür bulma çabası olduğunu derhal anlayacaktır. Bu yol kimseyi gerçekten herhangi bir hedefe götürmeyebilir ve gerçek mutluluk kaynağı olamayabilir. İnsan bu yolla mesleğinde belli bir yere değin ilerleyebilir ya da bol para kazanabilir. Ama bir dahaki sefere gerçeğin anlaşılabileceği korkusu, bu çabaların her zaman eşlik edecektir. Ve böyle davranan kişi her zaman başkalarından bağımlı olabilme ihtimali vardır.
Sorumluluğu başkalarının sırtına atmayı adet edinen, hiç bir zaman huzur bulamayabilir. Hiç bir yerde hiç bir bakımdan gerçek güvenliğe kavuşmayabilir.*
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hep Yeninin Peşinde Koşmak Yerine , Bu Günkü Durumundan ve Elde Olanlardan Yararlanmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Eşim Neden Beni İlk Günkü Gibi Sevmiyor? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Abdullah ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hep Yeninin Peşinde Koşmak Yerine , Bu Günkü Durumundan ve Elde Olanlardan Yararlanmak' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:54
Top