2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Problem Kişileri Yönetme Kuralları
MAKALE #13110 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ağustos 2014 | 5,131 Okuyucu
PROBLEM KİŞİLERİ YÖNETME KURALLARI
Kriz tırmanırken, problem kişilere karşı tutumumuzda ilk kural, davranışınızın gereklilik derecesini incelemektir. Karşı davranış arzu edilenin dışında olabilir, fakat halli, sorunun çözümünde vazgeçilmez midir? Problem kişinin davranışı, yaptığı işi etkilemiyorsa veya o kişiyi düzeltme çabası verimliliğini olumsuz etkileyecekse, müdahale için zaman geçmesini bekleyin. Sadece krizin çözümünü doğrudan etkileyecek davranışlara karışıp düzeltme yoluna gidin. Müdahale etmeniz gerektiğinde, önce izleyeceğiniz yolu belirleyin, sonra hızla hareket edin. Uzun ve ayrıntılı bir iş analizine zamanınızın olmadığından, yapılacak şey, problem kişiye onu meşgul edecek veya guruptan ayrı tutacak bir görev vermek, bunu yaparken de tartışmaya yol açmayacak kesin bir tavır alınabilir. Davranışın derhal düzeltilmesi gerekiyorsa, istenen tutumu açıkça belirleyin. Bunu yaparken, diğer zamanların aksine kesin emirler vermekten çekinmeyin. Birinin yapmasını istemediğiniz bir şey varsa, “Bunu yapma,” deyin ve konuyu daha sonra etraflıca tartışabileceğinizi belirtmeye çalışınız.
Son olarak, elinizdeki zamanın ve sorumluluk derecenizin bilincinde olun. Krizin çözümünde kilit kişisiniz. Tüm sorumluluk sizin omuzlarınızdadır. Müdahale derecenizi iyi hesaplayın yan işlere girmeyin. Acil bir durumda problem bir elemanı düzene sokmak sizi asıl işinizden alıkoyacaksa bundan kaçının. Zorluk çıkaran kişinin hareketini tamamen görmezliğe gelin. Eğer ekibin çalışmasını olumsuz etkiliyorsa, ana sorunun çözümü ile ilgili olmayan başka bir alanda iş vererek “karantinaya” alın.
Krizin sonuçlandırılması için çaba harcayan yöneticinin problem kişilere müdahalesi, işin yapılmasını etkilediği oranda, en aza indirilmelidir. Daha sonra yeniden özendirme sorunu üzerinde çalışırken ve benzer bir krizin önlenmesi gibi konular incelenirken bu kişiler tekrar ele alınabilir.
KENDİ KENDİNİ TANIMANIN YARALARI
Bunalımım çözümünde temel bir rolünüz olduğundan, acil durumlardaki tepkilerinizi tam olarak bilmeniz gerekir. Etkin bir yönetici olabilmeniz, kendi hakkınızda gerçekçi bir fikre sahip olmanıza bağlıdır. Bu görüş, özellikle kriz zamanlarında, kişi ilişkilerindeki başarınızı etkileyebilir.
Örneğin, bir yönetici heyecana kapılmamanın olumlu bir özellik olduğuna inandığından, kriz zamanlarında son derece sakin davrandığını sanabilir. Oysa, bu arada iş arkadaşları onun sinirli ve patlamaya hazır bir bünyeye sahip olduğunu düşünmektedirler.
Çoğu zaman, yöneticiler personele karşı tutumlarında belli yollar izlerler. Siz bunun bilincinde değilseniz bile iş arkadaşlarınız, amirleriniz ve astlarınız bunun farkında olabilir.
İnsanın kendisini tanıması ile kendini kontrol edebilmesi başka başka şeylerdir. Ancak bunu başarıncaya kadar da, problem çözümünde daha az başarılı olunacağı bir gerçektir. Kişi, zayıf olduğu anları nasıl belirler? Aşağıdaki temel kurallar size bu konuda yardımcı olabilir.
Kişiler başarılı oldukları, kendilerini rahat hissettikleri işleri yapmaktan hoşlanırlar. (Bazı yöneticiler uzun dönemli planlamadan, bütçe planlamasından, yeni projeler hazırlamaktan zevk duyarlar.) Bunun aksine, kişiler daha az bildiklerini hissettikleri ve rahat olmadıkları işleri geciktirir veya yapmaktan kaçınırlar. (Bazı yöneticiler için bu belki görüşme, toplantı yönetme, disiplin sağlama olabilir.)
Davranışlarınızı kontrol etmeye başlamadan önce, zayıf yönlerinizi , güçlü olduğunuz konular kadar açıkça görüp bilmenizde yarar olabilir.
Kendi kendinizle nasıl uzlaşabilirsiniz?
1-Çalışma tarzınızın ve iş yapma yöntemlerinizin iyi olduğunu kabul edin.
2-Zayıf olduğunuz noktaları bilin ve gerçek kişiliğinize uygun olarak bu yönlerinizi düzeltmeye çalışın. Başkalarının güçlü oldukları yönleri aynen kopya etmek kendi zayıflıklarınızı gidermeye yeterli değildir.
3-Bazı özelliklerinizi değiştiremeyeceğinizi kabul edip bu yolda boşuna çaba göstermeyin. Bazen sinirlenip parlıyorsanız, buna küçültücü ve kötü bir şey olarak değil, doğal ve insancıl olarak kabul edin.
4-Kendinizi normal bir insan olarak görün. Siz yalnız bir yönetici değilsiniz. Daha iyi ve başarılı olabilmek için sizin de sevilmeye, iltifat edilmeye ihtiyacınız vardır, sizin de duygularınız vardır. Bu duygularınız ortaya çıktığında, onları örtbas etmeye çalışmayın.
5-Kendinizi aldatmayın. Elinizden geldiği kadarını yapın. Her an uğraşmanız gereken tek bir kişi olduğunu unutmayın: Kendiniz !
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Problem Kişileri Yönetme Kuralları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Narsist Kişileri Anlamak Psk.Deniz AKINCI
► Etkili İletişimin Kuralları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sağlıklı Evliliğin Kuralları Psk.Nazan PARLAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Problem Kişileri Yönetme Kuralları' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:33
Top