2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebekleri Sütten Kesmek İçin Yapılması Gerekenler
MAKALE #13094 © Yazan Dr.Ali MUSLU | Yayın Ağustos 2014 | 3,252 Okuyucu
BEBEKLERİ SÜTTEN KESMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Bebekler için anne sütü ilk 6 ay vazgeçilemez, eşsiz, en değerli ve tek başına yeterli bir besindir. Dünya sağlık örgütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile, 7. Aydan itibaren ek gıdalar başlanarak, 12-24 aya kadar emzirilmelerini, ayrıca doğumdan itibaren D3 vitamini ve 4 aydan sonra demir preparatı takviyeleri yapılmasını önermektedir. Anne sütü bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiren, içerdiği büyüme faktörleri ile bebeklerin büyümesini sağlayan, bebeklerin sindirim sistemi için de son derece faydalı, doğal bir besindir. Anne sütü bebekler için sadece açlığı giderme değil, aynı zamanda rahatlama, huzur bulma yöntemidir. Anne sütü emmek bebekle anne arasında duygusal bağ oluşturur. Emme sırasında oluşan tensel temas hem anneye, hem bebeğe büyük haz ve mutluluk verir. Bebekler huzursuz olduklarında emerek rahatlar, huzur bulurlar.
Bebek beslenmesinde 7. Aydan itibaren önce sıvı(meyve suyu, formül mama) daha sonra yarı katı(meyve, sebze püresi, muhallebi), 8-10.aydan itibaren katı(peynir, yumurta sarısı, köfte vb) ek gıdalar başlanarak emme sıklığı giderek azaltılır ve süresi kısaltılır. Bebekte bu değişime uyum sağlarsa önce gündüzleri emme öğünü yerine ek gıdalarla beslenmeye geçilir ve bebekleri sütten kesmek daha kolay olur. Bebekleri sütten kesmek için en uygun zaman her anne ve bebek için farklılık gösterebilir. Bebekleri sütten kesme zamanına bebeği takip eden çocuk hastalıkları uzmanı ve eğer yardım alınıyorsa pedagog ile birlikte karar vermek en uygunudur. Anne bu değişime ruhsal olarak hazır olmalı, karalı olmalı ve bebekte sütten kesme eyleminden zarar görmemelidir. Bebek eğer sağlıklı, büyüme ve gelişmesi normal, kilo alımı gayet iyi ve her türlü ek gıdayı yiyor, bununla birlikte üstüne anne sütü emmek istiyor ve de emmekten mutlu oluyorsa; kesin kural olmamakla birlikte 1 yaşına kadar emzirmek ve sonra kademeli olarak emzirmeyi azaltarak 15-18.aylarda sütten kesmek uygundur. Sütten kesme eylemi sırasında bebeğin ek stresi olmamalıdır. Hastalık, taşınma, bakıcı değişikliği, ayrılık, annenin işe başlaması, diş çıkarma gibi zamanlar bebekleri sütten kesmek için uygun zamanlar değildir.
Bebekleri sütten kesmek için kullanılan iki yöntemden daha çok önerilen; kademeli olarak sütten kesmektir. Bebek ek gıdalarla iyi bir şekilde besleniyor, anne memesi aramıyorsa 12. aydan sonra önce gündüzleri emme öğünleri atlanarak sütten kesme eylemine başlanır, giderek gündüzleri hiç verilmemeye başlanır. Daha sonra geceleri emme öğünleri atlanarak bebek ek gıda veya formül mama ile kaşık, bardak veya biberonla beslenir. Bebeğe anne sütü verilmeyeceği zaman bebeğin ek gıda veya formül mama ile beslenmesi baba veya aile büyüğü tarafından yapılmalı, anne memesi unutturulmaya çalışılmalıdır. Ek gıda veya formül mama ile beslendikten sonra anne bebeğini okşamalı, kucaklamalı, sevgisini, şefkatini bebeğe hissettirmeli, bebekle tensel temas kurmalı ama memeden kesme konusunda da karalı bir tutum sergilemeli, bebeği için bu eylemin yapılması gereken ileri bir aşama olduğuna inanmalıdır.
Sütten kesme için kullanılan diğer yöntem bir anda sütten kesme yöntemidir. Bu yöntem 1 yaştan büyük olup zaten her şeyi yemeğe başlayan bebeklerde uygulanabilecek bir yöntemdir. Bu yöntemde iki farklı yol denenebilir. Anne memesine farklı bir şeyler(kakao, acı biber, ketçap, hardal) sürülüp, memenin görünümünü ya da tadını, kokusunu değiştirip bebeğini iğrendirerek memeden ayırmaya çalışır. Veya ayrılma yöntemi denen yöntemle anne bebeğini 2-3 gün evde baba ile, aile büyüğü ile veya çocuğu seven bakıcı ile bırakır. Bebekle birlikte bebeğin sevdiği giysi, oyuncak, alışık olduğu, sevdiği biberon, bardak bırakılır. Anne yokluğunda bebeğin bakımını üstlenen kişi bebeğin beslenmesi yanında huzursuzluk ve kaygılarını da giderebilirse sütten kesme başarılı olur. Her iki sütten kesme yönteminde de başarılı olmak için tutarlı, kararlı olunursa sütten kesme başarılı olur.
Uzm. Dr. Ali MUSLU
Çocuk Hast. Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebekleri Sütten Kesmek İçin Yapılması Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ali MUSLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ali MUSLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali MUSLU Fotoğraf
Dr.Ali MUSLU
Muğla
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ali MUSLU'nun Makaleleri
► Gebelikte Yapılması Gerekenler Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Yüz Germe İçin Bilmeniz Gerekenler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bebekleri Sütten Kesmek İçin Yapılması Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Sütü ile Beslenme Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:05
Top