2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eğitim ve Öğretim ve Neden Burası Türkiye
MAKALE #13100 © Yazan Psk.Hüseyin ABAY | Yayın Ağustos 2014 | 2,899 Okuyucu
EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Eğitim, özellikle okul öncesi eğitim; koruyucu ruh sağlığının, toplumsal ve günlük yaşamdaki gelişmişliğin en önemli belirleyicisidir.

Neden bizim çocuklarımız çok ağlayan ve huzursuz çocuklar?

Neden çocuklarımızı yönlendirmekte bu kadar zorlanıyoruz?

Neden çocuklarımızla bu kadar çok gerilim ve sinir harbi yaşıyoruz?

Neden sıramızı beklemek yerine öne geçerek başkasının hakkını gasp ediyoruz?

Neden kırmızı ışık ihlali yaparak sürekli kendimizin ve başkalarının hayatını riske ediyoruz?

Neden emniyet kemeri takmamak konusunda bu kadar ısrar ediyoruz?

Neden yollarımız hep çukur, kaldırım taşlarımız sökük, kentlerimiz estetikten bu denli yoksun?

Neden günü ve saati belli etkinliklere her zaman geç kalıyoruz?

Neden ormanı, denizi, sokakları çöplüğe dönüştürüyoruz?

Neden toplu taşıma araçlarında bağıra bağıra konuşuyoruz?

Neden spordaki başarılarımız geçici ve güdük?

Neden teknolojinin yalnızca tüketicisiyiz?

Neden kadınlar ve çocuklar bu denli şiddete maruz kalıyor?

Neden bu denli gergin ve huzursuz insanlarız?

Neden yaşadığımız sorunlar için hep başkalarını suçluyoruz?

Neden olup biten her olumsuzluğu “Burası Türkiye” diye açıklıyoruz??

Bütün bu sorular değişebilir ve artırılabilir, ama cevabın ekseni değişmeyecektir: Eğitim !

