2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üsye'ye Neden Olan İnflüenza Harici Virüsler
MAKALE #13096 © Yazan Dr.Ali MUSLU | Yayın Ağustos 2014 | 4,012 Okuyucu
ÜSYE'YE NEDEN OLAN İNFLÜENZA HARİCİ DİĞER VİRÜSLER

PARAİNFLÜENZA VİRÜS: Laringotrakeit(gırtlak ve nefes borusunun üst kısmının iltihaplanması), croup ve bronşite neden olur. Ateş çok yüksek değildir. Kas ağrısı halsizlik çok belirgin değildir. Hastalık 4-5 gün sürer. Tedavi semptomatiktir(hastalığın tedavi edilmesi olmayıp, hastalık belirtilerinin ve şikayetlerin düzeltimesi için ilaç uygulanmadır). Croup soğuk buhar tedavisinden fayda görür. İmmün sistemi baskılanmış olanların tedavisinde ribavirin isimli antiviral ilaç kullanılır.

RESPİRATUVAR SİNSİTYAL VİRÜS(RSV): 1 Yaş altındaki çocuklarda bronşiolit(küçük hava yolları hastalığı) ve pnömoninin(zatürrenin) en sık nedenlerindendir. Burun akması, faringit ile başlar. Öksürük 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Hapşırma hafif ateşte görülebilir. Özellikle prematürelerde(erken doğan düşük doğum ağırlıklı bebekler), doğumsal kalp hastalığı olan bebeklerde ve astım hastalarında hayatı tehdit edebilir. Koruyucu serumu vardır. Rsv tanısı ile yatan hastalara nemlendirilmiş oksijen, damardan sıvı tedavisi, nebulizatörle buhar tedavisi şeklinde ribavirin isimli ilaç verilir. Üstüne bakteriyel enfeksiyon eklenmemişse antibiotik gereksizdir.

ADENOVİRÜS; Bu virüsde solunum yolunda, gözde, mide barsak sisteminde enfeksiyona neden olur. Öksürük, hapşırık, burun tıkanıklığı, hafif ateş, iştahsızlık, konjonktivit(gözde kızarıklık, çapaklanma ile seyreden gözün iltihabi hastalığı) ile beraber ishalde görülürde adenovirüs enfeksiyonu düşünülür. Karın ağrısı şikayetide olur. Tedavisi semptomatiktir.

RHİNOVİRÜS: Soğuk algınlığı(common cold), nezlenin ensık nedenidir. Astım ataklarının tetiklenmesinde saptanan en sık etkendir.infant ve okul çağı çocuklarındaki viral bronşiolit ve viral pnömonilerin en sık etkenidir. 1-4 günlük kuluçka dönemi sonrası hapşırma, burun akması, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, hırıltılı solunum görülür. Ateş sık görülmez. Belirtiler 2-3 gün içinde hafifler, 1 haftada düzelir. Tedavisi semptomatiktir. Korunmada sık el yıkanmalı, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUNDA ANTİBİOTİK KULLANILMALIMI?

Virüslerin neden olduğu grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda antibiotik kullanımı gerekmemektedir. Antibiotikler diğer adı ile antibakteriyeller bakterileri öldürür, virüsleri etkilemezler. Bu nedenle antibiotikler sadece bakterilerin neden olduğu boğaz, kulak iltihabı, sinüzit, bakteriyel pnömoni (zatürre) vakalarında doktor tarafından reçete edildiğinde kullanılmalıdır. Çünkü üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük kısmı virüslerce oluşturulmakta ve antibiyotik tedavisi gerektirmemektedir. Yine unutulmamalıdır ki önceden sağlıklı olan bir çocukta yeni başlayan öksürüğün nedeni çoğunlukla viraldir ve hemen antibiotik başlanması gereksizdir.

Hastalığın tedavisinde yatak istirahati, uygun ve yeterli sıvı alınması, ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılır. Hastalığın seyri sırasında sinüzit, tonsillit orta kulak iltihabı, zatürre saptanırsa o zaman antibiotik başlanmalıdır.

Viral enfeksiyonlar için gereksiz antibiotik kullanmanın birtakım zararları bulunmaktadır. Bunlar;
Artan kişisel ve ulusal sağlık maliyeti
Gereksiz kullanım sebebi ile karşı karşıya kalınan ilaç yan etkileri
Vücudun doğal ve yararlı mikrobiyal florasının yok edilmesi
Çeşitli bakterilerde son yıllarda görülen direnç artışı

Antibiyotiklerin gereksiz yere uygun olmayan doz ve sürelerde kullanımı tüm dünyada antibiotik direncinin hızla artmasına neden olmaktadır. Antibiyotiğe direnç geliştiği zaman bakteriler antibiotik tedavisine rağmen yaşamlarını sürdürür. Bunun sonucunda dirençli bakteriler ile ciddi enfeksiyonlar gelişirse hastalık daha ağır seyreder, tedavisi daha uzun sürer, hastaneye yatış ve daha güçlü antibiotiklerin kullanımı gerektiğinden maliyet çok çok artar. Komplikasyon ve ölüm oranları artar. Ayrıca çocukluk döneminde gereksiz antibiotik kullanımı ileriki yaşlarda alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Gribal enfeksiyonlar esnasında aşılanmamış bireylerde tedavi veya proflaksi(korunma) amacı ile antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Şu anda ülkemizde grip hastalığı etkeni olan inflüenza virüslerine etkili 2 çeşit anti viral ilaç piyasada bulunmaktadır. Bunlarda birisi oral yolla(ağız yoluyla) alınan oseltamivir, diğeri inhalasyon yoluyla(solunum yoluyla) alınan zanamivirdir. Oseltamivir 1 yaştan itibaren, zamanivir 7 yaştan itibaren kullanılabilir. Bu ilaçlar belirtilerin ortaya çıktığı ilk 2 gün içinde başlanırsa daha etkili olmaktadır. Bu ilaçlar erken başlanırsa gribin şiddetini azaltmakta, hastalığın süresini kısaltmakta, ikincil bakteriyel enfeksiyonlara yakalanmayı önlemekte, dolaysıyla antibiotik kullanımına gerek kalmamakta, önemli derecede maliyet ve iş gücü kayıplarını önleyebilmektedir. Günümüzde 1 yaşın altında kullanılabilecek antiviral ajan yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Üsye'ye Neden Olan İnflüenza Harici Virüsler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ali MUSLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ali MUSLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali MUSLU Fotoğraf
Dr.Ali MUSLU
Muğla
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ali MUSLU'nun Makaleleri
► Orgazm Olan Kadınların Ne Farkı Var? Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Üsye'ye Neden Olan İnflüenza Harici Virüsler' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Sütü ile Beslenme Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:29
Top