Biz genelde eğitimi okulda yapılan ders faaliyetleri olarak biliyoruz. Oysa dersler öğretim faaliyetleridir. Eğitim ise, ailede başlayan, okulda ve hayatın her alanında devam eden, bireyin düşünme biçimini ve kişiliğini şekillendiren, kişiyi o kişi yapan “olumlu” ya da “olumsuz” süreçtir. Biz eğitimi dar anlamda, okuldaki ders faaliyetleri olarak düşündüğümüz için onu olumlu bir çaba ve sonuçları olumlu bir süreç olarak algılıyoruz. Oysa olumsuz süreçler ve sonuçlar da eğitim sürecine dahildir. Bir insanın yardımsever bir insan olması da bencil bir insan olması da okuldan bağımsız olarak eğitimin bir sonucudur. Özgüveninin yüksek olması da düşük olması da okuldan bağımsız olarak eğitim sonucunda oluşan durumlardır. Yani bir insan olumlu özelliklerini nasıl eğitim yoluyla kazanıyorsa olumsuz özelliklerini de eğitim yoluyla kazanmaktadır. Bu bağlamda, sosyal ortamlarda iyi ya da kötü olarak nitelendirilen tüm insanlar okula gitsin ya da gitmesin eğitimlidir. Okuldaki öğretim faaliyetleri insanları bir konuda meslek sahibi yapabilir, ama o insanın nasıl bir insan olacağını, yani düşünme biçimini ve kişiliğini belirleyen, eğitim sürecidir. Daha somutlaştırmak gerekirse, örneğin siz kaba bir doktor olabilirsiniz; doktor olmanız öğretimle ilgilidir, ama kaba olmanız eğitimle ilgilidir. Siz özgüveni ve iç görüsü düşük bir öğretmen olabilirsiniz; öğretmen olmanız öğretimle ilgilidir, ama özgüveninizin ve iç görünüzün düşük olması eğitimle ilgilidir. Siz kırmızı ışıkta geçen bir avukat olabilirsiniz; kırmızı ışıkta geçmeniz eğitimle, avukat olmanız öğretimle ilgilidir. Yani bir insan benlik saygısı ve özgüveni düşük, yetersizlik duyguları yaşayan, haddini bilmeyen, bencil, öfkeli, mutsuz ve çaresizlikle boğuşan bir üniversite mezunu olabileceği gibi, benlik saygısı ve özgüveni yüksek, sınırlarını bilen, yardımsever, huzurlu, mutlu bir ilkokul mezunu da olabilir. İnsan kişilik özelliklerini matematik, Türkçe, coğrafya, tıp ya da hukuk gibi öğretimsel faaliyetlerle kazanmaz. İnsanın kişiliğini biçimlendiren, başta ailesi olmak üzere, okulun da dahil olduğu sosyal çevresinin çocukluktan itibaren ona karşı sergilemiş olduğu tutumlardır, yani eğitimdir. Yukarıda sorduğumuz soruların tam cevabını; “Çünkü biz böyle eğitiliyoruz.” olarak değiştirmemiz gerekiyor. Ama maalesef eğitim ve öğretim arasındaki farkı bir türlü açık bir şekilde ortaya koyamadığımız için eğitim konusundaki sorunları doğru tespit edemiyoruz ve dolayısıyla çözümler üretmekte de zorlanıyoruz. Biz hep doktor, öğretmen, mühendis, avukat vb. yetiştirmeye uğraşıyoruz. Oysa eğitim; doktor, öğretmen, avukat vs… yetiştirmek değil bu insanların nasıl insanlar olduğunun belirlendiği süreçtir.
Eğer doktorun size kaba davranmasından, öğretmenin şiddet uygulamasından, mühendisin kaytarmasından, avukatın yasayı ihlal etmesinden, kaldırımların ve yolların çukurlarından, o çukurlara düşüp ölmekten, küçücük bir depremde binaların altında ezilmekten, bilim üretmedeki gerilikten, spordaki başarısızlıktan, sanattaki kabızlıktan, denizdeki kirlilikten, sokaklardaki çöplükten, kadınlar ve çocukların gördüğü şiddetten, “Bunlar neden hep benim başıma geliyor?” demekten ve her şeyi kendinizi aşağılarmışçasına “Burası Türkiye” diye açıklamaktan rahatsız olmuyorsanız, sorun yok ! Ama rahatsız oluyorsanız, öğretim olanaklarını artırırken, eğitimi tekrar gözden geçirmenin ve ona öncelik vermenin zamanı gelmiştir de geçmektedir. Aksi takdirde olup biten her olumsuzluğu adeta kendimizi aşağılarmışcasına “Burası Türkiye“ diye açıklamaya devam edeceğiz.
Eğitim öncelikle bireysel düzeyde kişiyi biçimlendirir belki, ama yukarıdaki sorulardan da anlaşılacağı üzere hem bireysel hem toplumsal sonuçları olan bir süreçtir. Eğitim; ruh sağlığı, toplumsal ve günlük yaşamdaki gelişmişlik açısından temel belirleyici süreçtir. Çocuk eğitimi konusunda doğru bir çaba gösterenler, bu ülkede yaşayan herkesin daha mutlu, daha başarılı olmasına, aynı zamanda toplumsal ve günlük yaşamın gelişmişliğine katkı sağlayarak ülkemizin ve dünyamızın daha yaşanılabilir hale gelmesine katkıda bulunuyor ve bulunacak demektir.
PSİKOLOG HÜSEYİN ABAY
Organik Çocuklar-I Temel Konular
(Nobel Yayınları)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eğitim ve Öğretim ve Neden Burası Türkiye" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hüseyin ABAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hüseyin ABAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hüseyin ABAY'ın Makaleleri
► Türkiye`de Ebeveyn Olmak Psk.Damla KANKAYA
► Türkiye’ de Hipnoz ve Hipnoterapi Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Türkiye'de Boşanma Durumu Psk.Burçak DEMİRKAN
► Yapısal Aile Terapisi ve Türkiye Psk.Salih HAFIZOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eğitim ve Öğretim ve Neden Burası Türkiye' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk ve Ceza Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:08
Top